Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Șomajul tehnic în contextul economic și social generat de COVID-19
26.03.2020 | Șerban PÂSLARU, Mihai ANGHEL

JURIDICE - In Law We Trust
Șerban Pâslaru

Șerban Pâslaru

Mihai Anghel

Mihai Anghel

Starea de urgență cauzată de răspândirea virusului COVID-19, instituită în România prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 („Decretul”), a impus luarea unor măsuri restrictive inclusiv în ceea ce privește desfășurarea activităților de către operatorii economici.

În acest context nu s-a putut ignora faptul că actuala epidemie ar putea avea consecințe negative grave pe termen lung asupra mediului economic și social, în lipsa unei inițiative și a unor măsuri de sprijinire a angajatorilor de către autorități.

În acest scop, în Monitorul Oficial nr. 231 din data de 21 martie 2020, a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 30/18 martie 2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 („O.U.G. nr. 30/2020”).

1. Indemnizația pentru șomaj tehnic în contextul situației de urgență generate de COVID-19

Conform Codului muncii, pe perioada suspendării raporturilor de muncă la inițiativa angajatorului, ca urmare a întreruperii sau reducerii temporare a activității („șomajul tehnic”), salariații afectați au dreptul la o indemnizație de minimum 75% din salariul de bază, suportată exclusiv din fondul de salarii al angajatorului.

Prin derogare de la prevederile de mai sus, O.U.G. nr. 30/2020 prevede că, pe durata stării de urgență, astfel cum a fost instituită prin Decret, indemnizațiile de care beneficiază salariații ale căror contracte de muncă au fost suspendate ca urmare a efectelor produse de COVID-19 vor fi suportate, cel puțin parțial, de la bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Indemnizația suportată de la bugetul asigurărilor pentru șomaj este în cuantum de 75% din salariul de bază, fără a depăși însă 75% din câștigul salarial mediu brut stabilit pentru anul 2020 (i.e. indemnizația suportată astfel va fi de maximum 4.071,75 RON). Prin urmare, eventualele diferențe urmează a fi suportate în continuare de angajatori.

2. Condițiile în care angajatorii pot beneficia de sprijinul statului la plata indemnizației pentru șomaj tehnic

Angajatorii beneficiază de sprijinul statului la plata indemnizației în limitele prevăzute mai sus, dacă se încadrează într-una dintre următoarele situații:

a) își întrerup total sau parțial activitatea pe perioada stării de urgență, în baza deciziilor autorităților publice competente, și dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Procedura privind eliberarea acestor certificate face momentan obiectul unor propuneri legislative, urmând a fi aprobată prin ordin;

sau

b) reduc activitatea, ca urmare a epidemiei COVID-19, și nu au capacitatea financiară necesară pentru a plăti salariile tuturor angajaților. În acest caz, angajatorii vor beneficia de prevederile O.U.G. nr. 30/2020 pentru maximum 75% dintre salariații care au contracte individuale de muncă active la data de 21 martie 2020.

Pentru a dovedi lipsa capacității financiare, acești angajatori vor depune o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că au înregistrat o scădere a încasărilor în luna anterioară cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie- februarie 2020 și că nu au capacitatea financiară de a plăti toți salariații. Modelul declarației pe proprie răspundere va fi, de asemenea, adoptat prin ordin.

3. Regimul fiscal al indemnizației pentru șomaj tehnic în condițiile O.U.G. nr. 30/2020

Indemnizația pentru șomaj tehnic suportată de la bugetul asigurărilor pentru șomaj este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale conform prevederilor Codului fiscal. Prin urmare, angajatorii au obligația de a calcula, reține și vira impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale de stat și contribuția de asigurări sociale de sănătate din această indemnizație.

În schimb, pentru această indemnizație nu se datorează contribuția asiguratorie pentru muncă.

4. Procedura de urmat de către angajatori

Pentru a li se acorda indemnizațiile pentru salariații suspendați în condițiile O.U.G. nr. 30/2020, angajatorii vor depune prin e-mail, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București în raza cărora au sediul social, următoarele documente, pe baza modelelor din anexa actului normativ:

a) cerere semnată și datată de reprezentantul legal; și

b) lista persoanelor ce urmează să beneficieze de indemnizație, asumată de reprezentantul legal.

Pentru a li se acorda indemnizațiile pentru salariații suspendați în condițiile O.U.G. nr. 30/2020, angajatorii vor depune prin e-mail, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București în raza cărora au sediul social, următoarele documente, pe baza modelelor din anexa actului normativ:

a) cerere semnată și datată de reprezentantul legal; și

b) lista persoanelor ce urmează să beneficieze de indemnizație, asumată de reprezentantul legal.

Documentele se depun în luna curentă pentru plata indemnizației din luna anterioară, plata urmând a fi făcută în maximum 30 de zile.

5. Alte categorii de beneficiari

O.U.G. nr. 30/2020 stabilește că și profesioniștii care nu au calitatea de angajatori, dar care își întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență instituite prin Decret, beneficiază de o indemnizație egală cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru 2020 (i.e. 2.230 RON, respectiv 2.350 RON pentru cei încadrați cu studii superioare).

De asemenea, sportivii, antrenorii, medicii, asistenții medicali, maseurii, kinetoterapeuții și cercetătorii ale căror contracte de activitate sportivă au fost suspendate pe perioada stării de urgență instituite prin Decret, la inițiativa structurii sportive, ca urmare a efectelor epidemiei, vor beneficia de o indemnizație de 75% din drepturile în bani aferente activității sportive, aplicându-se același plafon ca în cazul salariaților (i.e. maximum 4.071,75 RON).

În aceste cazuri, indemnizațiile se vor suporta din bugetul general consolidat, nu de la cel al asigurărilor pentru șomaj, și se vor impozita conform prevederilor Codului fiscal.

Șerban Pâslaru, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII
Mihai Anghel, Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.