Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

România la CEDO: cauza pendinte ȘIȘU. Necesitatea de a afla dacă Legea nr. 165/2013 reprezintă un remediu eficient (restituirea proprietății)
23.03.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Secția a patra, CEDO

Cererea nr. 39070/19
Adriana ȘIȘU împotriva României
introdusă la 11 iulie 2019 și comunicată la 24 februarie 2020

I. Obiectul cererii (precum este redat de CEDO și tradus de mine repede cu ajutorul lui Google Translate)

Cererea privește presupusa ineficacitate a căilor de atac prevăzute de Legea nr. 165/2013 de unificare a mecanismului de restituire în vederea finalizării procesului de restituire pentru anumite bunuri pe care regimul comunist le-a însușit înainte de decembrie 1989.

Se ridică aceeași problemă ca și în  Văleanu și alții v. România (cererea nr. 59012/17 și alte 30 de cereri), comunicată Guvernului la 19 decembrie 2019 (a se vedea aici).

În cazul de față, reclamanta a depus la 6 noiembrie 2001 o notificare prin care se solicita despăgubirea pentru un apartament situat în București într-o clădire demolată în 1977. Notificarea nu a fost încă soluționată.

II. Întrebări comunicate părților

1. Având în vedere faptul că cererea de despăgubire formulată de reclamantă în 2001, în baza Legii restituirii nr. 10/2001, nu a fost soluționată până în prezent, Legea nr. 165/2013 poate fi considerată ca reprezentând un remediu eficient în sensul articolului 35 din Convenție pentru plângerea reclamantei în temeiul articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, având în vedere jurisprudența Curții în materie și cerințele definite în Maria Atanasiu și alții (nr. 30767/05 și 33800/06, 12 octombrie 2010) și în hotărârea de principiu Preda și alții (nr. 9584/02 și alți 7, 29 aprilie 2014)?

2. În cazul unui răspuns afirmativ, Guvernul este invitat să indice, cu referire la legislația internă și jurisprudența relevantă, ce măsuri procedurale sunt disponibile pentru reclamantă pentru a obține compensația care i se datorează în conformitate cu dreptul intern.

3. Dacă răspunsul la întrebarea 1 este negativ, absența unui remediu eficient disponibil pentru reclamantă rezultă dintr-o situație structurală și, în caz afirmativ, este un eșec în ceea ce privește legislația, practica administrativă, practica judiciară sau o combinație dintre unele sau toate aceste ipoteze?

4. Guvernul este invitat să prezinte orice jurisprudență posibilă pe care își va baza observațiile.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.