Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Unele modificări ref. organizarea și funcționarea ANRE
25.03.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Energie, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 242 din 24 martie 2020, a fost publicată Legea nr. 26/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Au fost operate următoarele modificări:

– Se modifică termenul limită de prezentare a raportului de activitate pentru anul anterior în fața Parlamentului. Astfel, data de 30 aprilie se înlocuiește cu 31 iulie

De asemenea, se introduce faptul că raportul cuprinde în mod obligatoriu o secțiune cu privire la rezultatele monitorizării funcționării piețelor de energie electrică, de gaze naturale și energie termică, precum și o secțiune referitoare la determinarea și evoluția prețurilor și tarifelor reglementate de ANRE, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, și o secțiune cu privire la execuția bugetului de venituri și cheltuieli. Acest raport se transmite totodată Guvernului și Președintelui României, Agenției de Cooperare a Reglementatorilor în Domeniul Energiei – ACER, Comisiei Europene, precum și Consiliului Concurenței și se publică pe site-ul propriu al ANRE, cu respectarea confidențialității informațiilor sensibile comercial.

– Capitolul „Finanțarea ANRE” se completează cu prevederea potrivit căreia ANRE poate să cumpere, să închirieze imobile sau să dobândească în proprietate ori în folosință bunuri imobile pentru edificarea unui sediu central, exclusiv din venituri proprii.

– Se introduce faptul că președintele și cei 2 vicepreședinți ai ANRE beneficiază de pașaport diplomatic pe toată durata mandatului.

– Articolul cu referire la angajarea și salarizarea personalului ANRE se completează cu reglementarea potrivit căreia imobilele cu destinație de locuințe de serviciu aflate în proprietatea ANRE, în vederea desfășurării activităților specifice, pot fi închiriate salariaților conform prevederilor legale și ale regulamentului de atribuire aprobat prin ordin al președintelui ANRE.

– Se completează atribuțiile și competențele ANRE cu următoarele:
i. acordă, modifică, suspendă sau retrage autorizațiile și licențele pentru operatorii economici în domeniul serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat;
ii. aprobă regulamentele privind acordarea autorizațiilor și licențelor în sectorul energiei electrice și termice și stabilește condițiile de valabilitate pentru autorizațiile și licențele acordate;
iii. elaborează standardele de performanță pentru prestarea serviciilor de transport, distribuție, înmagazinare și furnizare a gazelor naturale.

– Cu privire la raporturile ANRE cu terții, se introduce faptul că la solicitarea autorităților publice centrale, ANRE poate emite avize sau puncte de vedere pentru proiecte de acte normative de legislație primară – legi, ordonanțe ale Guvernului, cu privire la aspecte specifice ariei de competență a autorității.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti