Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Covid-19. Modificări aduse Codului Penal
22.03.2020 | Mircea TEIS

JURIDICE - In Law We Trust
Mircea Teis

Mircea Teis

Evolutia situatiei epidemiologice la nivel national si declararea pandemiei de catre OMS au impus luarea unor masuri urgente si in ceea ce priveste aspectele de natura penala, pentru a evita un impact deosebit de grav asupra dreptului la viata si asupra dreptului la sanatate.

Pe langa suspendarea temporara a anumitor activitati, restrictiile de circulatie a caror reglementare este de stricta interpretare si interdictiile privind accesul pe teritoriul Romaniei, Ordonanta prevede si sanctiuni penale cu privire la faptele prevazute de Codul penal.

Astfel, potrivit Ordonantei nr. 28/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial nr. 228 din 20 martie 2020:

Falsul in declaratii (art. 326) are un nou alineat care incrimineaza fapta ce are ca sop ascunderea unui risc privind infectarea cu o boala infectocontagioasa si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Zadarnicirea (art. 352) combaterii bolilor se modifica in totalitate. Inainte de modificare, art. 352 avea doar 2 alineate si pedeapsa maxima prevazuta era de 2 ani, alternativ cu amenda. In noua reglementare, articolul are 9 alineate, iar pedepsele pot ajunge pana la 15 ani.

Omisiunea (art. 3521) declararii unor informatii este o infractiune nou introdusa in Codul penal. Incriminarea nedivulgarii unor informatii esentiale cu privire la posibilitatea contactului cu o persoana infectata cu o boala infectocontagioasa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

In mod evident, masurile de modificare vin ca urmare a situatiei in care s-a constatat o crestere a numarului de persoane care nu au respectat masura carantinei institutionalizate.

Sporirea pedepselor pentru faptele deja incriminate, dar si incriminarea unor fapte noi sunt menite sa limiteze amploarea fenomenului, si implicit, a consecintelor negative asupra populatiei.

Av. Mircea Teis

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.