Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Profilarea locurilor de deținere din subordinea ANP


30.03.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 254 din 27 martie 2020, a fost publicată Decizia nr. 360/2020 privind profilarea locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Astfel, s-a abrobat profilarea locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu următorul cuprins:
a) profilarea penitenciarelor, centrelor de detenție și centrelor educative în funcție de categoriile de persoane private de libertate și persoane internate aflate în custodia acestora, precum și organele judiciare deservite de acestea
b) înființarea secțiilor interioare și exterioare în cadrul locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor
c) arondarea locurilor de deținere cu privire la primirea persoanelor condamnate, internate și arestate preventiv de la organele de poliție
d) stabilirea locurilor de deținere în care se transferă persoanele condamnate cărora li s-a stabilit regim provizoriu
e) stabilirea locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor în care se execută măsurile educative privative de libertate
f) stabilirea locurilor de deținere în care se efectuează tranzitul persoanelor private de libertate transferate între unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor
g) arondarea centrelor în care se fac expertize medico-legale pentru amânarea/întreruperea executării pedepsei pe motiv de boală pentru persoanele private de libertate aflate în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Transferarea persoanelor private de libertate în alt loc de deținere, dacă este necesară activității unui organ judiciar, se dispune, la solicitarea organului judiciar, de directorul locului de deținere; în cazul persoanelor private de libertate, solicitate de mai multe organe judiciare în același timp, transferarea temporară se dispune de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, ținând cont de următoarele criterii:
a) cauzele penale în care, pentru persoanele condamnate, au fost emise mandate de arestare preventivă;
b) cauzele penale au prioritate față de cauzele civile;
c) instanțele judecătorești au prioritate față de celelalte organe judiciare;
d) gradul de jurisdicție a organului judiciar care instrumentează cauza;
e) netransferarea ar afecta grav urmărirea penală sau judecata.

De asemenea, Decizia prevede că Administrația Națională a Penitenciarelor stabilește, conform legii, penitenciarul în care persoana privată de libertate execută pedeapsa privativă de libertate.

La stabilirea penitenciarului de executare se ține cont, pe cât posibil, de domiciliul persoanei, în funcție de numărul locurilor de cazare disponibile, astfel încât să se poată asigura separațiunea pe regimuri de executare și categorii de persoane custodiate, gestionarea judicioasă a spațiilor și pentru menținerea unui echilibru just între interesele tuturor persoanelor custodiate.

Persoanele private de libertate transferate pentru prezentarea la termenele fixate de organele judiciare deservite de alte locuri de deținere decât locul stabilit pentru executarea pedepsei sunt retransferate în locul de deținere de executare, după prezentare.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro