Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul Arad. Dreptul inculpatului la despăgubiri din partea statului în cazul achitării acestuia în recurs
01.04.2020 | Ștefania-Simona STOICA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ștefania-Simona Stoica

Ștefania-Simona Stoica

Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat pe inculpatul-recurent pentru infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care acesta o îndeplinește. Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, în recurs, a casat decizia și a dispus totuși achitarea sa, apreciind că nu poate achiesa la opinia instanței de fond, reclamantul din speţă neefectuând operațiuni financiare, ca acte de comerț, atât din perspectiva deciziei Curții Constituționale, cât și din perspectiva dreptului civil și a dreptului comercial. În urma acestora, reclamantul a solicitat Tribunalului Arad repararea de către stat a pagubei suferite prin condamnarea sa în primă instanță și apoi achitarea în recurs, în temeiul dispozițiilor art. 538 Cod proc. pen., instanța hotărând însă că solicitarea petentului se impune a fi respinsă ca neîntemeiată, deoarece în speţă nu este îndeplinită condiția existenței „unui fapt nou sau recent descoperit” care să dovedească producerea unei erori judiciare. (Sentința civilă nr. 88/2019 din 26 martie 2019, pronunțată de Tribunalul Arad – Secția civilă)

Ștefania-Simona Stoica
Masterand, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti