Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
5 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

FJR face un apel la solidaritate către toți magistrații, inclusiv cei pensionați, în scopul de a contribui cu donații pentru achiziționarea materialelor necesare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de COVID-19, în special a testelor pentru depistarea acestui virus
25.03.2020 | JURIDICE.ro

Miercuri, 25 martie 2020, Asociația Forumul Judecătorilor din România a dat publicității următorul comunicat:

„Sănătatea nu este numai o problemă individuală, ci privește întreaga societate. Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic.” (Arthur Schopenhauer)

În contextul răspândirii extrem de rapide a infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19), în ultimele zile, în special în rândul cadrelor medicale din România care au intrat în contact direct cu persoane infectate cu COVID-19 și care nu fuseseră testate, fapt ce poate provoca o criză a personalului medical, din pricina măsurilor de carantină care se vor lua pentru prevenirea răspândirii virusului, Asociația Forumul Judecătorilor din România face un apel la solidaritate către toți colegii magistrați, inclusiv cei pensionați, în scopul de a contribui cu donații pentru achiziționarea materialelor necesare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de COVID-19, în special a testelor pentru depistarea acestui virus.

Înainte de a fi magistrați, suntem oameni, iar în aceste zile, în care toată țara este paralizată de această pandemie, trebuie să fim alături de cei care fac eforturi și sacrificii pentru sănătatea tuturor, expunându-se infectării cu COVID-19, din cauza contactului cu persoane netestate, pentru că fiecare zi în care nu sunt testați toți pacienții care intră în contact cu personalul medical va prelungi considerabil perioada de criză medicală în care ne aflăm.

Sănătatea reprezintă un înalt ideal social, spre împlinirea căruia se orientează eforturile ample ale tuturor popoarelor. Sintetizând conținutul acestui ideal într-o formă accesibilă și comună diferitelor națiuni și popoare, preambulul statutului Organizației Mondiale a Sănătății menționează următoarele: „A se bucura de cel mai înalt standard posibil de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei ființe umane, fără distincție de rasă, religie, convingeri politice, condiții economice și sociale. Sănătatea tuturor popoarelor este fundamentală pentru obținerea păcii și securității și este dependentă de cooperarea deplină între indivizi și state.” Prin urmare, sănătatea reprezintă un deziderat universal și un drept fundamental al omului.

În măsura în care sănătatea este o valoare socială cu resurse inestimabile pentru colectivitate, necesitatea conservării și promovării ei trebuie să îi preocupe pe toți cei care sunt interesați de bunul mers al societății, în mod esențial și pe magistrați.

Pentru că prețuim sănătatea fiecărui om și pentru că ne dorim să fim alături de medici și personalul medical, vă propunem să efectuați donații mai mici sau mai mari în conturile Asociației ”Dăruiește Viață” deschise la ING Bank, sucursala București, IBAN (cont în lei) RO08 INGB 0000 9999 0317 5286 și IBAN (cont în euro) RO68 INGB 0000 9999 0471 5148, https://www.daruiesteviata.ro/contact, pentru a se obține rapid cel puțin o parte din suma necesară achiziționării testelor pentru depistarea COVID-19 și pentru distribuirea lor în spitale.

 


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “FJR face un apel la solidaritate către toți magistrații, inclusiv cei pensionați, în scopul de a contribui cu donații pentru achiziționarea materialelor necesare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de COVID-19, în special a testelor pentru depistarea acestui virus”

 1. Plusez și propun asumarea voluntară de către toți judecătorii și judecătorii pensionari a reducerii indemnizației/pensiei de serviciu aflate în plată cu 25,oo – 30,oo – 50,oo% pe perioada cât va dura starea de urgență (deocamdată o lună, dar preconizez că se va prelungi cel puțin pentru încă o lună), iar sumele astfel prezervate să fie direcționate într-un fond public destinat unor scopuri caritabile pentru acele situații generate de criza cauzată de pandemie.

  Acum ar fi momentul prielnic să dovedească cu toții că principiile clamate cu atâta emfază în perioadele nu demult trecute nu sunt doar fariseism, ci vin din convingeri intime, de la veritabile călăuze și întâistătători ai Cetății.
  Adevăratele caractere sunt verificate de vremurile tulburi precum cele pe care le trăim, iar nu în vremuri de hârjoane fanariote, de fapte, iară nu de vorbe-n vânt.

  Aștept cu nerăbdare propagarea virtuală a unui manifest în acest sens la care să ader fără nicio rezervă, de îndată, alături de cel puțin cei 2-3.000 de judecători care au aderat la unele din manifestele anterioare, plus șăfimea din rețeaua Savonea&Co.

  V.B.

  • Florin-Iulian HRIB spune:

   Reiterez ce scriam şi cu ocazia fostei crize **** din 2010, cînd guvernul **** tăia pensiile şi salariile pentru a susţine economia în derivă: dacă guvernanţii ar fi fost deştepţi, atunci ar fi instituit o taxă de solidaritate de 25% aplicabilă TEMPORAR (de pildă, 1 lună/an) şi TUTUROR (pensionari şi salariaţi, bugetari şi nebugetari), cu posibilitatea prelungirii pe aceeaşi durată în cazul menţinerii crizei. În felul acesta, nimeni nu mai avea temei să o conteste, deoarece statul are prerogativa de a stabili noi impozite şi taxe în conformitate cu evoluţia sa social-economică, taxa de solidaritate ar fi fost aplicată în mod egal, iar cuantumul pensiilor şi salariilor ar fi rămas neschimbat în forma brută (doar venitul net ar fi fost diminuat cu 25 la sută).

   Cu atît mai mult în prezent, cînd instanţele şi-au redus drastic activitatea, suspendînd procesele aflate pe rol, cu rare excepţii, consider că remuneraţia personalului instanţelor/parchetelor ar fi trebuit diminuată proporţional…

   Personal, cred că nu era necesară instituirea stării de urgenţă. Imaginile cu vehicule ale armatei patrulînd pe străzi cu soldaţi defilîndu-şi ridicol arma la piept, impunerea unor declaraţii olografe pe care poliţia oricum nu le poate atinge fără riscul de a (se) contamina cetăţenii cu Covid-19, lipsa unor spitale dotate corespunzător, medici complet depăşiţi de situaţie, în frunte cu un (fost) ministru de sănătate absolut aiurit(or) prin declaraţiile iresponsabile (auzi, să testeze toţi bucureştenii, în condiţiile în care nu există atîtea milioane de teste Covid-19 la nivelul întregii ţări!) etc., toate acestea şi multe altele zugrăvesc un tablou înfiorător de grotesc şi hîd, care va aduce ţării mai multe pagube pe termen mediu şi lung decît beneficii pe termen scurt. Sincer, înclin să cred că soluţia Suediei de imunizare naturală a populaţiei (soluţie anunţată iniţial şi de Anglia, însă ulterior abandonată de un premier care între timp a fost el însuşi contaminat cu Covid-19…) era mai normală şi eficientă decît carantina şi tragerea obloanelor pe toată ţara. Mor anual milioane de oameni din diverse cauze (foame, frig, cancer, gripă, tutun, droguri, variolă etc.) şi pier în fiecare zi/lună mii de alte specii non-umane, însă nu se isterizează planeta!

   În fine, eu aş adăuga acum o nouă boală detestabilă în limbajul electoral curent, recte: „covidul galben” (întîmplător, Covid-19 a fost depistat iniţial de China, unde se află şi cea mai mare concentraţie a rasei galbene…), **** demonstrînd indubitabil că sînt o mulţime (co)vidă. Aşa că tot spectrul **** intern se poate caracteriza uşor după culoarea specifică, anume: ciuma roşie, lepra portocalie, holera verde şi, mai nou, covidul galben…

   • Ioan BUCSA spune:

    Și de ce să se fi pus și pe spinarea privaților taxă de solidaritate de 25%!? Că la ei piața muncii a tăiat ca-n brânză salariile… sau i-a pus pe liber! La bugetari a ținut doar vreo 2 luni… Iar o taxă de solidaritate, adică tot un impozit, ar fi fost discriminatorie dacă ar fi vizat doar anumite categorii de salariați! Poate o taxă de solidaritate de la un anumit nivel al salariului în sus… ar fi fost altceva și preconizez că la asta se va ajunge… impozitul progresiv… că prea s-a aruncat cu bani în stânga și în dreapta, iar acum e visteria goală.

    Și de ce să se diminueze acum salariile proporțional cu reducerea activității!? Dar dosarele alea nesoluționate nu se adună în stoc, nu vor trebui rezolvate!? Ce, se vor majora apoi salariile proporțional cu stocul de dosare!?

    • Florin-Iulian HRIB spune:

     Cum adică „de ce să se fi pus și pe spinarea privaților taxă de solidaritate de 25%!?” Ca să nu fie discriminatorie. Toţi cetăţenii din ţara asta trebuie să plătească impozite şi taxe, iar pensionarii ar fi fost primii şi cei mai numeroşi beneficiari ai taxei de solidaritate, avînd în vedere că victimele cele mai predispuse la deces din cauza coronavirusului Covid-19 sînt bătrînii.

     Şi eu nu aş fi închis/suspendat nicio activitate, privată sau publică. Aş fi lăsat lumea în pace, să se imunizeze natural. Cei care mor, să le fie ţărîna uşoară! Poate aşa le e sorocul. Toţi murim la un moment dat. Mor mai mulţi oameni pe drumuri în fiecare an, dar nu s-a suspendat traficul nici măcar o zi, ca să reducem numărul victimelor sau poluarea. Şi eu puteam să mor pînă acum de nenumărate ori, chiar din burta maică-mii (care a încercat să mă avorteze de mai multe ori cu leacuri băbeşti, iar soţul ei de atunci o bătea frecvent în acelaşi scop!), apoi cînd aveam vreun 1 şi ceva şi am fost prins între etaje de liftul care a pornit cu uşile deschise (şi acum am un şanţ pe chelie de la o ureche la cealaltă, noroc că era iarnă şi aveam o căciulă groasă de blană pe cap, iar căruţul în care eram a frînat/împiedicat destul liftul pînă a reuşit maică-mea să mă scoată din capcană; şi am fost dus la spital negru la faţă şi în stop cardio-respirator!), pe urmă în copilărie mi-am spart capul de două ori fix în acelaşi mod şi în acelaşi loc (împlîntîndu-mi fruntea în colţul unor trepte din ciment), iar în 2015 am fost lovit de un prost cu maşina în timp ce mergeam regulamentar cu bicicleta, fiind rupt pe toată partea stîngă a corpului şi lăsat de izbelişte în mijlocul drumului (la cîte tiruri treceau în ziua aia de sărbătoare pe drumul ăla, mă mir că nu am fost turtit de niciunul…), însă iată că-s viu şi nevătămat, spre disperarea unor juzi din România (cineva, care a murit de cancer între timp, mi-a zis că D-zeu vrea să ţină în viaţă oamenii ca mine cu un anumit scop; care o fi ăla nu ştiu, mai ales că eu nu cred în zei şi dispreţuiesc toţi juzii care se cred d-zei…)! 🙂

     Şi, repet, o să tragem mai multe ponoase pe termen mediu şi lung decît foloase pe termen scurt, din cauza stării de urgenţă.

     Iar „stocul de dosare” va cădea tot pe umerii grefierilor, căci magistraţii nu vor fi sancţionaţi din cauza depăşirii termenelor de motivare sau pentru alte bube. De pildă, recent, am primit o încheiere de respingere a cererii de strămutare a procesului meu vs SNG+dir.SNG, fără ca încheierea să fie certificată măcar pentru conformitate, v. link: http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=100000000325643

     Din moment ce şeful IJ a decis că şi actele întocmite de inspectorii judiciari pot fi expediate fără nume, semnătură sau ştampilă (deşi sesizările nesemnate primesc automat clasare!), credeţi că va propune vreo sancţiune pentru magistratul asistent care mi-a comunicat acea încheiere? Mai grav e că j. E.A. Hancaş din completul care mi-a respins cererea de strămutare a fost vicepreş. CAAI cînd eu lucram ca grefier acolo şi ar fi trebuit să se abţină, ştiind foarte bine că mă judec şi cu pretenarul lui, ****, preş. CAAI, care l-a delegat vicepreş. CAAI imediat ce a pus laba pe şefia CAAI… Iar dir. SNG, ****, e jude chiar la secţia penală a CAAI şi pretenar cu judecătoarea care mă tot ameninţa cu referate disciplinare cînd lucram acolo şi care a fost, la rîndul ei, delegată şefă la secţia penală de acelaşi pretenar ****… Încurcate-s căile Domnului la CAAI, cum ar zice bigoţii!

     Şi, da, salariile juzilor trebuie reduse proporţional cu munca efectiv prestată şi cu timpul legal de lucru. Spre exemplu, eu am un amărît de regulator de competenţă pronunţat în 12 feb. 2020 de ÎCCJ, dar nici acum nu s-au obosit înalţii magi să motiveze soluţia… Oricum, juzii îşi măresc singuri salariile, cum s-au grăbit să facă madam ****la Consiliul Superior al Magistraturii şi madam **** la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru VRS de 484 lei, că doar cine împarte parte-şi face.

     Şi cred că ştiţi foarte bine că salariul în justiţie nu se raportează la numărul de dosare, altminteri unii magi ar fi luat… ciu-ciu, la cît de puţine dosare lucrează în comparaţie cu alţi colegi. Idem, pentru grefieri. Iar dacă la toamnă vor fi nevoiţi să stea mai mult la serviciu, nu au decît să ceară ore suplimentare (lucru dureros pentru mulţi şefuţi din sistem, ştiu, am trăit-o pe pielea mea, că nu degeaba mi-a zis un vicepreş. CAAI că solicitarea mea de ore suplimentare este „o sfidare”, „o obrăznicie”, deoarece, citez: „În 20 de ani de cînd lucrez aici nu a cerut nimeni ore suplimentare!”)…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.