« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Hotărârea Guvernului privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ
23.03.2020 | Anca ATANASIU, Rareș CRÎȘMARU

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Anca Atanasiu

Anca Atanasiu

Rareș Crîșmaru

Rareș Crîșmaru

Hotărârea Guvernului pentru aplicarea Legii nr. 19/2020 cu privire la acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ („Hotărârea Guvernului”) a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 230 în data de 21 martie 2020.

Hotărârea Guvernului oferă normele de aplicare necesare, trasând un cadru mai detaliat în ceea ce privește procedura de acorda a zilelor libere părinților, menționând numărul zilelor libere ce pot fi acordate, dar și procedura pe care trebuie să o desfășoare angajații pentru a putea beneficia de aceste zile libere plătite.

Hotărârea prevede ca zile libere pentru părinți toate zilele lucrătoare de pe durata stării de urgență, exceptând zilele lucrătoare din perioada vacanțelor școlare.

Întrucât starea de urgență se suprapune cu vacanța școlară de primăvară din perioada 5 aprilie – 21 aprilie 2020, părinții nu vor beneficia de zile libere plătite în acea perioadă.

Părintele care dorește să beneficieze de zilele libere plătite trebuie să depună o cerere la angajatorul său, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte (dacă este cazul), care să ateste faptul că celălalt părinte nu a solicitat deja acordarea de zile libere pentru supravegherea copiilor și faptul că acesta nu este în concediu de odihnă sau concediu neplătit.

Părintele va atașa cererii și copiile certificatelor de naștere ale copiilor.

Părinților li se va acorda o indemnizație de 75% din salariul de bază brut, dar nu mai mare de 75% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru fiecare zi liberă acordată.

Hotărârea Guvernului prevede că plățile aferente zilelor libere vor fi decontate de la bugetul de stat, în urma unei solicitări adresate agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.

Cererea de decontare va trebui să conțină următoarele informații:
– lista angajaților cărora li s-au acordat zilele libere, precum și îndemnizația oferită;
– copii de pe statele de plată din care să rezulte acordarea indemnizației;
– o declarație pe propria răspundere a reprezentantului angajatorului, care să indice că lista angajaților conține doar angajați eligibili pentru acordarea de zile libere plătite;
– dovada plății contribuțiilor și impozitelor aferente lunii în care s-a plătit indemnizația;
– datele de identificare ale angajatorului, inclusiv contul bancar și adresa acestuia de e-mail;
– numele reprezentantului legal al angajatorului;
– suma totală solicitată;
– numărul angajaților pentru care s-a solicitat suma.

Solicitarea se transmite prin e-mail sau prin alte mijloace de comunicare către agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, iar decontarea se va face într-un termen de 60 de zile de la data înregistrării cererii.

Anca Atanasiu, Senior Associate, Radu și Asociații SPRL
Rareș Crîșmaru, Associate, Radu și Asociații SPRL

:: English version

 
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul muncii, Dreptul sanatatii, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD