Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Detalii despre setul de noi măsuri de respectat pe durata stării de urgență
27.03.2020 | Cornel POPA

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Opinii, Protecția animalelor, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cornel Popa

Cornel Popa

Prin Ordonanța Militară nr. 2/21.03.2020 („Ordonanța nr. 2”) au fost adoptate o serie de noi măsuri de respectat pe durata stării de urgență instituită începând cu 16.03.2020, printre cele mai importante fiind următoarele:

1. Suspendarea activităților de comercializare cu amănuntul în mall-uri

Începând cu data de 22.03.2020, ora 22:00, se suspendă temporar activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici.

Pe cale de excepție, vor fi permise: (i) vânzarea produselor alimentare; (ii) vânzarea produselor veterinare sau farmaceutice; și (iii) serviciile de curățătorie.

2. Recomandări și restricții de circulație. Evitarea formării de grupuri de persoane

Au fost adoptate următoarele măsuri în legătură cu circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei:

a)  în intervalul orar 6:00 – 22:00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei să se realizeze numai pentru următoarele motive: (i) deplasare în interes profesional; (ii) deplasare pentru asigurarea de alimente de strictă necesitate și de bunuri necesare desfășurării activității profesionale; (iii) deplasare pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau realizată la distanță; (iv) deplasare din motive justificate (ex. îngrijirea copilului, asistența persoanelor bolnave); (v) deplasări scurte pentru activități fizice individuale sau pentru nevoile animalelor de companie;

b)  în intervalul orar 22:00 – 6:00, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei exclusiv pentru motivele menționate la lit. a) de mai sus. Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Aceste prevederi sunt aplicabile începând cu data de 23.03.2020, ora 22:00. Orice deplasare în afara locuinței/ gospodăriei se va realiza cu evitarea formării unui grup de persoane (i.e., alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună).

3. Interzicerea intrării pe teritoriul Romîniei a cetățenilor străini și apatrizilor

Începând cu data de 22.03.2020, ora 22:00, se interzice intrarea pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat a străinilor și apatrizilor.

De la regula de mai sus, Ordonanța nr. 2 conține o serie de excepții, dintre care menționăm situațiile în care care cetățenii străini sau apatrizii:
a)  tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înțelegeri cu statele vecine;
b)  sunt membri de familie ai cetățenilor români sau a cetățenilor altor state membe UE/ SEE/ Confederației Elvețiene cu rezidență în România;
c)  posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent;
d)  fac parte din personalul diplomatic sau consular, personalul organizațiilor internaționale, personalul militar sau personalul care poate asigura ajutor umanitar;
e)  călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
f)  sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau alte motive umanitare.

4. Măsuri împotriva persoanelor care nu respectă măsura de izolare la domiciliu/ carantină

Pe lângă sancțiunile contravenționale sau penale incidente după caz, autoritățile competente au dreptul să aplice următoarele tipuri de măsuri împotriva persoanelor care au fost izolate la domiciliu sau carantinate în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-2019 și care părăsesc locațiile unde au fost plasate fără aprobarea autorităților competente:
a)  persoanele care nu au respectat măsura izolării la domiciliu, vor fi considerate persoane cu un grad crescut de contagiozitate și vor fi plasate în carantină instituționalizată, sub pază;
b)  persoanele care nu au respectat măsura carantinei, vor fi carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Măsurile menționate mai sus se aplică începând cu data de 22.03.2020.

5. Alte măsuri adoptate prin Ordonanța nr. 2

Dintre celelalte măsuri adoptate prin Ordonanța nr. 2 și aplicabile începând cu data de 22.03.2020, ora 22:00, menționăm:
a)  se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Prin excepție, vor fi permise exclusiv intervențiile stomatologice de urgență;
b)  se permite oficierea de slujbe religioase, cu respectarea următoarelor restricții: (i) slujbele vor putea fi oficiate în lăcașurile de cult, cu transmiterea acestora în mass- media sau online, fără accesul publicului; (ii) actele religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări, împărtășirea credincioșilor bolnavi) vor putea fi organizate, cu condiția ca participanții să fie în număr de maximum 8 persoane.

6. Sprijin și asistență

Firma noastră susține toate măsurile menite să limiteze răspândirea epidemiei de COVID-2019. Capacitățile noastre de lucru nu sunt afectate, echipa noastră având la dispoziție toate resursele necesare pentru a continua lucrul de la distanță și a oferi sprijin celor afectați de evenimentele în desfășurare.

Cornel Popa, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti