Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Modificări ale Codului penal. Incriminări noi și pedepse penale mai severe pentru încălcarea unor obligații privind prevenirea și combaterea răspândirii bolilor infectocontagioase
27.03.2020 | Manuela GORNOVICEANU

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Manuela Gornoviceanu

Manuela Gornoviceanu

Contextul actual, caracterizat prin răspândirea rapidă a virusului COVID-19, a determinat adoptarea un set de măsuri excepționale și rapide, inclusiv în materie penală, pentru limitarea infectării populației. Aceste măsuri au fost luate și în considerarea faptului că, în ultima perioadă, au fost identificate numeroase cazuri în care fie măsurile de carantină sau de izolare la domiciliu nu au fost respectate, fie au fost făcute declarații mincinoase în legătură cu zonele de risc în care anumite persoane s-au deplasat sau în legătură cu alte persoane infectate cu care acestea au intrat în contact, cu consecințe negative pentru viața și sănătatea populației.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2020, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 228/20.03.2020, au fost aduse modificări și completări dispozițiilor Codului penal referitoare la infracțiunea de fals în declarații și la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, fiind, totodată, introdusă o nouă infracțiune privind omisiunea declarării unor informații în legătură cu posibilitatea intrării în contact cu o persoană care suferă de o boală infectocontagioasă.

Modificările vizează atât majorarea pedepselor pentru faptele deja incriminate, cât și reglementarea unor forme alternative de comitere a faptelor și a unor forme agravate ale infracțiunilor, cu pedepse specifice.

Modificările aduse infracțiunii de fals în declarații

Incriminarea anterioară a falsului în declarații (articolul 326 din Codul penal) sancționa cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă declararea necorespunzătoare a adevărului făcută unui funcționar public sau unei unități în care acesta își desfășoară activitatea, în vederea producerii unei consecințe juridice pentru sine sau pentru altul.

Prin noul act normativ limita minimă a pedepsei cu închisoarea pentru aceleași fapte a fost majorată la 6 luni. Totodată, legiuitorul a adăugat un al doilea alineat, prin care a sancționat cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă falsul în declarații săvârșit în scopul de a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă.

Modificări aduse infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor

Anterior adoptării ordonanței de urgentă, art. 352 din Codul penal sancționa cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă nerespectarea intenționată a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase care are ca urmare răspândirea unei asemenea boli, iar cu închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda aceleași fapte dacă au fost săvârșite din culpă.

1. Majorarea pedepselor pentru infracțiunea existentă

Noul act normativ majorează aceste pedepse la închisoare de la unu la 5 ani pentru acte intenționate, fără a mai fi posibilă aplicarea unei amenzi penale, și închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda dacă fapta este comisă din culpă.

2. Noi modalități normative

Ordonanța introduce o nouă modalitate, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda, nerespectarea măsurilor de carantină sau spitalizare dispuse pentru combaterea bolilor infectocontagioase.

Noua formă a incriminării definește „carantina” ca fiind restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.

Aceste prevederi se completează cu cele ale Ordinului nr. 414 din 11 martie 2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19.

Conform art. 1 din Ordin, prin carantină se înțelege atât instituirea măsurii de carantină instituționalizată în spații special amenajate, cât și instituirea măsurii de izolare la domiciliu.

Carantina instituționalizată constă în măsura izolării persoanelor asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roșie) pentru o perioadă de 14 zile în spații special amenajate puse la dispoziție de către autoritățile locale pentru. Ieșirea din carantină se va face după o perioadă de 14 zile dacă persoana este clinic sănătoasă și după efectuarea a două teste pentru COVID-19 la un interval minim de 24 ore și care au rezultat negativ. Autoritățile pot declara carantina într-o comunitate dacă sunt identificate mai mult de trei cazuri de infecție cu noul coronavirus cu legătură epidemiologică între ele. Plasarea unei comunități în carantină reprezintă izolarea unei zone perfect delimitate și pentru care se dispune interzicerea intrării și ieșirii din zonă.

Izolarea la domiciliu este o măsură care se dispune în cazul persoanelor care:
– Au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă (zona galbenă);
– Au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă;
– Au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19);
– Sunt membri de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus.

Deoarece la acest moment obligația generală a cetățenilor de a limita pe cât posibil părăsirea domiciliului este prevăzută numai cu titlu de recomandare, încălcarea acesteia nu va avea consecințe penale, dar vor răspunde penal persoanele care au încălcat măsurile de carantină sau cele impuse de spitalizare.

Noua ordonanță a incriminat și actele de transmitere intenționată a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală, pedeapsa pentru aceste fapte fiind închisoarea de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepsește, iar, în cazul consecințelor constând în vătămarea corporală sau moartea unor persoane, pedepsele cu închisoarea sunt de la 3 la 10 ani (vătămare corporală a uneia sau mai multor persoane) și de la 7 la 15 ani (moartea uneia sau mai multor persoane).

3. Variante agravante pentru urmări deosebite

Legea prevede și o agravare a pedepselor în cazul în care faptele de mai sus au avut ca rezultat vătămarea corporală sau moartea uneia sau mai multor persoane. Aceste consecințe mai grave au loc fără voia autorului infracțiunii, care nu a urmărit producerea lor. În caz contrar, făptuitorul va răspunde pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală sau omor în concurs cu cea de zădărnicire a combaterii bolilor sancționată cu pedeapsa închisorii cea mai grea stabilită pentru una dintre fapte la care se adaugă o treime din pedeapsa închisorii pentru cealaltă faptă.

Prin vătămare corporală se înțelege producerea următoarelor consecințe asupra victimei:
– O infirmitate;
– Afectarea sănătății unei persoane care au necesitat pentru vindecare mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
– Un prejudiciu estetic grav și permanent;
– Punerea în primejdie a vieții persoanei.

Numărul de zile de îngrijiri medicale nu se limitează la cel al zilelor de internare a pacientului într- un spital public, ci se determină printr-un raport de expertiză medico-legală. De asemenea, infecția cu noul coronavirus poate afecta iremediabil sistemul respirator și poate periclita viața persoanelor vulnerabile, ceea ce ar putea duce la îndeplinirea condițiilor de mai sus.

Pedepsele în cazul producerii acestor urmări sunt drastice, respectiv închisoarea de la 2 la 7 ani în cazul producerii vătămării corporale și de la 5 la 12 ani, în cazul în care fapta a avut drept consecință moartea uneia sau mai multor persoane.

Introducerea unei noi infracțiuni. Omisiunea declarării unor informații

Noul act normativ introduce infracțiunea de omisiune a declarării unor informații, care sancționează cu pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani sau amenda fapta persoanei care omite să divulge cadrelor medicale sau unui funcționar public ori unității în care acesta își desfășoară activitatea informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă.

Legea stabilește, așadar, obligația oricărei persoane de a informa, din proprie inițiativă, medicii sau alți funcționari publici că există posibilitatea de a se fi aflat în apropierea unor persoane infectate cu noul coronavirus.

Legea nu prevede ce înseamnă informații esențiale. Poate fi vorba despre identitatea persoanei posibil infectate, locul și timpul contactului, dacă și ce simptome manifestă sau altele asemenea.

Nu este definită nici posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată. Se pare că este exclusă necesitatea cunoașterii unui diagnostic pozitiv de COVID-19 și e necesar doar să se presupună că persoana ar fi infectată.

De asemenea, nu este condiționată atragerea răspunderii penale de existența consecinței infectării propriei persoane sau a altora. Persoanele pot răspunde penal pentru simpla omisiune a divulgării, chiar dacă în urma unui examen clinic primesc un diagnostic negativ.

Manuela Gornoviceanu, Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti