Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Sprijin financiar guvernamental pentru angajatori
22.03.2020 | Mircea-Cătălin ROMAN, Cătălina Maria OANCEA

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul muncii, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mircea-Cătălin Roman

Mircea-Cătălin Roman

Cătălina Maria Oancea

Cătălina Maria Oancea

În contextul răspândirii infecției COVID-19 și prin raportare la Decretul prezidențial emis cu privire la instituirea stării de urgență, Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr. 30/2020 (denumită în continuare „OUG 30/2020”), prin care șomajul tehnic va putea fi susținut financiar din bugetul de stat, prin intermediul Agenției Pentru Ocuparea Forței de Muncă, din fondul de șomaj. OUG 30/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 21.03.2020 și a intrat în vigoare la aceeași dată.

În acest sens, se prevede că statul va suporta 75% din salariul brut lunar al angajaților, dar nu mai mult de 75% față de salariul mediu la nivel național, care este de 5.429 lei (aproximativ 1,120 EUR). În consecință, suma maximă acoperită de stat va fi o sumă brută de 4.070 LEI (aproximativ 840 EUR). Cu toate acestea, pentru ca angajatorii să beneficieze de sprijinul financiar, trebuie îndeplinite următoarele condiții alternative:

1. întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, şi deţin certificatul de situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri;

2. reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 şi nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaţilor lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizaţiei, pentru cel mult 75% dintre angajaţii care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Mai mult, pentru a beneficia de sprijinul financiar, angajatorii trebuie să trimită prin e-mail Agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, o declarație (potrivit modelelor anexate la ordonanță) prin care angajatorul declară că: (i) veniturile companiei au scăzut în comparație cu luna în care se depune declarația, cu cel puțin 25% din veniturile înregistrate pentru perioada ianuarie – februarie 2020 și că (ii) nu poate susține financiar plata salariilor.

Ajutorul primit de la stat este supus impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii, în conformitate cu prevederile Codului fiscal. Reținerea, plata impozitelor și contribuțiilor aferente se face de către angajator din indemnizațiile primite de la fondul de șomaj. Documentația se depune în luna curentă, pentru plata aferentă lunii anterioare. Plata ajutorului financiar se efectuează în termen de 30 de zile de la depunerea documentației.

Av. Mircea-Cătălin Roman, NOERR
Av. Cătălina Maria Oancea, NOERR

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti