Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Powered by SĂVESCU & ASOCIAŢII

Decizia Consiliului de Administrație al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală privind normele interne referitoare la restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul funcționării Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală
30.03.2020 | Elena ALBU

Secţiuni: Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 94/46 din 27 martie 2020, a fost publicată Decizia Consiliului de Administrație al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală din 26 martie 2020 privind normele interne referitoare la restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul funcționării Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (denumit în continuare „Oficiul”) își desfășoară activitatea în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1001.

În conformitate cu articolul 25 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725, restricționarea aplicării articolelor 14-22, 35 și 36, precum și a articolului 4 din acest regulament, în măsura în care dispozițiile sale corespund drepturilor și obligațiilor prevăzute la articolele 14-22, ar trebui să se bazeze pe normele interne care urmează să fie adoptate de Oficiu, în cazul în care acestea nu se bazează pe actele legislative adoptate în temeiul tratatelor.

Aceste norme interne, inclusiv dispozițiile lor privind evaluarea necesității și a proporționalității unei restricții, nu se aplică în cazul în care un act legislativ adoptat în temeiul tratatelor prevede restricționarea drepturilor persoanelor vizate.

În momentul în care își exercită atribuțiile cu privire la drepturile persoanelor vizate în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1725, Oficiul ar trebui să aprecieze dacă se aplică oricare dintre excepțiile prevăzute în regulamentul menționat.

În cadrul funcționării sale administrative, Oficiul poate fi obligat să restricționeze drepturile persoanelor vizate, în conformitate cu articolul 25 din Regulamentul (UE) 2018/1725.

Prezenta decizie stabilește normele privind condițiile în care Oficiul, în cadrul general al operațiunilor sale de prelucrare, prevăzute la alineatul (2), poate restricționa aplicarea drepturilor consacrate la articolele 4, 14-21, 35 și 36 din Regulamentul (UE) 2018/1725, în conformitate cu articolul 25 din regulamentul menționat.

În cadrul funcționării administrative a Oficiului, prezenta decizie se aplică prelucrării datelor cu caracter personal de către Oficiu în scopul: anchetelor administrative, al procedurilor disciplinare, al procedurilor de avertizare în interes public (oficiale și neoficiale) pentru soluționarea cazurilor de hărțuire, al tratării plângerilor, al prelucrării datelor și/sau dosarelor medicale, al desfășurării auditurilor interne, al investigațiilor desfășurate de responsabilul cu protecția datelor conform articolului 45 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1725 și al investigațiilor de securitate IT gestionate pe plan intern sau cu implicare externă (de exemplu, CERT-UE).

Prezenta decizie se aplică în cadrul operațiunilor de prelucrare inițiate și efectuate de Oficiu, inclusiv înainte de demararea procedurilor la care s-a făcut referire mai sus, pe durata acestor proceduri, precum și pe durata monitorizării rezultatelor procedurilor. Se aplică, de asemenea, asistenței și cooperării furnizate de Oficiu, în afara propriilor proceduri administrative, Oficiului European de Luptă Antifraudă, autorităților competente ale statelor membre și/sau altor autorități competente.

Categoriile de date în discuție sunt date concrete (date „obiective”, cum ar fi datele de identificare, datele de contact, datele profesionale, detaliile administrative, datele primite din surse specifice, datele privind comunicațiile electronice și privind traficul) și/sau datele calitative (date „subiective” referitoare la caz, cum ar fi datele obținute din raționamente, datele comportamentale, evaluările, datele privind performanța și conduita și datele privind obiectul procedurii sau al activității sau prezentate în legătură cu acesta).

În exercitarea atribuțiilor cu privire la drepturile persoanelor vizate în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1725, Oficiul analizează dacă se aplică oricare dintre excepțiile prevăzute în regulamentul menționat.

Sub rezerva condițiilor prevăzute în prezenta decizie, restricțiile pot fi aplicabile următoarelor drepturi: dreptul de furnizare de informații persoanelor vizate, dreptul de acces, de rectificare, de ștergere, de restricționare a prelucrării, de comunicare a unei încălcări a securității datelor cu caracter personal către persoanele vizate sau dreptul la confidențialitatea comunicării electronice.

Prezenta decizie intră în vigoare la 30 martie 2020.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti