Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Decizia (UE) 2020/430 a Consiliului privind o derogare temporară de la Regulamentul de procedură al Consiliului având în vedere dificultățile de călătorie cauzate în Uniune de pandemia de COVID-19
30.03.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria LI 88/1 din 24 martie 2020, a fost publicată Decizia (UE) 2020/430 a Consiliului din 23 martie 2020 privind o derogare temporară de la Regulamentul de procedură al Consiliului având în vedere dificultățile de călătorie cauzate în Uniune de pandemia de COVID-19.

De la izbucnirea crizei epidemiologice cauzate de coronavirusul SARS‐CoV‐2, boala asociată acestuia, COVID‐19, s-a răspândit rapid în întreaga lume, ajungând și pe teritoriul Uniunii. Din cauza creșterii rapide a numărului de cazuri, la 11 martie 2020 directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a caracterizat COVID‐19 drept pandemie. La 12 martie 2020, având în vedere propagarea sa rapidă în regiunea europeană a OMS, cu peste 20 000 de cazuri confirmate și aproape 1 000 de decese, directorul regional pentru Europa al OMS a declarat că Europa a devenit epicentrul acestei pandemii.

În consecință, statele membre au luat o serie de măsuri extraordinare de prevenire și izolare, cum ar fi carantina, închiderea magazinelor neesențiale, a școlilor și universităților, introducerea politicilor de muncă la distanță, precum și restricționarea sau interzicerea deplasărilor și a călătoriilor. Respectivele măsuri fac imposibilă sau foarte dificilă deplasarea anumitor membri ai Consiliului pentru a fi prezenți în persoană la reuniunile Consiliului care au loc la sediul acestuia. Din această cauză, este dificil să se întrunească cvorumul impus de articolul 11 alineatul (4) din Regulamentul de procedură al Consiliului și, în consecință, organizarea de către Consiliu a reuniunilor formale devine dificilă.

Date fiind circumstanțele excepționale descrise anterior și pentru a asigura continuitatea instituțională în procesul decizional al Consiliului, este necesar să se deroge temporar de la articolul 12 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul de procedură al Consiliului în ceea ce privește deciziile de utilizare a procedurii scrise obișnuite. Pe durata aplicării prezentei decizii, și numai pe această durată, decizia de a utiliza procedura scrisă obișnuită care este luată de către Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor Statelor Membre (Coreper) ar trebui să fie luată în conformitate cu regula de vot aplicabilă pentru adoptarea actului respectiv al Consiliului. Derogarea respectivă se aplică pe durată de o lună și poate fi reînnoită.

Utilizarea procedurii scrise obișnuite drept alternativă la adoptarea actelor Consiliului în cadrul reuniunilor Consiliului ar trebui să fie precedată de o pregătire aprofundată în Coreper, iar actul respectiv al Consiliului ar trebui, acolo unde este posibil și relevant, să facă obiectul dezbaterii politice în prealabil de către miniștri, de exemplu prin videoconferință informală, pentru a se asigura pe cât posibil, printre altele, coordonarea la nivel național, transparența publică și implicarea parlamentelor naționale în conformitate cu practicile statelor membre.

Prin derogare de la articolul 12 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul de procedură al Consiliului, decizia de a utiliza procedura scrisă obișnuită, atunci când respectiva decizie este luată de Coreper, se ia în conformitate cu regula de vot aplicabilă pentru adoptarea actului respectiv al Consiliului.

Prezenta decizie se aplică pe durată de o lună de la data adoptării. În cazul în care acest lucru este justificat prin circumstanțe excepționale continue, Consiliul poate reînnoi prezenta decizie.

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Consilier juridic Elena Albu


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.