Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Noi măsuri fiscale adoptate în contextul COVID-19
24.03.2020 | Monica COLT, Carmen MAZILU

JURIDICE - In Law We Trust
Monica Colt

Monica Colt

Carmen Mazilu

Carmen Mazilu

Sâmbătă, 21 martie 2020, Guvernul României a adoptat OUG 29/2020 pentru a ajuta mediul de afaceri să depășească cu succes această perioadă dificilă. Dintre măsurile adoptate, următoarele au impact fiscal:

– Pentru obligațiile fiscale care încep să curgă cu data de 21 martie 2020 și care nu au fost achitate în termen de 30 de zile de la data încetării stării de urgență, nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere. Termenul inițial de amânare conform proiectului de lege era 25 iulie 2020;

– Suspendarea măsurilor de executare silită, cu excepția celor care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești;

– Contribuabilii care aplică sistemul de impozitare cu plăți anticipate pot efectua plățile pe baza profitului impozabil calculat pentru fiecare trimestru din 2020;

– Amânarea termenului de plată a primei tranșe pentru impozitele locale (impozitul pe clădiri, teren și vehicule) pentru toți contribuabilii (persoane fizice și companii) de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020.Contribuabilii care plătesc impozitele locale pană la 30 iunie 2020 pot beneficia în continuare de stimulente fiscale stabilite de consiliile locale;

– Notificarea intenției de restructurare a obligațiilor bugetare conform Ordonanței nr. 6/2019 poate fi depusă până la 31 iulie 2020. Termenul limită pentru depunerea cererii de restructurare este prelungit până la 30 octombrie 2020.

Deși a fost anunțată de autoritățile fiscale, amânarea declarațiilor fiscale scadente la data de 25 martie 2020 nu a fost adoptată de către Guvern. Prin urmare, declarațiile trebuie depuse în termenul uzual.

Monica ColtTax Advisor NOERR
Carmen Mazilu, Tax Advisor NOERR

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.