« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Profilarea locurilor de deținere din subordinea ANP
30.03.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 254 din 27 martie 2020, a fost publicată Decizia nr. 360/2020 privind profilarea locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Astfel, s-a abrobat profilarea locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu următorul cuprins:
a) profilarea penitenciarelor, centrelor de detenție și centrelor educative în funcție de categoriile de persoane private de libertate și persoane internate aflate în custodia acestora, precum și organele judiciare deservite de acestea
b) înființarea secțiilor interioare și exterioare în cadrul locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor
c) arondarea locurilor de deținere cu privire la primirea persoanelor condamnate, internate și arestate preventiv de la organele de poliție
d) stabilirea locurilor de deținere în care se transferă persoanele condamnate cărora li s-a stabilit regim provizoriu
e) stabilirea locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor în care se execută măsurile educative privative de libertate
f) stabilirea locurilor de deținere în care se efectuează tranzitul persoanelor private de libertate transferate între unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor
g) arondarea centrelor în care se fac expertize medico-legale pentru amânarea/întreruperea executării pedepsei pe motiv de boală pentru persoanele private de libertate aflate în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Transferarea persoanelor private de libertate în alt loc de deținere, dacă este necesară activității unui organ judiciar, se dispune, la solicitarea organului judiciar, de directorul locului de deținere; în cazul persoanelor private de libertate, solicitate de mai multe organe judiciare în același timp, transferarea temporară se dispune de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, ținând cont de următoarele criterii:
a) cauzele penale în care, pentru persoanele condamnate, au fost emise mandate de arestare preventivă;
b) cauzele penale au prioritate față de cauzele civile;
c) instanțele judecătorești au prioritate față de celelalte organe judiciare;
d) gradul de jurisdicție a organului judiciar care instrumentează cauza;
e) netransferarea ar afecta grav urmărirea penală sau judecata.

De asemenea, Decizia prevede că Administrația Națională a Penitenciarelor stabilește, conform legii, penitenciarul în care persoana privată de libertate execută pedeapsa privativă de libertate.

La stabilirea penitenciarului de executare se ține cont, pe cât posibil, de domiciliul persoanei, în funcție de numărul locurilor de cazare disponibile, astfel încât să se poată asigura separațiunea pe regimuri de executare și categorii de persoane custodiate, gestionarea judicioasă a spațiilor și pentru menținerea unui echilibru just între interesele tuturor persoanelor custodiate.

Persoanele private de libertate transferate pentru prezentarea la termenele fixate de organele judiciare deservite de alte locuri de deținere decât locul stabilit pentru executarea pedepsei sunt retransferate în locul de deținere de executare, după prezentare.

 
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD