Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Contract consensual încheiat în faţa notarului public. Reguli aplicabile în analiza contractului
25.03.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că dacă părțile au convenit să încheie un contract în formă autentică, deși legea nu prevedea această formă, regulile la care trebuie să se raporteze instanța în analiza contractului sunt regulile de drept aplicabile unui contract consensual, și nu cele aplicabile unui contract a cărui încheiere autentică este cerută ad validitatem. În speță, părțile au încheiat un contract de asociere în participaţiune în faţa notarului public, deși potrivit legii în vigoare (art. 255 C. com.) la acel moment – 2016 – încheierea contractului de asociere în participaţiune nu era supusă unor condiţii de formă, forma scrisă fiind necesară ad probationem, şi nu ad validitatem. Încheierea contractului la notarul public nu schimbă natura juridică a acestui contract, iar aplicarea de către instanţa de apel a altor texte legale (respectiv dispoziţiile Codului civil de la 1864 referitoare la contractul de vânzare-cumpărare), altele decât cele incidente raportului juridic dedus judecăţii conduce la admiterea recursului, casarea hotărârii şi trimiterea cauzei spre o nouă judecată. (Decizia nr. 2000 din 7 noiembrie 2019, pronunţată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie)

* Art. 251-256 C. com. au fost abrogate prin litera c) din Legea nr. 71/2011 la data de 1 octombrie 2011.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.