Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Procedura autorizării fondului de pensii ocupaționale
24.03.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 236 din 23 martie 2020, a fost publicată Norma nr. 12/2020 privind autorizarea fondului de pensii ocupaționale.

Norma reglementează procedura, condițiile de autorizare și documentele care trebuie depuse la Autoritatea de Supraveghere Financiară în procesul de autorizare a fondurilor de pensii ocupaționale.

Astfel, fondul de pensii ocupaționale se constituie pe bază de contract de societate. 

Angajatorul semnează un contract de administrare cu un administrator, contract prin care fondul de pensii ocupaționale își însușește un prospect sub condiția autorizării acestuia de către A.S.F. Prin acest contract, angajatorul împuternicește administratorul să reprezinte fondul de pensii ocupaționale în raporturile cu terții, inclusiv în fața instanțelor judecătorești.

În vederea autorizării fondului de pensii ocupaționale, la momentul depunerii cererii de autorizare, acesta trebuie să îndeplinească cumulativ condițiile prevăzute de Legea privind pensiile ocupaționale, precum și următoarele:
– fondul să fie constituit prin contract de societate, contract întocmit cu respectarea prevederilor prezentei norme privind conținutul minim;
– angajatorul/angajatorii să facă dovada existenței a cel puțin 100 de viitori participanți;
– administratorul să fie autorizat de A.S.F. sau de autorități competente dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European;
– depozitarul activelor fondului de pensii ocupaționale să fie avizat de A.S.F.;
– auditorul financiar al fondului de pensii ocupaționale să fie avizat de A.S.F.

A.S.F. verifică dacă sunt îndeplinite condițiile, autorizează contractul de societate și, în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrarea acestuia, emite decizia de autorizare sau decizia de respingere a cererii de autorizare a fondului de pensii ocupaționale.
* Decizia de respingere a cererii de autorizare a fondului poate fi atacată la instanța judecătorească competentă.


A se vedeaNoua Lege privind pensiile ocupaționale

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.