Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Covid-19. Modificări aduse Codului Penal
22.03.2020 | Mircea TEIS

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mircea Teis

Mircea Teis

Evolutia situatiei epidemiologice la nivel national si declararea pandemiei de catre OMS au impus luarea unor masuri urgente si in ceea ce priveste aspectele de natura penala, pentru a evita un impact deosebit de grav asupra dreptului la viata si asupra dreptului la sanatate.

Pe langa suspendarea temporara a anumitor activitati, restrictiile de circulatie a caror reglementare este de stricta interpretare si interdictiile privind accesul pe teritoriul Romaniei, Ordonanta prevede si sanctiuni penale cu privire la faptele prevazute de Codul penal.

Astfel, potrivit Ordonantei nr. 28/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial nr. 228 din 20 martie 2020:

Falsul in declaratii (art. 326) are un nou alineat care incrimineaza fapta ce are ca sop ascunderea unui risc privind infectarea cu o boala infectocontagioasa si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Zadarnicirea (art. 352) combaterii bolilor se modifica in totalitate. Inainte de modificare, art. 352 avea doar 2 alineate si pedeapsa maxima prevazuta era de 2 ani, alternativ cu amenda. In noua reglementare, articolul are 9 alineate, iar pedepsele pot ajunge pana la 15 ani.

Omisiunea (art. 3521) declararii unor informatii este o infractiune nou introdusa in Codul penal. Incriminarea nedivulgarii unor informatii esentiale cu privire la posibilitatea contactului cu o persoana infectata cu o boala infectocontagioasa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

In mod evident, masurile de modificare vin ca urmare a situatiei in care s-a constatat o crestere a numarului de persoane care nu au respectat masura carantinei institutionalizate.

Sporirea pedepselor pentru faptele deja incriminate, dar si incriminarea unor fapte noi sunt menite sa limiteze amploarea fenomenului, si implicit, a consecintelor negative asupra populatiei.

Av. Mircea Teis

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti