Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Regulamentul delegat (UE) 2020/445 al Comisiei de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 516/2014 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Fondului pentru azil, migrație și integrare
30.03.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 94/1 din 27 martie 2020, a fost publicat Regulamentul delegat (UE) 2020/445 al Comisiei din 15 octombrie 2019 de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 516/2014 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Fondului pentru azil, migrație și integrare.

În contextul reexaminării intermediare menționate la articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 514/2014 al Parlamentului European și al Consiliului, s-au identificat nevoi suplimentare de finanțare ale statelor membre în domeniul azilului, migrației și integrării.

Reexaminarea intermediară a identificat necesitatea de a oferi un sprijin financiar adecvat în legătură cu centrele de primire, de cazare și de detenție și cu asigurarea serviciilor aferente pentru solicitanții de protecție internațională sau pentru resortisanții țărilor terțe care se află pe teritoriul unui stat membru și care nu îndeplinesc sau care nu mai îndeplinesc condițiile de intrare sau de ședere într-un stat membru, precum și în legătură cu acordarea de sprijin pentru locuințe beneficiarilor de protecție internațională.

Anexa II la Regulamentul (UE) nr. 516/2014 enumeră opt acțiuni specifice pentru care statele membre pot să primească fonduri suplimentare, dintre care șase sunt acțiuni comune la care participă mai multe state membre.

Evoluțiile în materie de politică și nevoile de finanțare identificate în contextul reexaminării intermediare nu pot fi abordate în mod adecvat pe baza actualei liste de acțiuni specifice. Prin urmare, modificarea acestei liste este modalitatea optimă de a răspunde nevoilor identificate în cadrul obiectivelor Fondului pentru azil, migrație și integrare.

Adăugarea unei noi acțiuni specifice în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 516/2014 va contribui la gestionarea eficientă a fluxurilor de migrație. Această acțiune este conformă obiectivului specific al regulamentului, menționat la articolul 3 alineatul (2) litera (d), și anume consolidarea solidarității între statele membre.

Adăugarea unei noi acțiuni specifice care să reflecte recentele evoluții în materie de politică și nevoile de finanțare ale statelor membre va genera o valoare adăugată semnificativă, deoarece va contribui la atenuarea presiunii exercitate asupra statelor membre cele mai afectate de fluxurile de migrație și de azil și, prin urmare, asupra Uniunii în ansamblul său.

Pentru ca această acțiune specifică să poată fi aplicată rapid, având în vedere nevoile urgente de finanțare identificate, regulamentul ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 516/2014  este modificat în consecință.

Astfel, în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 516/2014 se adaugă următorul punct 9:

9. În statele membre care se confruntă cu o presiune ridicată și/sau disproporționată exercitată de migrație, înființarea, dezvoltarea și operarea unor centre adecvate de primire, de cazare și de detenție și asigurarea serviciilor aferente pentru solicitanții de protecție internațională sau resortisanții țărilor terțe care se află pe teritoriul unui stat membru și care nu îndeplinesc sau care nu mai îndeplinesc condițiile de intrare și/sau de ședere, precum și acordarea de sprijin pentru locuințe beneficiarilor de protecție internațională.

Prezentul regulament intră în vigoare la 28 martie 2020.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO