Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Noutăți cu privire la zilele libere pentru părinți
22.03.2020 | Mircea-Cătălin ROMAN, Cătălina Maria OANCEA

JURIDICE - In Law We Trust
Mircea-Cătălin Roman

Mircea-Cătălin Roman

Cătălina Maria Oancea

Cătălina Maria Oancea

Astfel cum este reglementat în Legea 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ („Legea nr. 19/2020”), Guvernul României a aprobat modul de acordare a zilelor libere pentru părinții care își supraveghează copiii până la 12 ani, sau până la 18 ani, în cazul copiilor cu dizabilități.

Astfel, Guvernul a aprobat Hotărârea conform căreia zilele lucrătoare până la încetarea stării de urgență (cu excepția celor considerate vacanță școlară) vor fi considerate zile libere acordate, la cerere, unuia dintre părinți. Subliniem faptul că aceste zile gratuite plătite sunt acordate numai dacă munca prestată de către angajat nu poate fi desfășurată de acasă sau prin telemuncă. Mai mult, persoanele aflate în șomaj tehnic, cei aflați în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți nu înregistrează venituri nu pot beneficia de zilele libere.

În ceea ce privește documentele necesare pentru a beneficia de astfel de zile libere, cererea trebuie depusă împreună cu copia certificatului de naștere al copilului și o declarație a celuilalt părinte, precizând că nu a solicitat la locul său de muncă zile libere în condițiile Legii nr. 19/2020, precum și faptul că acesta nu se află în concediu de odihnă sau în concediu fără plată.

Cu privire la indemnizația care va fi plătită angajaților, a cărei valoare este de 75% din salariul pentru o zi de muncă pentru fiecare zi gratuită plătită, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, o astfel de indemnizație este considerată un venit impozabil și este supusă plății impozitelor și contribuțiilor conform Codului fiscal.

Angajatorii pot solicita decontarea sumelor reprezentând indemnizația netă, încasată efectiv de părinte.

Decontarea către angajator a sumelor necesare pentru plata indemnizației se va efectua de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la depunerea cererii la agențiile pentru ocuparea forței de muncă competente. Documentele necesare vor fi transmise prin poștă electronică sau prin orice alt mijloc de comunicare agreat, în cel mult 30 de zile de la data plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației.

În completarea cadrului legal general, Guvernul României a aprobat și Ordonanța de Urgență nr. 30 din 21.03.2020, care aduce, printre altele, clarificări cu privire la definiția părintelui, prin includerea anumitor categorii care nu au fost luate în considerare anterior, cum ar fi părintele firesc, adoptatorul, părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrisă într-o unitate de învăţământ etc.

Av. Mircea-Cătălin Roman, NOERR
Av. Cătălina Maria Oancea, NOERRPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.