Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
5 comentarii

Despre libertatea de mișcare a avocaților pe durata stării de urgență
27.03.2020 | Ștefan NAUBAUER

JURIDICE - In Law We Trust
Ștefan Naubauer

Ștefan Naubauer

Am explicat într-un articol precedent cum trebuie înțeleasă obligația de a lua măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității stabilită în sarcina avocaților prin art. X alin. (6) din OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare.

Corelativ acestei îndatoriri, avocații nu pot avea un regim mai restrictiv în ceea ce privește dovada motivului deplasării decât cel instituit pentru angajați conform dispozițiilor art. 4 alin. (1) lit. a) din Ordonanța Militară nr. 3/2020, în cazul cărora este suficientă prezentarea legitimației de serviciu (sau adeverinței eliberate de angajator).

Totodată, avocaților nu le poate fi aplicabil nici regimul prevăzut la art. 4 alin. (1) lit. b) din aceeași ordonanță militară pentru liber profesioniști, în sensul de a prezenta o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, întrucât dinamica activității avocațiale – înțeleasă în mod plenar, raportat la dispozițiile art. 3 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 republicată – nu poate fi întotdeauna anticipată și consemnată exhaustiv la momentul ieșirii „în teren”.

Această realitate se înțelege mai bine în considerarea faptului că avocații nu au un program fix, particularitate ce îi deosebește inclusiv de notarii publici și executorii judecătorești, cărora le incumbă deopotrivă obligația asigurării continuității activității.

Or, pentru ca scopul urmărit de legiuitor să se realizeze nu doar prin menținerea formelor de exercitare a profesiei de avocat în stare de funcționare, libertatea de mișcare a avocaților trebuie asigurată fără restricții și facilitată la punctele de control pe baza actului ce atestă apartenența lor la corpul profesional.

Cons. av. dr. Ștefan Naubauer

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “Despre libertatea de mișcare a avocaților pe durata stării de urgență”

 1. Voicu CRIȘIU spune:

  Poate ar trebui… daca avocatii ar fi imuni si aseptici.
  Si daca s-ar deplasa numai in interesul profesiei, doar atunci cand e strict necesar…
  Si daca nu s-ar considera deasupra altor profesii si a omului de rand…
  Dar nu, avocatii sunt oameni si ei, supusi greselii, ca orice om.
  De activitatea lor nu depinde viata omului, la propriu (pedeapsa cu moartea e abolita in Romania, astfel ca nici in acest caz nu s-ar putea invoca chestiuni „de viata si de moarte”).
  Nu se justifica acordarea unui regim de favoare, de genul celui pentru care opineaza autorul articolului.
  Ce facem atunci cu medicii, asistentii medicali, pompierii, politistii, militarii?!?
  Avocatii pot astepta (un minut verificarea declaratiei) in vremuri de stare de urgenta, prioritatea societatii e alta, ca doar „d-aia” s-a declarat stare de urgenta!
  Si se presupune ca stiu sa intocmeasca (completeze!) declaratii, ca doar sunt avocati si stiu sa scrie, nu!?
  Avocatii nu sunt buricul pamantului, nici in vremuri de liniste, pace si bunastare.
  Asa ca, sa lasam mai jos nasul si supraaprecierea de sine (ingamfarea).
  Mi se pare mult mai necesara asigurarea liberei circulatii a gunoierilor si a celor care presteaza servicii in domeniul sanatatii populatiei, a asigurarii alimentelor de baza si apei potabile, energiei decat… Asta a fost asa, mai omeneste.

  Mai pe specialitatea avocatului:
  Pana una alta, trebuie tinut cont de caracterul actului normativ care reglementeaza modalitatea de dovedire a motivului deplasarii: ordonanta MILITARA!
  Numai cine nu a facut armata nu stie ca „ordinul se executa, nu se discuta”!
  Pe de alta parte, declaratia are si alt scop decat „limitarea libertatii de miscare a avocatilor”.
  Este un act care responsabilizeaza si, pe baza caruia, in cazul nesinceritatii, abuzului de drept (flutura legitimatia si merge la o bere cu prietanii, sau la biliard), poate fi atrasa raspunderea penala a avocatului.
  Doar pe baza legitimatiei, nu poate exista falsul in declaratii…
  Legea e lege pentru toti! Mai ales in situatii de criza.
  N-or avea avocatii un program fix, dar nici nu zburda pe strazi dupa clienti, sau la consultatii juridice la care trebuie sa ajunga, „ca taxiul”, in trei minute.
  Pentru testamente merge in principal notarul, dar mai sunt si alte variante, si fara avocat.
  Deci, SA FIM SERIOSI!
  Sa intelegem gravitatea situatiei si sa nu mai fluturam legitimatii pentru a obtine favoruri nemeritate, cand oamenii mor, la propriu, si nimeni nu ii poate ajuta.
  Poate D-zeu?!
  Dar se pare ca nu mai vrea, pentru ca trufia omului a ajuns prea departe.
  Intelege fiecare ce vrea!
  Sfat pentru avocati: completati declaratia pe proprie raspundere, pentru ca dureaza 30 de secunde si va scuteste de complicatii inutile.
  Politistii nu sunt absurzi in verificarea acestei declaratii, astfel incat sa ceara completarea „exhaustiva” pe care o invoca autorul articolului.
  Dar nici sa mergeti la amanta, la o bauta sau la cules ghiocei, si sa prezentati, la un eventual control, o declaratie cum ca deplasarea e „in interesul profesiei”!
  Sanatate, viata lunga si minte limpede!

  • Andrei SĂVESCU spune:

   Stimate coleg, poate dumneavoastra nu lucrati pentru alti oameni, insa avocatii, care asa traiesc, lucrand pentru alti oameni, nu se plimba in vreme de criza prin oras. Nici nu au nici unde sa mearga, mall-urile si restaurantele fiind inchise. Pe avocati nu-i apuca plimbarea, ci chiar au treaba.

   Cu privire la imprejurarea daca avocatii obtin favoruri nemeritate, ref. deplasare libera in aceste zile, remarc faptul ca, orbit de aversiune fata de avocati, nu ati citit ce a scris autorul: ca avocatii se bucura de acelasi regim ca salariatii care au legitimatie de serviciu.

   Comentariul dumneavoastra nu este un veritabil comentariu, pentru ca nu se refera la articolul pe care il comentati, ci expuneti opiniile proprii. Pentru viitor, poate ar fi mai potrivit sa scrieti un articol de opinie.

   • Voicu CRIȘIU spune:

    Stimate d-le avocat:
    Nu suntem colegi! Refuz sa fiu coleg, cu cineva care incearca sa ”cenzureze” dreptul la libera exprimare, prin astfel de comentarii.
    Apoi, nu puteti generaliza, referitor la avocati, cum ca ”nu se plimba in vreme de criza” etc. (Doar la mall si restaurant v-ati gandit? Cam limitate optiunile astea, si, oricum nu intra in discutie, nici in vreme de normalitate).
    Hai sa fim realisti, ca tocmai pentru ca nu am fost ”realisti si cinstiti” am ajuns unde am ajuns…
    Orice comentariu este o opinie personala, referitoare la o chestiune pusa deja in discutie. Nu am pretentia ca sunt exponentul ideilor majoritare si absolute. Este opinia mea, bazata pe fapte si pe experienta de peste 24 de ani in domeniu.
    Nici vorba despre ”aversiune de fata de avocati”. Nici vorba. Eu nu judec oamenii la gramada! Nici pe judecatori, nici pe procurori, nici pe avocati. NIci macar pe politicieni…
    E doar o rastalmacire a dv., sau o impresie eronata a dv. (o opinie proprie dv.!)! Dar gresita.
    Nu va condamn pentru ca o exprimati. Foarte bine. Am luptat, cu arma in mana (la propriu), tocmai pt ca dv. sa aveti dreptul sa va exprimati liber azi.
    Si eu.
    Niciodata avocatii nu se vor bucura de acelasi regim ca salariatii! Si nici nu trebuie.
    Un avocat veritabil nu ar trebui sa gandeasca astfel, dar sa o mai si sustina!
    Vreti sa comentam ratiunea si logica Ordonantei Militare nr. 3/2020?
    Sau sa comentam deja un fapt implinit si un text legal intrat in vigoare, obligatoriu?
    Ce ar trebui sa fie (ideal sau utopic) e una, ceea ce este, e deja altceva!

 2. Ștefan NAUBAUER spune:

  Domnule Voicu Chișiu, vă mulțumesc pentru interesul manifestat și vă respect dreptul la opinie.
  Acum, în teren, la orice oră din zi/noapte, avocații au libertate de mișcare fără alte formalități în afara prezentării actului ce le atestă apartenența la barou.
  Așa cum am zis că ar trebui să fie.

  • Voicu CRIȘIU spune:

   Cine spune asta? Cine a hotarat, oficial, asta? Eu nu m-am interesat, am dormit ”linistit” la domiciliu zilele acestea… N-am chef de miscare, ”in teren”, la orice ora din zi si din noapte.
   Poate fi doar o stare de fapt, dar de drept…
   Si actul acela care le atesta apartenenta la barou, care e: legitimatia sau vreo adeverinta?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.