Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Procedura de înregistrare a contractelor de fiducie
30.03.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 255 din 27 martie 2020, a fost publicat Ordinul nr. 816/2020 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de fiducie, de organizare și funcționare a Registrului central al fiduciilor, precum și a modelului și conținutului formularului „Declarație de înregistrare a contractelor de fiducie”.

Procedura prevede următoarele orientări cu privire la întregistrarea contractelor de fiducie:

– Fiduciarul depune în termen de o lună de la data încheierii contractului de fiducie „Declarația de înregistrare a contractelor de fiducie”, însoțită de o copie a contractului de fiducie. Declarația, însoțită de copia contractului de fiducie, se depune direct la registratura organului fiscal central competent, prin poștă sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

* Organul fiscal central competent este organul fiscal în a cărui evidență fiscală sunt înregistrați ca plătitori de impozite, taxe și contribuții contribuabilii care dețin calitatea de fiduciar.

– Data înregistrării contractului de fiducie, a modificărilor ulterioare sau a încetării acestuia este data înregistrării declarației la organul fiscal central competent, data poștei sau data înregistrării acesteia pe portal, astfel cum rezultă din mesajul electronic de confirmare, după caz.

– Compartimentul cu atribuții în domeniul gestionării registrului contribuabililor din cadrul organului fiscal central competent organizează evidența contractelor de fiducie în Registrul central al fiduciilor, care se conduce informatizat, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din procedură.

– Înregistrarea în Registrul central al fiduciilor se efectuează de către compartimentul de specialitate în maximum 5 zile de la data depunerii declarației. Declarația și documentele depuse de fiduciar în format hârtie se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului, iar formatul electronic, în arhiva de documente electronice.

– Dovada înregistrării la organul fiscal central competent a contractului de fiducie, a modificărilor ulterioare sau a încetării acestuia este:
a) un exemplar al declarației având înscrise numărul și data înregistrării la organul fiscal – pentru declarațiile de puse direct la registratura organului fiscal central competent;
b) un exemplar al declarației, însoțită de confirmarea de primire semnată de reprezentantul organului fiscal competent – pentru declarațiile transmise prin poștă la organul fiscal central competent;
c) un exemplar al declarației, însoțită de mesajul electronic de confirmare – pentru declarațiile depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

– Registrul central al fiduciilor se gestionează la nivel central, cu ajutorul aplicației informatice puse la dispoziție de către Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Modelul declarației de înregistrare a contractelor de fiducie:

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti