WOMEN IN LAW. Andra Mihalache: Profesiile juridice presupun multe responsabilități, implicare și sacrificii fără de care nu poți ajunge un bun profesionist
16 decembrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Andra Mihalache, Partner MUȘAT & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Andra Mihalache: Eu vă mulțumesc pentru invitația în acest proiect editorial, expresie a susținerii și punerii în valoare a femeii. Vă urmăresc cu deosebit interes proiectele, care ne completează activitatea academică și practică într-un mod armonios.
Aș spune că ce mă definește în plan uman corespunde și laturii profesionale, respectiv echilibrul și dorința vie de a construi și contribui în bine în tot ceea ce fac. Chiar dacă este firesc să nu reușim de fiecare dată să atingem toate obiectivele propuse, este important să ne definim calea și valorile pe care ni le însușim și le exprimăm în relația cu ceilalți, fie apropiați, colegi, clienți etc. Pentru că atunci când privesc către ceea ce sunt nu aș putea să văd doar profesionistul, ci, mai ales, ceea ce reprezint eu ca om, în toate aspectele existențiale, sociale și profesionale.
În activitatea profesională și în cazurile încredințate de clienți pun suflet, energie, pasiune și mă orientez spre soluții, ghidată de bun simț juridic, și curiozitate științifică, premise născute în anii de studii și cultivate de-a lungul celor 11 ani de practică în profesia de avocat. În plus față de servicii juridice de calitate, fiecare client se bazează pe angajamentul de încredere, pe sinceritatea cu privire la cazul său și pe înțelegerea profundă a businessului și a situației sale economice și sociale.
Succesul, respectiv, dificultățile întâmpinate de fiecare client, se traduc și în planul reprezentării sale, aducând cu sine o încărcătură emoțională pe care trebuie să fii pregătit în permanență să știi cum să o gestionezi. Sunt situații prezentate de clienți imposibil de rezolvat la prima vedere, fapt ce mă determină să ies din tipar și să inovez în domeniul juridic. Îmi doresc să învăț ceva în fiecare zi și, dacă suntem atenți și reflectăm la ce ni se întâmplă într-o zi oarecare, vom avea altă perspectivă asupra lucrurilor și a felului în care se cern.
Odată cu maturizarea profesională a evoluat și modalitatea în care mă raportez la activitatea pe care o desfășor, iar instinctul competitiv oarecum specific anilor de debut în profesie este completat de dorința de a împărtăși și de a construi alături de echipa din care fac parte, precum și de a cultiva relații trainice într-o expertiză aprofundată în industrie.
Așa cum în plan personal stau temelie principii de viață care îmi susțin și consolidează familia, aceeași grijă o dedic și în plan profesional spre a-mi urma vocația și însuși valorile și idealurile partenerilor (colegi, clienți etc.) cu care merg la drum și a fi parte dintr-o misiune comună care corespunde crezului meu profesional.
Un quo vadis la care reflectez de fiecare dată, în gânduri, alegeri, acțiuni, spre decelarea crezului personal sau profesional, un crez care îmi dă traiectorie și mă motivează în tot ceea ce fac.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Andra Mihalache: Răspunzând în mod obiectiv întrebării dumneavoastră, nu am simțit că există limitări în profesie din partea celorlalți. Nu neg că pot subzista, pe alocuri, prejudecăți sau stereotipuri.
Dimpotrivă însă, cred că în avocatură femeile sunt recunoscute și apreciate la adevărata lor valoare, fie că ocupă poziții cheie în mediile în care profesează, fie că aduc contribuție în orice modalitate în mediul juridic. Dacă ne uităm, de pildă, la structurile instanțelor de judecată observăm că în vârful piramidei se află o femeie, la fel și în structura de conducere a altor instanțe. La fel, daca ne uităm spre origini la zeița dreptății, simbol al justiției. Nu am la îndemână o statistică, dar este posibil ca în mediul juridic să predomine femeile.
Dintr-un unghi subiectiv, limitările pot fi personale, psihologice, prin barierele pe care și le pun ele însele și în privința cărora lupta poate fi mult mai greu de dus. Femeile au opțiunea să se implice cât doresc în profesia juridică aleasă, să prioritizeze ceea ce este mai important în diferite momente de viață, însă ar fi dificil de imaginat o implicare nelimitată, întrucât este nevoie de măsură în tot ceea ce facem.
Prin tot ceea ce fac și realizează femeile aduc plus-valoare în viața juridică și nu numai, alături de colegii bărbați. Chiar acest proiect susținut de dumneavoastră este o dovadă că rolul femeii în profesia juridică este unul important și reprezintă în prezent un drept câștigat.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Andra Mihalache: În primul rând, filtrul sincerității față de tine însuți și cel al asumării și conștientizării profesiei alese. Este o realitate că profesiile juridice presupun multe responsabilități, implicare și sacrificii fără de care nu poți ajunge un bun profesionist. Însă în niciun caz nu trebuie înțeles că ar exclude sau afecta în mod considerabil celelalte roluri în care ne manifestam și pe care nu este sănătos să le neglijăm.
De cele mai multe ori, haina juridică îți consumă resursele, trăiești la intensitate maximă cazurile în care te implici, poți pierde ore, zile și nopți în dorința de a identifica o soluție pentru un caz sau cea mai bună soluție dintre mai multe opțiuni. Însă trebuie să avem grijă în același timp să nu ajungem în stare de epuizare, căci nu vom mai avea ce să oferim celorlalți. Nu poți să fii creativ și performant în permanență, este dovedit științific. Așa încât este firesc să dedicăm o parte din timp pentru odihnă, activități de relaxare, timp cu familia și cu prietenii, trăire și bucurie în natură sau orice altă activitate benefică fiecăreia.
Suportul în plan personal m-a ajutat să nu sacrific dezvoltarea profesională și să beneficiez de avantajele acestei profesii, printre care încrederea în sine, dorința de a evolua și independența financiară.
La fel de important este și mediul în care profesezi, oamenii cu care interacționezi zi de zi. Aceeași mentalitate este încurajată în echipa din care fac parte, așa încât devine mai simplu să aspiri la atingerea echilibrului atât de necesar între viața personală și cea profesională. Femeile pot sta cât au nevoie în concediu de maternitate, existând susținere și protecție din partea firmei și a colegilor atunci când o femeie trece printr-o perioadă vulnerabilă a vieții sale. Umanitatea și grija colegilor aduce cu sine ulterior dorința de a renaște în plan profesional, entuziasm în acțiune și resurse extraordinare din partea femeilor.
Dacă în trecut femeile aveau anumite roluri profesionale care permiteau mai mult timp la dispoziție pentru ele, familie, creșterea și educarea copiilor, astăzi femeile au roluri din ce în ce mai solicitante profesional, la cel mai înalt nivel și în continuare ele sunt cele care dau viață și rămân energia esențială în armonia familiei, deci, ca imagine de ansamblu, ajung să aibă responsabilități mult mai mari în raport cu bărbații, presiunile sociale și profesionale fiind mult mai profund resimțite.
În același timp, între toate aceste roluri, consider că este important ca femeia să se regăsească pe sine, să se îngrijească de spiritualitatea și de frumusețea sa și, mai presus de toate, să nu se piardă în oceanul de roluri, responsabilități, presiuni sociale și așteptări tot mai mari din partea celorlalți. Cunoașterea de sine este esențială spre a atinge pacea interioară, proces extrem de subiectiv ce necesită meditație și introspecție. Echilibrul nu este același pentru toți și depinde de scara de valori a fiecăruia.
Sănătatea emoțională, liniștea sufletească și bucuria împlinirii personale reprezintă cheia spre înflorirea și desăvârșirea profesională. Suportul în plan personal și profesional ajută femeia să-și exprime valoarea în orice mediu, cu implicații în aprecierea stimei de sine și a echilibrului său existențial.
În final, ceea ce este esențial și contează cu adevărat este invizibil pentru ochi, așa cum spune Antoine de Saint-Exupéry, scriere de referință pentru mine.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Andra Mihalache: Mediul juridic proiectează multe valențe de manifestare a femeilor, indiferent că vorbim de planul academic, de activitatea individuală sau în cadrul unei echipe. Depinde de aspirațiile și alegerile fiecăreia, contextul în care se află fiecare, mediul în care se dezvoltă și oamenii pe care îi are alături.
Prin cultivarea unor principii esențiale precum știința de carte, etica, responsabilitatea, implicarea, dar și a setului de virtuți personale, femeia poate fi oricând ceea ce dorește să fie. Este esențial să alegi și să practici profesia care te împlinește, te entuziasmează permanent și te motivează. Într-o lume formată din arhetipuri și artefacte, oglindirea cu asumare și claritate a reperului existențial și a profesiei care ți se potrivește denotă forță interioară și autenticitate.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Andra Mihalache: Răspunsul ține de filosofia responsabilității sociale cu o plaja mult mai larga ce include și responsabilitatea juridică. Depinde foarte mult de bagajul personal și intelectual al fiecăreia, de spiritualitatea și educația sa, începând cu formarea timpurie și dezvoltarea ulterioară.
Suntem răspunzători pentru alegerile noastre, care nu sunt întotdeauna libere. Libertatea în alegeri este un ideal, cel mult o libertate relativă, dacă ne gândim că omul se naște liber, dar este pretutindeni în lanțuri, cum spunea Rousseau. Alegerile noastre sunt determinate de factori subiectivi, dar și exteriori, uneori suntem constrânși de context să luăm decizii radicale. În fiecare zi luam decizii și trebuie să le cântărim cu atenție pentru că devin parte din constituția și personalitatea noastră.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Andra Mihalache: De-a lungul timpului am avut multe modele feminine care m-au inspirat și m-au determinat să ies din tipar în plan personal, artistic, cultural, profesional. Femeile din familia mea mi-au insuflat noblețe sufletească, dragoste față de frumos, grija față de cei din jur, rafinamentul și eleganța în comportament, valori prin lupa cărora mi-am clădit feminitatea.
Alina Matei: Am trăit timp de doi ani în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Andra Mihalache: Este cert că pandemia a venit cu multe schimbări și ne-a arătat cât de fragilă este existența noastră, întrucât, la momentul de debut, aveam temeri pentru siguranța celor dragi, însă în același timp am avut credința și speranța că lucrurile vor reveni la normal. Pe plan profesional, au fost schimbări benefice, care au consolidat echipa din care fac parte și au contribuit la reformarea viziunilor, așa încât conceptul juridic și de business să fie adaptat situației pandemice și noilor realități. Per total, cred că pandemia a avut și implicații pozitive, care au fost valorificate prin creativitate și eficiență.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Andra Mihalache: Aș dori să le transmit multă sănătate, împliniri de suflet și profesionale, să se susțină reciproc și să se unească într-o voce comună spre schimbarea în bine. Într-o lume în care modelele și valorile devin ermetice, prin promovarea la scară largă a non-valorilor, le doresc să se prețuiască, să reprezinte surse de inspirație pentru oamenii din jurul lor și să nu își piardă calea și feminitatea.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Andra Mihalache: Eu vă mulțumesc pentru invitația de a face parte din acest proiect, alături de femei puternice și valoroase.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro