Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
5 comentarii

Despre libertatea de mișcare a avocaților pe durata stării de urgență
27.03.2020 | Ștefan NAUBAUER

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Ștefan Naubauer

Ștefan Naubauer

Am explicat într-un articol precedent cum trebuie înțeleasă obligația de a lua măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității stabilită în sarcina avocaților prin art. X alin. (6) din OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare.

Corelativ acestei îndatoriri, avocații nu pot avea un regim mai restrictiv în ceea ce privește dovada motivului deplasării decât cel instituit pentru angajați conform dispozițiilor art. 4 alin. (1) lit. a) din Ordonanța Militară nr. 3/2020, în cazul cărora este suficientă prezentarea legitimației de serviciu (sau adeverinței eliberate de angajator).

Totodată, avocaților nu le poate fi aplicabil nici regimul prevăzut la art. 4 alin. (1) lit. b) din aceeași ordonanță militară pentru liber profesioniști, în sensul de a prezenta o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, întrucât dinamica activității avocațiale – înțeleasă în mod plenar, raportat la dispozițiile art. 3 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 republicată – nu poate fi întotdeauna anticipată și consemnată exhaustiv la momentul ieșirii „în teren”.

Această realitate se înțelege mai bine în considerarea faptului că avocații nu au un program fix, particularitate ce îi deosebește inclusiv de notarii publici și executorii judecătorești, cărora le incumbă deopotrivă obligația asigurării continuității activității.

Or, pentru ca scopul urmărit de legiuitor să se realizeze nu doar prin menținerea formelor de exercitare a profesiei de avocat în stare de funcționare, libertatea de mișcare a avocaților trebuie asigurată fără restricții și facilitată la punctele de control pe baza actului ce atestă apartenența lor la corpul profesional.

Cons. av. dr. Ștefan Naubauer

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti