Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Măsuri de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii în contextul epidemiei cauzate de COVID-19
25.03.2020 | Gabriela ANTON

JURIDICE - In Law We Trust
Gabriela Anton

Gabriela Anton

În scopul atenuării efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile de prevenire și combatere a pandemiei provocate de virusul COVID-19, printre măsurile fiscal-bugetare introduse prin Ordonanța de urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare („OUG nr. 29/2020”), publicată în Monitorul Oficial din data de 21 martie 2020, se regăsesc și măsuri de sprijinire a creditării întreprinderilor mici și mijlocii („IMM-uri”).

Prin modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA („Program”), aprobată prin Legea nr. 209/2018 („OUG nr. 110/2017”), OUG nr. 29/2020 introduce următoarele facilități de garantare de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, a creditelor pentru realizarea de investiții și pentru capital de lucru acordate IMM-urilor:

– Sunt garantate de către stat în proporție de maximum 80% finanțările acordate unui IMM prin unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru. Valoarea maximă a finanțării aferente creditelor de investiții este de 10 milioane lei, pe când cea aferentă creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru este de 5 milioane lei;

– Sunt garantate de către stat în proporție de maximum 90% creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru acordate unei microîntreprinderi sau întreprinderi mici, în valoare maximă de 500.000 lei pentru microîntreprinderi, respectiv maximum 1 milion lei pentru întreprinderile mici.

Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru trebuie să fie stabilită la media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali, în limita pragurilor prevăzute în paragraful anterior.

Ministerul Finanțelor Publice subvenționează integral dobânda aferentă acestor credite/linii de credit prin intermediul unei scheme de ajutor de stat/de minimis asociate acestui Program, iar perioada de acordare se întinde de la momentul acordării creditului și poate dura până la 31 martie 2021, cu posibilitatea prelungirii timp de încă 2 ani, dacă creșterea economică estimată va fi mai mică decât cea din 2020.

Sunt eligibile pentru acest Program IMM-urile care îndeplinesc criteriile prevăzute de OUG nr. 110/2017. OUG nr. 29/2020 prevede pentru beneficiarii care înregistrează obligații fiscale restante, obligația de a le achita din creditul/linia de credit pentru capitalul de lucru acordată în cadrul Programului.

Pentru creditele de investiții, perioada maximă a finanțărilor este de 120 de luni, iar în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru perioada maximă este de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu încă 36 de luni.

Dispozițiile referitoare la primele de garantare ce erau datorate de către beneficiarii Programului sunt abrogate prin OUG nr. 29/2020, comisionul de administrare cuvenit Fondului de Garantare1, ce era cuprins în cadrul primei de garantare, urmând să fie suportat din bugetul de stat, în cadrul unei scheme de ajutor de stat/de minimis. După încetarea schemei de ajutor de stat/de minimis, comisionul de administrare va fi datorat de către beneficiarul Programului.

Gabriela Anton, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.