« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
CărţiProfesionişti
 1 comentariu

Avocatul Poporului: Activarea articolului 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului nu duce la suspendarea drepturilor omului
31.03.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 30 martie 2020, Avocatul Poporului a informat că activarea de către România a art. 15 din CEDO nu suspendă drepturile omului, ci permite doar luarea unor măsuri derogatorii „în măsura strictă în care situația o impune și cu condiția ca aceste măsuri să nu contravină altor obligații care decurg din dreptul internațional”. Aceasta înseamnă că măsurile derogatorii nu pot privi decât acele drepturi pentru care există nevoia socială imperioasă a limitării lor în vederea rezolvării situației excepționale și a revenirii la normalitate, și numai cu respectarea strictă a proporționalității, potrivit unui comunicat.

Totodată, în ceea ce privește proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, Avocatul Poporului consideră că prevederile art. 331, potrivit cărora pe perioada stării de asediu sau de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări, sunt lipsite de proporționalitate.

Avocatul Poporului, înțelegând că situația de urgență necesită adoptarea unor decizii rapide, apreciază, totuși, că o reducere a termenelor prevăzute de legislația privind transparența decizională ar răspunde cerinței de proporționalitate și rezonabilitate a măsurii, iar nu o îngrădire totală a acestui drept. Transparența decizională este o condiție esențială a bunei guvernări și ea trebuie păstrată într-o societate democratică.

Mai mult decât atât, în condițiile în care nu sunt asigurate, concomitent, măsuri de protecție socială adecvate, de natură să asigure protecția salariaților față de concedieri abuzive, înlăturarea de la aplicare a dispozițiilor legale privind dialogul social apare ca fiind lipsită de proporționalitate, creând premisele unor încălcări ale drepturilor salariaților, care se văd în ipoteza de a nu-și putea valorifica drepturile.

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni/categorii: CEDO, Drepturile omului, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Avocatul Poporului: Activarea articolului 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului nu duce la suspendarea drepturilor omului”

 1. Acestea nu sunt argumentele cele mai puternice. Sper ca Avocatul Poporului pregateste si niste actiuni in instanta, actiuni ce se vor judeca de urgenta.
  am detectat atatea masuri disproportionate, atatea dispozitii contrare jurisprudentei CEDO incidente inclusiv atunci cand se activeaza articolul 15, ca a trebuit sa mananc multa ciocolata ca sa nu pic in depresie (noroc ca in tara unde ma aflu nu am de a face cu masuri disproportionate si astfel pot iesi afara si arde caloriile astfel consumate desi locuiesc la bloc si deci nu am gradina proprie)

  Urmeaza articol, numai ca e foarte dificil sa scrii cand masurile sunt atat de „ciudate” – nu mai spun de ce simti cand mai ai acces si intelegi legislatia in franceza, spaniola, italiana, portugheza, engleza sau germana – legislatie si ea incidenta pe vreme de corona, si totusi atat de diferita de ce e la noi desi si la ei, dupa nume, e stare de urgenta. Dar la noi starea de urgenta e atat de diferit inteleasa si aplicata …. ca ma minunez! Si asta daca e sa ma raportez si la faptul ca la noi inca nu e dovedita existenta starii de urgenta (adica cifrele nu probeaza urgenta si nu sunt deloc la nivelul statelor unde s-a declarat starea de urgenta, fiind mult mai mici inclusiv acum, la distanta de cateva saptamani de cand Romania e in stare de urgenta).

  Dar numai ca sa zic una: pana acum, cica in Romania era obligatoriu sa te internezi in spital daca aveai corona, desi tu erai bine mersi (adica cu simptome deloc diferite de o raceala pe care o puteai duce pe picioare). Si te internai in spital, tu purtator de corona, bine mersi, si apoi riscai sa infectezi pe toti ceilalti plus ca riscai sa ti se inrautateasca si starea ta din cauza conditiilor din spital. In alte tari nu era asa. De unde aceasta logica ce a crescut astfel riscul si care va fi foarte dificil de argumentat cand timpul va veni ca autoritatile sa raspunda pe rolul instantelor?

  Si inca una: treaba cu declaratiile, care din cauza mai ales a modului de aplicare (dar nu numai) iar a crescut mult riscul de infectare cu corona.

  Ma opresc aici ca deja ma autorevolt cu mana mea scriind acest comentariu. Nici nu vreau sa ma gandesc la masurile aberante (adica vadit disproportionate) impuse copilasilor. Să-i salveze cineva! (un părinte postase pe facebook că nu și-a mai scos copilul din casă de două săptămâni – și nu avea balcon deschis, și descria cum i se schimbase culoarea la față copilului).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD