« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Noi măsuri fiscale adoptate în contextul dificultăților economice cauzate de epidemia COVID-19: impozit pe profit și TVA la anumite importuri
01.04.2020 | Alexandru CRISTEA

JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Cristea

Alexandru Cristea

În contextul dificultăților economice și financiare cauzate de răspândirea virusului COVID– 19, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 260/30.03.2020.

1. Contribuabilii care plătesc la termen impozitul pe profit scadent pe 25 aprilie 2020 vor primi o bonificație de 5% sau 10%

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată, care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiază de o bonificație calculată asupra impozitului pe profit datorat.

Mai specific, marii contribuabili vor beneficia de o bonificație de 5%, în timp ce contribuabilii mici și mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.

Prevederile se aplică în mod corespunzător și pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, dacă plătesc impozitul datorat trimestrial până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020.

De asemenea, bonificațiile se vor aplica și pentru companiile care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, precum și pentru plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Contribuabilii determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, de plată, prin scăderea din impozitul datorat a bonificației calculată potrivit prevederilor de mai sus.

Pentru plătitorii de impozit pe profit, bonificația se înscrie în mod distinct în declarația anuală de impozit pe profit.

2. TVA nu se mai achită în vamă pentru importurile destinate prevenirii și combaterii COVID-19

Nu se mai datorează TVA la efectuarea formalităților de import pentru produsele destinate prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19, efectuate în perioada instituirii stării de urgență și în următoarele 30 de zile de la încetarea acesteia. TVA aferentă acestor importuri se înregistrează prin taxare inversă.

Facilitatea este disponibilă pentru importurile de medicamente, echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19, prevăzute specific în anexa acestei ordonanțe.

Alexandru Cristea, Tax Partner ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX

:: English version

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.