Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Apel către conducerea spitalelor: Lipsa asigurării protecției personalului medical împotriva COVID-19, poate duce la răspundere penală și civilă
31.03.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii
JURIDICE - In Law We Trust

În ultima perioadă au fost raportate tot mai multe cazuri de infecții cu noul coronavirus în rândul cadrelor medicale. Această împrejurare pune o presiune imensă pe întreg sistemul medical. Evident, persoanele care își desfășoară activitatea în acest domeniu fac parte din categoriile cele mai expuse acestui nou tip de virus și tocmai de aceea, protecția de care trebuie să beneficieze este esențială.

Eugen Iordăchescu, avocat Iordăchescu & Asociații: “În acest context, facem apel la autoritățile competente pentru luarea de urgență a tuturor măsurilor necesare protecției personalului medical, prin punerea la dispoziție a echipamentelor necesare. Testarea cu prioritate a cadrelor medicale poate fi una din măsurile de protecție, cu atât mai mult cu cât persoanele din această categorie pot intra în contact și cu alți pacienți, care pot suferi și de alte boli. Comunicarea rapidă și completă între profesioniștii din acest domeniu, în vederea rezolvării diferitelor probleme punctuale care se pot ivi, este deosebit de importantă și poate preveni posibile situații conflictuale sau atitudini temătoare.”

De asemenea, în astfel de situații de criză, comunicarea este esențială și sub un alt aspect. Este de preferat ca organele decizionale, de conducere, să comunice și în scris dispozițiile sau măsurile administrative luate. Acest lucru este necesar pentru corecta lor înțelegere și, desigur, pentru examinarea legalității acestora, în vederea împiedicării unor potențiale abuzuri. Toate măsurile luate trebuie să fie în acord cu dispozițiile legale în vigoare, prin raportare la starea de urgență decretată de Președintele României precum și la actele emise în această perioadă – ordonanțele militare, ordonanțele de urgență, ordinele diferitelor instituții etc.

Av. Eugen Iordăchescu: “În măsura în care persoanele din conducerea spitalelor sau a instituțiilor care se ocupă de coordonarea activităților nu își îndeplinesc obligația de a asigura protecția minimală a personalului medical, acestea pot răspunde din punct de vedere penal. În acest sens, se va putea formula plângere penală și se vor putea solicita despăgubiri (atât în procesul penal cât și separat, pe cale civilă).”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti