Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/402 al Comisiei de instituire a obligației de a prezenta o autorizație de export pentru exportul anumitor produse
23.03.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria LI 77/1 din 15 martie 2020, a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/402 al Comisiei din 14 martie 2020 de instituire a obligației de a prezenta o autorizație de export pentru exportul anumitor produse.

De la izbucnirea crizei epidemiologice cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2, boala asociată acestuia, COVID-19, s-a răspândit rapid în întreaga lume, ajungând și pe teritoriul Uniunii. Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, riscul asociat infecțiilor cu COVID-19 pentru populația Uniunii este considerat actualmente moderat către ridicat, pe baza probabilității de transmitere și a impactului bolii. Virusul se răspândește cu rapiditate pe teritoriul Uniunii și ar putea avea un impact enorm asupra sănătății publice, având o evoluție letală considerabilă în rândul persoanelor cu risc ridicat și determinând perturbări economice și societale semnificative

În acest context, a crescut deja semnificativ nevoia de echipamente individuale de protecție, astfel cum sunt detaliate în anexa 1. Având în vedere natura sa și circumstanțele actuale, un astfel de tip de echipament reprezintă un produs esențial, deoarece este necesar pentru a preveni răspândirea în continuare a bolii și pentru a proteja sănătatea personalului medical care îi tratează pe pacienții infectați.

În conformitate cu Concluziile Consiliului din cadrul reuniunii Consiliului Miniștrilor Sănătății din 13 februarie 2020, a fost lansată o procedură de achiziții publice pentru echipamente individuale de protecție în baza Acordului privind achizițiile publice comune de contramăsuri medicale. Potrivit unui calendar orientativ și în funcție de situația de pe piață, aceasta ar putea fi finalizată la începutul lunii aprilie.

Cererea de echipamente medicale de protecție a fost extrem de mare în ultimele zile și se preconizează că va continua să crească în mod semnificativ în viitorul foarte apropiat, începând în același timp să se înregistreze deficite în mai multe state membre Pe întreaga piață unică a UE, există dificultăți în a satisface cererea clienților de echipamente individuale de protecție necesare, în special măști de protecție a gurii. În acest moment, se depun eforturi de sporire a capacităților de producție. Acest lucru ar putea duce la revizuirea măsurilor în funcție de necesități și de evoluția situației.

Producția în Uniune de echipamente individuale de protecție, cum ar fi măștile pentru protecția gurii, este concentrată în prezent într-un număr limitat de state membre, și anume Republica Cehă, Franța, Germania și Polonia. În ciuda faptului că a fost încurajată creșterea producției, nivelul actual al producției Uniunii și al stocurilor existente nu va fi suficient pentru a satisface cererea din Uniune. Acest lucru se întâmplă mai ales pentru că această cerere crește ca urmare a situației epidemiologice, iar echipamentele individuale de protecție pot fi exportate fără restricții în alte părți ale lumii.

Unele țări terțe au decis deja în mod oficial să limiteze exporturile echipamentelor de protecție. Altele par să fi luat măsuri similare în mod mai puțin oficial. Unele dintre aceste țări sunt, de asemenea, furnizori tradiționali pe piața Uniunii, ceea ce exercită o presiune și mai mare asupra pieței Uniunii.

Pentru a remedia și a preveni o situație critică, este în interesul Uniunii ca Comisia să ia măsuri imediate cu durată limitată pentru a se asigura că exporturile de echipamente individuale de protecție fac obiectul unei autorizații, în scopul de a se asigura furnizarea în Uniune a unor volume adecvate care să răspundă cererii vitale.

Exporturile anumitor cantități de produse specifice pot fi autorizate în anumite condiții, cum ar fi în scopul de a se asigura asistența acordată țărilor terțe și în funcție de nevoile statelor membre. Modalitățile administrative pentru aceste autorizații ar trebui lăsate la latitudinea statelor membre pe durata acestor măsuri temporare.

În Uniune există o nevoie vitală de echipamente de protecție pentru spitale, pacienți, lucrătorii din sectoarele respective, autoritățile de protecție civilă. Această nevoie vitală este monitorizată în mod constant prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii. Deși această măsură se aplică actualmente echipamentelor individuale de protecție, astfel cum sunt detaliate în anexa 1, s-ar putea să fie necesar să se revizuiască domeniul de aplicare al anexei și produsele reglementate de prezentul regulament.

Având în vedere caracterul urgent al situației, justificat de răspândirea rapidă a infecției COVID-19, măsurile prevăzute în prezentul regulament trebuie luate în conformitate cu articolul 3 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/479.

Pentru a preveni epuizarea stocurilor prin speculă, prezentul regulament de punere în aplicare trebuie să intre în vigoare la data publicării sale. În conformitate cu articolul 5 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2015/479, aceste măsuri trebuie să aibă o durată de șase săptămâni.

Astfel, referitor la autorizația de export, pentru exportul în afara Uniunii al echipamentelor individuale de protecție enumerate în anexa I este necesară o autorizație de export întocmită în conformitate cu formularul din anexa II, indiferent dacă aceste echipamente provin sau nu din Uniune. Această autorizație se acordă de către autoritățile competente ale statului membru în care este stabilit exportatorul și se eliberează în scris sau prin mijloace electronice.  Dacă nu se prezintă o astfel de autorizație de export, exportul este interzis.

Prezentul regulament intră în vigoare la 15 martie 2020 și se aplică timp de șase săptămâni. Acesta încetează în mod automat să se aplice la sfârșitul acestei perioade de șase săptămâni.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO