Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Alienarea parentală nu se întâmplă de azi pe mâine


24 aprilie 2023 | Loredana AL GHAZI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Loredana Al Ghazi

Loredana Al Ghazi

Până când va apărea regelementată într-un act normativ ca atare ”înstrăinare părintească”, denumirea pe care o folosim este de alienare parentală. Alienarea parentală a fost consacrată ca și concept de psihiatrul american Richard Gardner, în urmă cu 40 de ani. Garner a constatat în clinică manifestări la copil de respingere a unui părinte și a dorit să le grupeze sub umbrela acestui sindrom parental / alienation syndrome. Deci se naște denumirea în limba engleză, ea este preluată de francezi ”aliénation parentale”, cu toate că aveau și ei destule sinonime și puteau să folosească înstrăinarea parentală. Așa a intrat în literatura și în limba română. Acum o să vedem care este viitorul în ceea ce privește denumirea.

Ce este alienarea parentală? Alinarea parentală este un proces, nu se întâmplă așa, de azi pe mâine, apare în contextul separării, al divorțului, dar nu obligatoriu. Însă în majoritatea covârșitoare a cazurilor, aici vorbim despre alienare parentală când la începutul acestui proces copilul se aliază cu unul dintre părinți, să-i spunem părintele preferat și fie că este învățat sau încurajat sau manipulat sau tolerat de părintele cu care se aliază, ajunge să refuze relația cu celălalt părinte pe care o numim părinte alienat sau în străinat, fără a avea o justificare legitimă pentru refuzul său.

Alienarea parentală ca rezultat este starea psihică a unui copil sau condiția nu neapărat medicală care ajunge să respingă un părinte, refuzând relația cu acesta, contactul, comunicarea, ca urmare a acțiunilor celuilalt părinte, părintele alenator și sau câteodată și a propriilor sale contribuții la denigrarea părintelui țintă sau părintelui alienat.

Am pomenit despre copilul alienat. Copilul alienat este deci acest copil care refuză contactul cu un părinte neabuziv. Foarte important de precizat: cu care anterior a avut o relație firească părinte-copil.

Psih. lect. univ. dr. Loredana Al Ghazi
Facultatea de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest din Timișoara

* Idei expuse în cadrul dezbaterii Încă alienată de lege: alienarea părintească, 22 iunie 2022. Înregistrarea video integrală este disponibilă aici.

** Transcript automatizat: Vatis Tech

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică