« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Sprijin financiar guvernamental pentru angajatori
22.03.2020 | Mircea-Cătălin ROMAN, Cătălina Maria OANCEA

JURIDICE - In Law We Trust
Mircea-Cătălin Roman

Mircea-Cătălin Roman

Cătălina Maria Oancea

Cătălina Maria Oancea

În contextul răspândirii infecției COVID-19 și prin raportare la Decretul prezidențial emis cu privire la instituirea stării de urgență, Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr. 30/2020 (denumită în continuare „OUG 30/2020”), prin care șomajul tehnic va putea fi susținut financiar din bugetul de stat, prin intermediul Agenției Pentru Ocuparea Forței de Muncă, din fondul de șomaj. OUG 30/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 21.03.2020 și a intrat în vigoare la aceeași dată.

În acest sens, se prevede că statul va suporta 75% din salariul brut lunar al angajaților, dar nu mai mult de 75% față de salariul mediu la nivel național, care este de 5.429 lei (aproximativ 1,120 EUR). În consecință, suma maximă acoperită de stat va fi o sumă brută de 4.070 LEI (aproximativ 840 EUR). Cu toate acestea, pentru ca angajatorii să beneficieze de sprijinul financiar, trebuie îndeplinite următoarele condiții alternative:

1. întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, şi deţin certificatul de situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri;

2. reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 şi nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaţilor lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizaţiei, pentru cel mult 75% dintre angajaţii care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Mai mult, pentru a beneficia de sprijinul financiar, angajatorii trebuie să trimită prin e-mail Agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, o declarație (potrivit modelelor anexate la ordonanță) prin care angajatorul declară că: (i) veniturile companiei au scăzut în comparație cu luna în care se depune declarația, cu cel puțin 25% din veniturile înregistrate pentru perioada ianuarie – februarie 2020 și că (ii) nu poate susține financiar plata salariilor.

Ajutorul primit de la stat este supus impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii, în conformitate cu prevederile Codului fiscal. Reținerea, plata impozitelor și contribuțiilor aferente se face de către angajator din indemnizațiile primite de la fondul de șomaj. Documentația se depune în luna curentă, pentru plata aferentă lunii anterioare. Plata ajutorului financiar se efectuează în termen de 30 de zile de la depunerea documentației.

Av. Mircea-Cătălin Roman, NOERR
Av. Cătălina Maria Oancea, NOERR

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.