Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Decizia (UE) 2020/430 a Consiliului privind o derogare temporară de la Regulamentul de procedură al Consiliului având în vedere dificultățile de călătorie cauzate în Uniune de pandemia de COVID-19


30.03.2020 | Elena ALBU
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria LI 88/1 din 24 martie 2020, a fost publicată Decizia (UE) 2020/430 a Consiliului din 23 martie 2020 privind o derogare temporară de la Regulamentul de procedură al Consiliului având în vedere dificultățile de călătorie cauzate în Uniune de pandemia de COVID-19.

De la izbucnirea crizei epidemiologice cauzate de coronavirusul SARS‐CoV‐2, boala asociată acestuia, COVID‐19, s-a răspândit rapid în întreaga lume, ajungând și pe teritoriul Uniunii. Din cauza creșterii rapide a numărului de cazuri, la 11 martie 2020 directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a caracterizat COVID‐19 drept pandemie. La 12 martie 2020, având în vedere propagarea sa rapidă în regiunea europeană a OMS, cu peste 20 000 de cazuri confirmate și aproape 1 000 de decese, directorul regional pentru Europa al OMS a declarat că Europa a devenit epicentrul acestei pandemii.

În consecință, statele membre au luat o serie de măsuri extraordinare de prevenire și izolare, cum ar fi carantina, închiderea magazinelor neesențiale, a școlilor și universităților, introducerea politicilor de muncă la distanță, precum și restricționarea sau interzicerea deplasărilor și a călătoriilor. Respectivele măsuri fac imposibilă sau foarte dificilă deplasarea anumitor membri ai Consiliului pentru a fi prezenți în persoană la reuniunile Consiliului care au loc la sediul acestuia. Din această cauză, este dificil să se întrunească cvorumul impus de articolul 11 alineatul (4) din Regulamentul de procedură al Consiliului și, în consecință, organizarea de către Consiliu a reuniunilor formale devine dificilă.

Date fiind circumstanțele excepționale descrise anterior și pentru a asigura continuitatea instituțională în procesul decizional al Consiliului, este necesar să se deroge temporar de la articolul 12 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul de procedură al Consiliului în ceea ce privește deciziile de utilizare a procedurii scrise obișnuite. Pe durata aplicării prezentei decizii, și numai pe această durată, decizia de a utiliza procedura scrisă obișnuită care este luată de către Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor Statelor Membre (Coreper) ar trebui să fie luată în conformitate cu regula de vot aplicabilă pentru adoptarea actului respectiv al Consiliului. Derogarea respectivă se aplică pe durată de o lună și poate fi reînnoită.

Utilizarea procedurii scrise obișnuite drept alternativă la adoptarea actelor Consiliului în cadrul reuniunilor Consiliului ar trebui să fie precedată de o pregătire aprofundată în Coreper, iar actul respectiv al Consiliului ar trebui, acolo unde este posibil și relevant, să facă obiectul dezbaterii politice în prealabil de către miniștri, de exemplu prin videoconferință informală, pentru a se asigura pe cât posibil, printre altele, coordonarea la nivel național, transparența publică și implicarea parlamentelor naționale în conformitate cu practicile statelor membre.

Prin derogare de la articolul 12 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul de procedură al Consiliului, decizia de a utiliza procedura scrisă obișnuită, atunci când respectiva decizie este luată de Coreper, se ia în conformitate cu regula de vot aplicabilă pentru adoptarea actului respectiv al Consiliului.

Prezenta decizie se aplică pe durată de o lună de la data adoptării. În cazul în care acest lucru este justificat prin circumstanțe excepționale continue, Consiliul poate reînnoi prezenta decizie.

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro