Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Termenele de prescripție și decădere pe fondul instituirii stării de urgență
22.03.2020 | Răzvan CARAMOCI, Flavia Denisa MARGAȘ

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept civil, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Răzvan Caramoci

Răzvan Caramoci

Flavia Denisa Margaș

Flavia Denisa Margaș

În contextul pandemiei cu noul coronavirus (“COVID-19“) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 212/16.03.2020, Decretul nr. 195/16.03.2020 (denumit în continuare “Decretul”) prin care Președintele României a instituit starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile.

Trebuie menționat faptul că au fost adoptate măsuri pentru a diminua consecințele negative care pot apărea, precum și pentru a preveni răspândirea infecției cu acest virus.

Una dintre cele mai importante măsuri din domeniul justiției este prevăzută în Capitolul V din Decret, respectiv în art. 41 al acestuia. Această măsură se referă la termenele substanțiale și procedurale, respectiv la faptul că pe durata stării de urgență, prescripțiile și termenele de decădere, de orice fel, nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență, începând cu data de 16.03.2020.

Termenele de prescripție

Precizăm că se derogă expres de la dispozițiile art. 2532 pct. 9 teza a II–a din Codul Civil care prevăd faptul că: “forţa majoră, când este temporară, nu constituie o cauză de suspendare a prescripţiei decât dacă survine în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripţie.”

Prin urmare, în acest caz, forța majoră determinată de COVID-19 reprezintă un caz de suspendare a tuturor termenelor de prescripție, fără a diferenția dacă perioada rămasă până la expirarea termenului de prescripție este mai mare sau mai mică de 6 luni.

Această derogare este posibilă întrucât starea de urgență determinată de virusul COVID-19 este considerată un caz de forța majoră, astfel cum este definită în art. 1351 alin. (2) din Codul Civil.

De asemenea, menționăm că devin inaplicabile toate dispoziții legale contrare celor menționate mai sus.

În privința efectelor suspendării prescripției, beneficiului suspendării prescripției și extinderea efectului suspensiv, învederăm că Decretul nu a derogat de la prevederile Codului Civil, astfel că următoarele reguli sunt valabile:
– Prescripția își va relua cursul de la data când cauza de suspendare (starea de urgență) a încetat – efectul general;
– Pentru împlinirea termenului se socotește și timpul scurs înainte de suspendare;
– Prescripția nu se va împlini mai înainte de expirarea unui termen de 6 luni de la data când suspendarea a încetat, cu excepția prescripțiilor de 6 luni sau mai scurte, care nu se vor împlini decât după expirarea unui termen de o lună de la momentul încetării stării de urgență – efectul special;
– Suspendarea prescripției poate fi invocată doar de partea care a fost împiedicată să facă acte de întrerupere, în afara de cazul în care legea dispune altfel;
– Suspendarea prescripției față de debitorul principal ori față de fideiusor produce efecte în privința amândurora.

Termenele de decădere

În privința termenelor de decădere, art. 2548 alin. (2) și (2) din Codul Civil prevede faptul că: “Termenele de decădere nu sunt supuse suspendării şi întreruperii, dacă prin lege nu se dispune altfel. Cu toate acestea, forţa majoră împiedică, în toate cazurile, curgerea termenului, iar dacă termenul a început să curgă, el se suspendă, (…)”.

Menționăm faptul că prin Decret nu s-a instituit un regim diferit față de cel prevăzut în Codul Civil. Așadar, pe perioada stării de urgență, respectiv pe o durată de 30 de zile începând cu data de 16.03.2020, termenele de decădere se suspendă, indiferent de natura sau durata acestora.

Sub aspectul suspendării termenului de decădere se aplică regula menționată mai sus, conform căreia de la data când starea de urgență a încetat, termenul de decădere îşi reia cursul, socotindu-se pentru împlinirea termenului şi timpul scurs înainte de suspendare, acesta fiind efectul general.

În privința efectului special al suspendării termenului de decădere, menționăm că acesta din urmă va fi socotit împlinit doar după 5 zile de la data când starea de urgență a încetat.

Actele de executare silită

Efectuarea actelor de executare silită este posibilă în contextul actual, atât timp cât sunt respectate anumite condiții, și anume: “respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică ale participanților la executarea silită.”

Termenele de exercitare a căilor de atac

Este de remarcat faptul că termenele de exercitare a căilor de atac în cauzele civile suspendate conform Decretului, se întrerup, urmând a curge noi termene, de aceeași durată, de la data încetării stării de urgență.

În cazul în care în aceste cauze au fost declarate căi de atac până la data emiterii Decretului, dosarele se înaintează instanţei competente după încetarea stării de urgenţă.

De asemenea, Decretul prevede faptul că pe perioada stării de urgență instanțele vor judeca doar cauze urgente, astfel cum acestea sunt stabilite de către Înalta Curte de Casație și Justiție și Curțile de Apel, celelalte cauze fiind suspendate de drept.

***

Având în vedere aceste aspecte, precum și rapiditatea cu care noul coronavirus se răspândește pe teritoriul României, suspendarea termenelor de prescripție și decădere are rolul limitării efectelor negative ale fenomenul pandemic COVID-19.

Av. Răzvan Caramoci, NOERR
Av. Flavia Denisa Margaș, NOERR

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti