Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Noi măsuri fiscal-bugetare adoptate în contextul dificultăților economice cauzate de epidemia COVID-19
26.03.2020 | Alexandru CRISTEA

JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Cristea

Alexandru Cristea

În contextul dificultăților economice și financiare cauzate de răspândirea virusului COVID–19, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 29/2020 („OUG 29/2020”) privind unele măsuri fiscal–bugetare, publicată în Monitorul Oficial nr. 230/21.03.2020.

Măsuri fiscale

1. Modificarea Codului Fiscal – taxe și impozite

a) Prorogarea termenului de plată a taxelor locale

Prorogarea termenelor de plată prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020 inclusiv, pentru următoarele categorii de impozite și taxe aplicabile atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice:
– Impozitul pe clădiri;
– Impozitul pe terenuri;
– Impozitul pe mijloacele de transport.

De asemenea, plata taxelor locale menționate până la 30 iunie 2020 asigură în continuare păstrarea bonificației de 10% acordată contribuabililor pentru plată cu anticipație a impozitului pentru întregul an.

b) Înlesniri pentru contribuabilii care aplică sistemul de plăți anticipate pentru impozitul pe profit

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, care aplică sistemul de declarare și plată anual, cu plăți anticipate efectuate trimestrial, pot plăti impozitul pe profit datorat pentru primul trimestru din anul 2020, la nivelul sumei rezultate din calculul efectiv al impozitului pe profit trimestrial curent. Acest mod de calcul se păstrează pentru toate trimestrele anului 2020.

2. Modificarea Codului de Procedură Fiscală – măsuri punitive

Nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere aferente obligațiilor fiscale scadente și neachitate începând cu data intrării în vigoare a OUG 29/2020 (respectiv 21 martie 2020), până la împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență. De asemenea, aceste obligații fiscale nu vor fi considerate restante.

Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Instituțiile de credit sau terții popriți aplică măsurile de suspendare a executării silite fără alte formalități din partea organelor fiscale.

Aceste măsuri fiscale încetează de drept în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

3. Modificarea Ordonanței de Urgență nr. 6/2019 – restructurarea obligațiilor fiscale

Se modifică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale după cum urmează:
– Extinderea termenului de depunere a solicitării de restructurare a obligațiilor fiscale până la 30 octombrie 2020;
-Extinderea perioadei de notificare a organului fiscal cu privire la intenția debitorului de restructurare a obligațiilor bugetare până la 31 iulie 2020.

Alexandru Cristea, Tax Partner ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Fiscalitate, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO