Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Victorie importantă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS


25.03.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal, Selected, Transporturi
JURIDICE - In Law We Trust

Echipa de drept penal din cadrul ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS (ZRVP) a obținut, în data de 20 martie 2020, în primă instanță, achitarea celei mai mari societăți de transport public din România, într-un dosar ce are ca obiect săvârșirea unei infracțiuni de ucidere din culpă și a unei infracțiuni din domeniul sănătății și securității în muncă. Totodată, instanța a respins toate daunele materiale și morale solicitate de părțile civile, acestea ridicându-se la aproximativ 500.000 Euro, fiind evident că o soluție de condamnare ar fi grevat semnificativ activitatea societății.

Pe scurt, elementele de acuzare reținute de procuror în rechizitoriu erau legate de lipsa unei evaluări a riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor și lipsa unei instruiri a angajatului cu privire la riscul pe care îl presupune acționarea ușilor de acces în punctul de lucru unde își desfășura activitatea.

George Avram, senior associate în cadrul echipei de drept penal a ZRVP: „Pentru a demonta acuzația și a obține soluția de achitare, strategia de apărare a avut în vedere suplimentarea probatoriului administrat în faza de urmărire penală, orientat în scopul susținerii trimiterii în judecată a persoanei juridice. De altfel, la pronunțarea acestei soluții de achitare, pe lângă pledoariile avocaților ZRVP au contribuit decisiv declarațiile martorilor noi propuși pe parcursul fazei de judecată și întrebările adresate de avocați cu ocazia acestor audieri. Cu titlu de exemplu, precizările oferite de angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă în fața instanței de judecată au confirmat că persoana juridică avea implementate proceduri interne și asigura un instructaj periodic în domeniul sănătății și securității în muncă, iar echipamentele erau în perfectă stare de funcționare, demontând astfel acuzațiile procurorilor.”

Doru Cosmin Ursu, managing associate în cadrul echipei de drept penal a ZRVP: „Am sesizat în activitatea organelor de urmărire penală practica din ce în ce mai răspândită de a atrage răspunderea persoanelor juridice atât în calitate de parte responsabilă civilmente, cât și prin cumul cu cea de inculpat, cu scopul evident de a se asigura recuperarea prejudiciului adus bugetului statului sau a daunelor materiale/morale solicitate de părțile civile.”

Această practică reliefează importanța instituirii mecanismelor interne de control și prevenție la nivelul persoanelor juridice și rolul tot mai important al avocaților specializați în domeniul dreptului penal în auditarea și monitorizarea procedurilor proactive și reactive, contribuția penaliștilor fiind esențială la stabilirea pașilor concreți de urmat, astfel cum a arătat și domnul profesor dr. Valerian Cioclei, Partner of Counsel și unul dintre coordonatorii departamentului de drept penal al ZRVP, în cadrul unui articol publicat recent în care analizează răspunderea penală a persoanei juridice.

Anul trecut, avocații ZRVP au fost implicați în peste 150 de dosare penale, gestionând inclusiv proiecte transfrontaliere ce au vizat colaborarea cu avocați din jurisdicții străine atât sub aspectul extrădării unor cetățeni români către autoritățile din SUA, judecarea și ulterior repatrierea acestora, cât și colaborarea cu avocați din Singapore și Israel în dosare penale în care se cercetează spălarea a zeci de milioane de euro prin intermediul unor firme ce aveau conturi deschise la bănci din România. Tot anul trecut, avocații ZRVP au reușit să obțină daune materiale și morale de zeci de milioane de euro pentru cei 45 de supraviețuitori și persoane apropiate ale victimelor din Colectiv ce au fost asistați pro bono de casa de avocatură.

***

Despre ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS

ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.

ZRVP are o echipă de 67 de avocați, dintre care 13 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu și Mihai Băjenaru (asociați), domnul prof. dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro