Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

Despre obligația avocaților pe durata instituirii stării de urgență de a lua măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității sub sancțiunea excluderii din profesie
21.03.2020 | Ștefan NAUBAUER

JURIDICE - In Law We Trust
Ștefan Naubauer

Ștefan Naubauer

Această obligație stabilită prin art. X alin. (6) din O.U.G. nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare (publicată în M. Of. nr. 230 de astăzi, 21 martie 2020) este consecința „grefării” avocaților – alături de notarii publici și executorii judecătorești, „la pachet” cu unele cabinete ale medicilor de familie și stomatologice, dar și cu unele federații sportive naționale și cluburi sportive – pe regimul reglementat pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Rămân însă în continuare aplicabile dispozițiile art. 2 alin. (3) și art. 28 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat republicată, în temeiul cărora avocatul are dreptul să asiste și să reprezinte persoanele fizice și juridice, precum și dreptul să renunțe la contractul de asistență juridică. Totodată, conform art. 38 alin. (1) din aceeași lege, în exercitarea profesiei avocații nu pot fi asimilați funcționarilor publici, cu excepția situațiilor în care atestă identitatea părților, a conținutului sau datei unui act.

Pe de altă parte, în aplicarea art. 40 coroborat cu art. 70, art. 72 și cu art. 79-80 din Legea nr. 51/1995, avocații înscriși în Registrul de asistență judiciară sunt obligați să acorde asistență juridică în cauzele în care au fost desemnați din oficiu sau gratuit de către barou. Reținem aici și dispozițiile art. 3 alin. (1) lit. j) din aceeași lege coroborat cu art. 91 ind. 1 din Statutul profesiei de avocat privind activitatea curatorilor speciali.

Cu observarea acestor precizări, este important să înțelegem conținutul recentei obligații stabilite în sarcina avocaților, exact așa cum a fost edictată: luarea măsurilor necesare în vederea asigurării continuității activității. Imperativul legal urmează a fi interpretat în sensul menținerii formelor de exercitare a profesiei de avocat în stare de funcționare, nimic mai mult.

De altfel, paradoxal – deși nu aceasta a fost intenția legiuitorului – obligația analizată concordă cu interesele avocaților în condițiile în care, sub imperiul crizei actuale, populația și agenții economici ce formează clientela reacționează deja prin măsuri instinctive de conservare a disponibilităților financiare.

Cons. av. dr. Ștefan Naubauer


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Despre obligația avocaților pe durata instituirii stării de urgență de a lua măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității sub sancțiunea excluderii din profesie”

 1. Voicu CRIȘIU spune:

  DA, dar pe langa intentia explicita si legitima a guvernului, care este si in interesul avocatilor (numai 10%), masura este ”frectie la picior de lemn” pentru activitatea avocatilor.
  Masura urmareste, in realitate, evitarea blocarii justitiei in cauzele penale (urgente), in care apararea este obligatorie si, intr-o oarecare masura, judecarea celorlalte cauze civile, ”deosebit de urgente”.
  ”Ghidusia” a fost desavarsita insa prin OUG 32/2020, prin care a fost modificata OUG 30/2020, cu scopul excluderii avocatilor din categoria beneficiarilor indemnizatiilor acordate pentru intreruperea activitatii!
  Pentru ca asta am sustinut inca inainte ca AJPIS-urile sa refuze cererile avocatilor!
  Si s-a dovedit ca am avut dreptate…
  Guvernul mai trage de timp, in ceea ce-i priveste pe avocati, ministrul justitiei tace’n papusoi, ministrul muncii e timid, UNBR-ul da clarificari ”clarificatoare” inutile, doar pentru calmarea spiritelor avocatilor razvratiti, care incep sa se trezeasca.
  Din pacate pentru unii si din fericire pentru altii, avocatii nu vor mai dormi linistiti in timp ce UNBR si CAA vegeaza la bunastarea si acoperirea riscurilor, pentru care NU sunt asigurati, in sistemul propriu de asigurari…
  In realitate, avocatii sunt doar auxiliarii necesari pentru ca masinaria justitiei sa nu se opreasca, din cauza unui papuc scapat intre angrenajele complexe ale mecanismului din ce in ce mai haotic al justitiei romane cu (â)!
  Acum avocatii sunt doar folositi, in scopul realizarii ”binelui general al societatii” prin infaptuirea justitiei, chiar si in aceste conditii de pandemie.
  Sa nu ne mai impatam cu apa rece si sa nu ne mai furam singuri caciula!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.