Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-779/18 Mikrokasa și Revenue. Contracte de credit. Noțiunea de «cost al creditului, fără dobândă». Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător raportor
26.03.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Protecția consumatorilor – Contracte de credit pentru consumatori – Directiva 2008/48/CE – Articolul 3 litera (g), articolul 10 alineatul (2) și articolul 22 alineatul (1) – Nivel de armonizare – Noțiunea de «cost al creditului, fără dobândă» – Directiva 93/13/CEE – Articolul 1 alineatul (2) – Clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii – Plafonul costului total al creditului, fără dobândă

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost judecător raportor.

Această cerere, introdusă de un Tribunal Districtual din Polonia, a fost formulată în cadrul a două litigii, conexate de instanța de trimitere, între Mikrokasa S.A. și Revenue, instituții de credit, pe de o parte, și un consumator, pe de altă parte, în legătură cu cererile de plată a sumelor datorate în cadrul a două contracte de credit de consum.

Instanța de trimitere a adresat Curții întrebări preliminare privitoare la o noțiune introdusă de legislația poloneza și anume „costul creditului, fără dobândă”. Această instanță a arătat că noțiunea respectivă, care nu se regăsește în Directiva 2008/48 privind contractele de credit pentru consumatori, are ca scop protejarea consumatorului prin stabilirea unei limite superioare calculate matematic pentru costurile, altele decât dobânda, care îi pot fi impuse unui consumator în cadrul unui contract de împrumut, cum ar fi comisioane, taxe administrative ori birocratice.

Deși obiectivul acestei legislații era protejarea consumatorului, această instanță este nesigură în privința compatibilității acesteia cu Directiva 2008/48, care are ca scop armonizarea totală a anumitor aspecte ale creditului pentru consumatori. În același timp, această instanță are dubii cu privire la întrebarea dacă, dată fiind fixarea unui plafon maxim legal, instanțele naționale mai pot aplica controlul clauzelor abuzive asupra clauzelor care fixează acest cost în limitele legale.

Curtea a statuat:
1. Articolul 3 litera (g), articolul 10 alineatul (2) și articolul 22 alineatul (1) din Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului trebuie interpretate în sensul că nu se opun unei reglementări naționale care prevede o metodă de calcul al valorii maxime a costului creditului, fără dobândă, care poate fi impusă consumatorului, cu condiția ca această reglementare să nu introducă obligații de informare suplimentare cu privire la acest cost al creditului, fără dobândă, care s ar adăuga la cele prevăzute la articolul 10 alineatul (2) menționat.

2. Articolul 1 alineatul (2) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii trebuie interpretat în sensul că o clauză contractuală care stabilește costul creditului, fără dobândă, cu respectarea plafonului prevăzut de o dispoziție națională, fără a ține seama neapărat de costurile suportate în mod real, nu este exclusă din domeniul de aplicare al acestei directive.

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti