Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Noi măsuri fiscale adoptate în contextul dificultăților economice cauzate de epidemia COVID-19: impozit pe profit și TVA la anumite importuri
01.04.2020 | Alexandru CRISTEA

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Fiscalitate, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Cristea

Alexandru Cristea

În contextul dificultăților economice și financiare cauzate de răspândirea virusului COVID– 19, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 260/30.03.2020.

1. Contribuabilii care plătesc la termen impozitul pe profit scadent pe 25 aprilie 2020 vor primi o bonificație de 5% sau 10%

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată, care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiază de o bonificație calculată asupra impozitului pe profit datorat.

Mai specific, marii contribuabili vor beneficia de o bonificație de 5%, în timp ce contribuabilii mici și mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.

Prevederile se aplică în mod corespunzător și pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, dacă plătesc impozitul datorat trimestrial până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020.

De asemenea, bonificațiile se vor aplica și pentru companiile care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, precum și pentru plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Contribuabilii determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, de plată, prin scăderea din impozitul datorat a bonificației calculată potrivit prevederilor de mai sus.

Pentru plătitorii de impozit pe profit, bonificația se înscrie în mod distinct în declarația anuală de impozit pe profit.

2. TVA nu se mai achită în vamă pentru importurile destinate prevenirii și combaterii COVID-19

Nu se mai datorează TVA la efectuarea formalităților de import pentru produsele destinate prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19, efectuate în perioada instituirii stării de urgență și în următoarele 30 de zile de la încetarea acesteia. TVA aferentă acestor importuri se înregistrează prin taxare inversă.

Facilitatea este disponibilă pentru importurile de medicamente, echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19, prevăzute specific în anexa acestei ordonanțe.

Alexandru Cristea, Tax Partner ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX

:: English version

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti