Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Situația beneficiilor extra-salariale constând în servicii medicale pe bază de abonament, în contextul suspendării Contractului Individual de Muncă pe durata șomajului tehnic
27.03.2020 | Anastasia CONSTANTIN

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul muncii, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Anastasia Constantin

Anastasia Constantin

În contextul în care în prezent traverăm o criză generată de pandemia COVID-19, iar o serie de agenți economici au fost constrânși să-și întrerupă ori să restrângă activitatea, se pune problema ce se întâmplă cu beneficiile extra-salariale de care angajații acestora beneficiau anterior suspendării raporturilor de muncă din inițiativa angajatorului (șomaj tehnic), respectiv dacă pot beneficia de serviciile medicale pe bază de abonament de care se bucurau anterior intervenției cazului de suspendare și în ce condiții.

I. Acte normative analizate

În scopul redactării prezentei Opinii, am analizat următoarele acte normative:
1. Legea nr. 53/ 2003 privind Codul Muncii (”Codul muncii”);
2. Legea 227/2017 privind Codul fiscal (în continuare ”Codul fiscal”)
3. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 29/2020 (”OUG nr. 29/2020”)
4. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 30/2020 (”OUG nr. 30/2020”)

II. Opinia noastră

2.1. Cadrul legal aplicabil serviciilor medicale pe bază de abonament

Potrivit normelor fiscale aplicabile, serviciile medicale pe bază de abonament fac parte din categoria beneficiilor extra-salariale deductibile la determinarea rezultatului fiscal (la nivelul angajatorului) și neimpozabile (la nivelul angajatului), în limita unei sume anuale care să nu depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 EUR, potrivit următoarelor prevederi legale:

– Art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal:

(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:

t) primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajații proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro;

– Art. 142 lit. s) din Codul fiscal:

Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale următoarele:
s) următoarele avantaje primite în legătură cu o activitate dependentă:
6. contribuțiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, și cele reprezentând contribuții la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, precum și primele de asigurare voluntară de sănătate și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajații proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească limitele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. ș) și t) pentru veniturile neimpozabile, precum și primele aferente asigurărilor de risc profesional;.

– Art. 157 alin. (2) din Codul fiscal:
(2) Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) și art. 142 .

– Art. 2204 alin. (2) din Codul fiscal:
(2) Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuției asiguratorie pentru muncă sumele prevăzute la (…) art. 142.

2.2. Suspendarea contractelor individuale de muncă. Efecte asupra beneficiilor constând în serviciile medicale pe bază de abonament

Suspendarea CIM din inițiativa angajatorului este reglementată de art. 52 alin. 1 lit. c) din Codul Muncii, potrivit cărora

“contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului (…) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”.

Prin art. XI-XV din OUG nr 30/2020 au fost reglementate condițiile pe care un agent economic trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de dispozițiile speciale prevăzute de acest act normativ și a suspenda contractul individual de muncă (în continuare ”CIM”) cu acordarea indemnizației de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat:

(1) Pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

Se pune însă problema ce se întâmplă cu beneficiile extra-salariale de care acești angajați aflați în șomaj tehnic beneficiau anterior suspendării raporturilor de muncă din inițiativa angajatorului, respectiv dacă aceștia pot beneficia de serviciile medicale pe bază de abonament de care se bucurau anterior intervenției cazului de suspendare și în ce condiții.

Se observă că, potrivit art. art. 52 alin. 1 lit. c) din Codul Muncii și OUG 30/2020, șomajul tehnic reprezintă un caz de suspendare a CIM, nicidecum de încetare a acestuia. Astfel, angajatul nu pierde această calitate pe durata suspendării.

Atât art. 76 alin. (4) lit. t), cât și  art. 142 lit. s) din Codul fiscal fac referire la ”serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajații proprii.”

Întrucât suspendarea CIM din inițiativa angajatorului (astfel cum este cazul șomajului tehnic) nu reprezintă o cauză de încetare a CIM, rezultă că, pe întreaga durată a suspendării, statutul de angajat NU se pierde, ci acesta suferă doar o serie de modificări.

Potrivit art. 49 alin. (2) din Codul Muncii,

Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.

În continuare, art. 49 alin. (3) din Codul Muncii prevede că
Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.

Potrivit art. 159 și art. 160 din Codul muncii,
(1) Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă. (…) Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.

Suspendarea CIM are ca efect suspendarea prestării muncii şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator. În perioada de suspendare, salariatul poate avea alte drepturi şi obligaţii, dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale[1], prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne, cu excepţia obligaţiei de a presta munca şi de fi remunerat pentru munca prestată.

Reiese astfel că, în materia suspendării CIM, legiuitorul tratează în mod distinct salariul și celelalte drepturi acordate angajaților (așa-numitele beneficii extra-salariale). Prin urmare, în vreme ce plățile salariale se suspendă pe durata suspendării CIM (drept consecință firească a faptului că, în această perioadă, angajatul nu mai prestează munca prevăzută în contract), apreciem că acordarea beneficiilor extra-salariale poate continua.

Aceasta se explică totodată și prin scopul acestor beneficii: acestea nu au decât în secundar valoarea unei contraprestații pentru munca depusă de angajat, reprezentând în principal o modalitate de fidelizare a angajaților, lipsită însă de sarcina fiscală specifică veniturilor din salarii.

Aceeași concluzie reiese și din modalitatea de reglementare la nivelul art. 76 Cod fiscal a ”veniturilor din salarii” și cea a a ”altor venituri”, care delimitează două categorii principale de venituri: venituri salariale și venituri asimilate salariului.

În configurația actuală a Codului fiscal, serviciile medicale pe bază de abonament sunt incluse în veniturile asimilate salariului, fiind totodată neimpozabile, în limita unei sume anuale care să nu depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 EUR.

În concluzie, apreciem că angajații se pot bucura în continuare de beneficiile constând în serviciile medicale pe bază de abonament și pe durata suspendării contractului individual de muncă, dacă acordarea lor a fost prevăzută de angajator prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern, acestea fiind cu atât mai necesare în contextul actualei crize sanitare pe care o traversăm în momentul de față.


[1] Astfel cum este cazul indemnizației prevăzute de OUG nr. 30/2020.


Avocat Anastasia Constantin, DT Lawyers

* Opinia a fost emisă la solicitarea SanoPass, cea mai mare platforma de optimizare a serviciilor medicale oferite angajaților și profesiilor liberale.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti