« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Contestație ref. cuantumul onorariului apărătorului din oficiu
31.03.2020 | JURIDICE.ro


Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile


JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că apărătorul desemnat din oficiu nu are dreptul la două onorarii (unul aferent procedurii desfăşurate în faţa procurorului şi altul aferent procedurii în faţa instanţei), chiar dacă au fost emise două delegaţii, întrucât art. 8 alin. 3 din Protocolul nr. 37-AUT din 14 februarie 2019 privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor, încheiat între Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi UNBR prevede expres că onorariul se acordă o singură dată pentru întreaga durată a procedurii de executare a unui mandat european de arestare. În speță, Înalta Curte a constatat că avocatul P. a asigurat asistenţa judiciară a persoanei solicitate în faţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (la data de 25 iunie 2019, după ora 20:00) și în fața Curţii de Apel Bucureşti (la termenul din 26 iunie 2019), însă cea de-a doua delegație a încetat întrucât la acest termen de judeată s-a prezentat apărătorul ales al persoanei solicitate. Așadar, în mod corect, instanţa de fond a stabilit un onorariu parţial în cuantum de 1.500 RON (dacă delegația nu ar fi încetat, suma cuvenită avocatului din oficiu ar fi fost 2.024 RON, respectiv onorariul de 1.012 RON, majorat cu 100% – în baza art. 8 alin. 4 raportat la art. 5 alin. 3 din Protocol, onorariul se majorează cu 100% în cazul în care asistenţa judiciară din oficiu este asigurată între orele 20:00-8:00), instanța supremă urmând să respingă contestaţia formulată de avocatul P. împotriva dispoziţiei privind cuantumul onorariului apărătorului desemnat din oficiu din sentinţa penală nr. 143/F din data de 26 iunie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a II-a penală, în Dosarul nr. x/2019. (Decizia nr. 357 din 2 iulie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD