Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Ce se întâmplă în această perioadă cu procesele penale aflate în faza de urmărire penală, cameră preliminară, judecată sau executare?
25.03.2020 | Manuela GORNOVICEANU

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept penal, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Manuela Gornoviceanu

Manuela Gornoviceanu

În data de 16 martie 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 212 Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României („Decretul”).

Prin Decret, a fost instituită starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile, fiind stabilite măsuri de primă urgență atât cu aplicabilitate directă și imediată, cât și măsuri cu aplicabilitate graduală pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și managementul consecințelor acestei epidemii în România.

1. Ce cauze se judecă pe durata stării de urgență?

Conform art. 42 din Decret, activitatea de judecată continuă pe durata stării de urgență doar în cauzele de urgență deosebită, lista urmând a fi întocmită de colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru cauzele de competența acesteia și, respectiv, de colegiile de conducere ale curților de apel pentru cauzele de competența lor, instanțele judecătorești putând fixa termene scurte, inclusiv de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi.

În afara cauzelor apreciate ca atare de judecător sau instanța de judecată, se vor judeca: cele privind infracțiunile flagrante, cele în care au fost dispuse măsuri preventive, cele referitoare la contestații împotriva măsurilor asiguratorii, cele privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, cele ce cuprind măsuri de protecție a victimelor și a martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele privind infracțiuni contra securității naționale, cele privind acte de terorism sau de spălare a banilor.

Amânarea judecării cauzelor poate fi dispusă, totuși, la cerere, în situația în care partea interesată se află în izolare la domiciliu, în carantină sau spitalizată în contextul epidemiei de COVID-19. Când instanța respinge cererea de amânare a judecății în considerarea necesității de a soluționa cauza în contextul instituirii stării de urgență, va amâna, la cererea părții sau din oficiu, pronunțarea în vederea depunerii de concluzii scrise.

Ascultarea persoanelor private de libertate se face prin videoconferință la locul de deținere sau în spații corespunzătoare din punct de vedere sanitar, fără a fi necesar acordul persoanei private de libertate.

2. Ce cauze sunt suspendate de drept pe durata stării de urgență?

Procesele penale care nu sunt calificate ca urgente, aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată, inclusiv cele aflate în procedură în camera preliminară se suspendă de drept pe durata stării de urgență.

În termen de 10 zile de la încetarea stării de urgență, judecătorul sau instanța de judecată va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și efectuarea actelor de procedură.

Prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență. Termenele de comunicare a soluțiilor, de formulare și soluționare a plângerilor, altele decât cele care se suspendă, se întrerup, urmând ca de la data încetării stării de urgență să înceapă să curgă un nou termen, de aceeași durată. Termenele de exercitare a căilor de atac în cauzele penale (cele aflate în curs sau care ar trebui să înceapă să curgă pe durata stării de urgență – cu excepția celor în cauzele judecate (cele urgente) -, se întrerup, urmând ca de la data încetării stării de urgență să înceapă să curgă un nou termen, de aceeași durată. După încetarea stării de urgență, judecarea proceselor se reia din oficiu. În termen de 10 zile de la încetarea stării de urgență, instanța de judecată va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și citarea părților.

3. În ce condiții se desfășoară activitatea de urmărire penală în această perioadă?

Activitatea de urmărire penală și cea a judecătorilor de drepturi și libertăți se desfășoară numai cu privire la:
a)  cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori;
b)  actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată;
c)  cauzele în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență la nivel național, alte cauze urgente apreciate ca atare de către procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală.

4. Ce dispoziții sunt aplicabile cu privire la executarea pedepselor în această perioadă?

Se suspendă executarea supravegherii prin:
– Prezentarea persoanei la serviciul de probațiune;
– Primirea vizitelor consilierului de probațiune;
– Obligațiile de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, de a urma un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională, de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială, respectiv prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității rezultată din înlocuirea amenzii penale se suspendă pe durata stării de urgență.

În executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, se suspendă:
Exercitarea dreptului de a primi vizite;
– Exercitarea dreptului la vizită intima;
– Exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită;
– Recompensele constând în permisiunea de ieșire din penitenciar.

Se majorează durata și numărul de convorbiri pentru persoanele condamnate aflate în regimul de maximă siguranță, la maximum 45 minute pe zi, iar pentru persoanele condamnate aflate în regim închis, semideschis, deschis, regim provizoriu sau pentru cei care nu au regimul stabilit, la maximum 75 minute pe zi. Dreptul deținuților la convorbiri on-line, indiferent de situația disciplinară și periodicitatea legăturii cu familia, se suplimentează corespunzător numărului de vizite la care au dreptul conform regimului de executare.

5. Alte dispoziții

Se suspendă de drept organizarea licitațiilor publice în cadrul procedurilor de valorificare a bunurilor mobile indisponibilizate în procesele penale.

Pe durata stării de urgență, în cauzele în care nu se efectuează acte de urmărire penală sau procesul penal este suspendat potrivit Decretului, prescripția răspunderii penale se suspendă.

Manuela Gornoviceanu, Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti