Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Executarea pachetului de servicii de călătorie. O himeră? Drepturile călătorului afectat de criza actuală COVID-19
26.03.2020 | Andrei ŞTEFĂNESCU, Irina LOHĂNEL

JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Ștefănescu

Andrei Ștefănescu

Irina Lohănel

Irina Lohănel

Pandemia generată de virusul SARS-nCov-2 (denumit în continuare „COVID-19”) a făcut dificilă, dacă nu chiar imposibilă, exercitarea dreptului de liberă a circulație, mai ales în contextul în care majoritatea țărilor europene au dispus instituirea stării de urgență și restricționarea dreptului cetățenilor de a călători liber atât în țări europene, cât și în afara spațiului european.

Realitatea dureroasă ne face să îmbrățișăm un nou concept care ne face imposibilă exercitarea deplină a acestor drepturi, respectiv conceptul de distanțare socială. Acest nou concept era negândit în urmă cu câteva luni, motiv pentru care tradiționalele colocvii de programare a vacanțelor în familii și între prieteni erau prilejuri unei munci asidue de verificare a celor mai bune oferte a agențiilor de turism.

În prezent, planurile frumoase de ieri sunt coșmarul de astăzi a multor persoane care au investit serios în pachete de servicii de călătorie dintre cele mai costisitoare. Se pune întrebarea: ce posibilități avea „călătorul de ieri și autoizolatul de astăzi”?

La o primă vedere, acesta are dreptul de a înceta contractul privind pachetul de servicii, conform art. 13 alin. (3) din OG 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative („OG 2/2018”).

,,(3) Prin excepție de la alin. (1)[1], călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație”.

După cum se poate observa, dispozițiile mai sus citate reglementează o instituție similară forței majore în cadrul contractelor ce au ca obiect pachetele serviciilor de călătorie, însă anumite condiții specifice trebuie îndeplinite:
– să se producă anumite circumstanțe inevitabile și extraordinare;
– circumstanțele inevitabile și extraordinare să se producă la locul de destinație sau în vecinătatea acestuia;
– aceste circumstanțe să afecteze semnificativ transportul pasagerilor la destinație.

În ceea ce privește condiția inevitabilității, aceasta se află în strânsă legătură cu caracterul invincibil al evenimentului care a survenit în mod neașteptat și a produs consecințe care afectează în mod absolut echilibrul contractual, fiind total irezistibil și insurmontabil. Aceasta înseamnă că evenimentul nu a putut fi anticipat de către părți, în mod rezonabil, la încheierea contractului, sau întinderea efectelor devastatoare nu a putut fi evitată, în pofida faptului că debitorul obligației de executat a luat toate măsurile necesare.

Caracterul extraordinar al circumstanțelor din contextul prezentei pandemii este dată de raritatea apariției unor asemenea boli cu efecte devastatoare, ultima înregistrată fiind Gripa tip A(H1N1) care a izbucnit în Mexic și s-a extins în întreaga lume în anii 2009-2010.

Cu privire la producerea circumstanțelor inevitabile și extraordinare la locul de destinație sau în vecinătatea acestuia, este de observat faptul că, în prezent, majoritatea statelor lumii sunt afectate de virusul COVID-19, înregistrându-se mii de decese la nivel global. Însă, această condiție trebuie dovedită prin statistici și comunicate oficiale prin care se relevă aria de răspândire a acestui virus.

Nu în ultimul rând, este necesar ca aceste circumstanțe să afecteze semnificativ transportul pasagerilor la destinație, ceea ce, în mod clar, se întâmplă în situația de față, întrucât acesta se transmite în mod rapid de la o persoană la alta, de la o distanță de aproximativ 2 metri și momentan nu există un antidot confirmat împotriva acestui virus. Gravitatea situației este dovedită prin instituirea stării de urgență în România și în multe alte state, prin care s-a restricționat circulația populației și s-au îngrădit anumite drepturi și libertăți fundamentale.

Dacă toate aceste trei condiții sunt îndeplinite cumulativ, se poate aprecia că este incident un caz de forță majoră, datorat de apariția prezentei pandemii, călătorul are dreptul de a înceta contractul privind pachetul de servicii și, în consecință, are dreptul la o rambursare completă a oricărei plăți efectuate, însă nu are dreptul la vreo despăgubire suplimentare, așa cum rezultă din art. 13 alin. (4) din OG. 2/2018.

(4) În cazul încetării contractului privind pachetul de servicii de călătorie, în condiţiile alin. (3), călătorul are dreptul la o rambursare completă a oricărei plăţi efectuate pentru pachet, dar nu are dreptul la vreo despăgubire suplimentară.

În cazul în care agențiile de turism nu își execută voluntar obligația corelativă de rambursare a cheltuielilor efectuate de călător, acesta are la îndemână demersul procesual al plângerii către Ministerul Turismului și Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor, în temeiul art. 26 alin. (1) și (4) din OG 2/2018. Astfel, agențiilor de turism li se pot aplica sancțiuni contravenționale constând în amendă contravențională, în baza art. 27 alin. (1) lit. a) din OG 2/2018.


[1] Conform art. 13 alin. (1) din OG 2/2018 „Călătorul poate înceta contractul privind pachetul de servicii de călătorie în orice moment înainte de începerea executării pachetului. În cazul în care călătorul încetează contractul privind pachetul de servicii de călătorie, acesta poate fi obligat să plătească agenţiei de turism organizatoare o penalitate de încetare adecvată şi justificabilă.”


Av. Andrei Ștefănescu
Av. Irina Lohănel

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.