Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Life, Mesaje de condoleanțe

Regizoarea și Profesoara Sanda Manu s-a stins. Mesaje de condoleanțe. Programul funeraliilor

21 aprilie 2023 | JURIDICE.ro

Inegalabila Sanda Manu, apreciata și îndrăgita regizoare de teatru și profesoară de Arta actorului și Regie, s-a stins din viață miercuri, 19 aprilie 2023, la vârsta de 89 de ani.

Trista veste a fost anunțată de actrița Oana Pellea pe contul acesteia de Facebook, citat de „Adevărul”:

„Când îți pleacă o parte din suflet…îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu…Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoștință. Si iar…Iubire. Si iar…tăcere. Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal. Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!”

Sanda (Alexandra-Ioana) Manu s-a născut la 6 august 1933 într-o familie de artiști, tatăl ei fiind cunoscutul actor și scriitor Ion Manu (1891 – 1968), societar al Teatrului Național din București.
A fost soția actorului Ștefan Tapalagă, Maestru al Sportului (1933 – 1994) – fratele actriței Rodica Tapalagă (1939 – 2010) –, și mama artistului plastic Irina Tapalagă.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC), secția Regie – Promoția de Aur 1956, clasa profesorilor George Dem. Loghin și Dina Cocea, în care i-a avut colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Valeriu Moisescu, Mihai Dimiu ș.a., alături de care, dar și de nume ca George Rafael, Ion Cojar, Lucian Giurchescu sau Horea Popescu, a făcut parte dintre discipolii Școlii regizorale a lui Ion Șahighian (a fost și una actoricească), marele regizor și profesor, supranumit de studenți „Șahul”, care „a contribuit la formarea și desăvârșirea celor tineri”, dându-le „siguranță și imbold”, iar aceștia „au învățat de la el meserie și i-au împlinit profilul regizoral” într-o „perspectivă de prețuire a talentului și cultivare a profesionalismului” (Virgil Brădățeanu, în monografia „Ion Șahighian. O personalitate de prim plan a teatrului românesc – Schiță biografică” – Editura Ararat, București, 2011 – pp. 163, 207).

Sanda Manu lucrat ca regizor de teatru, de-a lungul carierei montând peste 100 de spectacole pe scenele teatrelor din România, dar și în teatre din Germania și SUA, efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin.
A regizat și numeroase spectacole de televiziune.

Regretata regizoare a activat ca profesor la IATC, devenit ulterior (1990 – 1998) Academia de Teatru și Film, iar mai apoi Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), inițial fiind asistenta marelui profesor și actor Ion Finteșteanu la clasa de Actorie.
A fost mentorul eminent al multor generații de actori și regizori români, între care: Oana Pellea, Dorina Lazăr, Ioana Calotă, Cerasela Iosifescu, Virginia Mirea, Gabriela Popescu, Dorina Chiriac, Ana-Ioana Macaria, Carmen Trocan, Lia Bugnar, Ștefan Tapalagă, Marian Hudac, Jorj Voicu, George Mihăiţă, Dan Nuțu, Mircea Diaconu, Andrei Șerban, Alexandru Bocăneț, George Banu, Vlad Rădescu, Claudiu Istodor, Ion Chelaru, Gelu Nițu, Radu Gheorghe, Șerban Celea, Mugur Arvunescu, Mihai Constantin, Adrian Păduraru, Răzvan Popa, Vlad Ivanov, Richard Bovnoczki, Andi Vasluianu, Andreas Petrescu ș.a.
A mai predat și la Facultatea de Teatru a Universității „Spiru Haret”, totalizând 56 de ani de prestigioasă carieră profesorală.
Ca visiting teacher, în 1972, a efectuat o călătorie de studii în Cuba, iar, în 1981, a fost invitată în Statele Unite ale Americii ca să predea pe teme de Cehov la Facultatea de Teatru a Colegiului Skidmore din Saratoga Springs – New York (potrivit Dr. Dora Petrilă – „Orașul bufniței” – Editura „Viața Medicală Românească”, București, 2011 – capitolul „Sanda Manu, sau farmecul nespus al școlii de teatru” – p. 251).

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

„Un pedagog extraordinar și o regizoare efervescentă”, cum o caracteriza uriașul actor Marin Moraru în cartea sa memorialistică „Suntem ce sunt amintirile noastre” (Editura ALLFA, București, 2013 – p. 139), și o „o femeie cu o minte excepțională, aristocrată și discretă”, cum o definea omul de teatru Lia Bugnar, Sanda Manu a exercitat timp de un mandat (1995 – 1999) funcția de vicepreședinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

A făcut, totodată, parte din numeroase jurii de specialitate, precum cele ale Festivalului Internaţional de Teatru Independent (ediţia a VIII-a, 2015), Festivalului Comediei Româneşti – festCO (ediţia a XIII-a, 2015) sau Galei Tânărului Actor – HOP de la Costineşti (2016).

Sanda Manu a primit Premiul de Excelență al UNITER (1992) pentru pedagogie artistică, Premiul pentru regie al Festivalului de Comedie de la Galați (2003) pentru spectacolul „Bolnavul închipuit” de Moliere, montat la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați, Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2008) și titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC (2009).

A fost decorată de Președintele Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler (2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României” și de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, cu Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo” (2018), „pentru excepţionalele sale realizări în arta dramatică şi în educaţia universitară”.

„Cultura română a suferit astăzi o mare pierdere. (…) Cu Sanda Manu se duce o lume. A valorii, a dedicației totale pentru meserie și a altruismului. Sunt tot mai puțini cei care, asemenea Sandei Manu, au scris istoria mare a Teatrului românesc”, a scris pe Facebook Ionuț Vulpescu, fostul ministru al Culturii.

„A pus în scenă spectacole de mare ținută artistică: „Mincinosul” de Goldoni, „Luna dezmoșteniților” de O’Neal, „Cum iubește cealaltă jumătate” de Alan Ayckbourn, „Pygmalion” de G.B. Shaw etc., etc. (…)
Sanda Manu a fost un profesor universitar remarcabil, fără nicio exagerare, genul de profesor idolatrizat de studenți în pofida restricțiilor, cenzurii și interdicțiilor din învățământ la care erau supuși toți universitarii acelei perioade. A fost unul din stâlpii de bază ai școlii de teatru românești alături de alți profesori extraordinari că Amza Pellea, Octavian Cotescu, Olga Tudorache, Ion Cojar din IATC. Studenții de la clasa ei de actorie au devenit glorii ale teatrului românesc. A intrat cu ei în universul marilor dramaturgi români și străini, și-a împărțit cunoștințele cu ei și i-a îndrumat pas cu pas în tehnica realizării rolului. (…) Asta se numește vocație de pedagog, vocație de a modela personalitatea în formare, vocație de a căuta în elev ceea ce are el unic, irepetabil, „talentul”.” – sunt o parte dintre frumoasele cuvinte prin care Dr. Dora Petrilă a evocat această emblematică personalitate în memoriile sale (loc. cit. – pp. 250, 255).

„Inteligența, sensibilitatea, foamea de cultură, ambiția, uriașa putere de muncă, grija față de tânăra generație și dragostea pentru țară au făcut din Sanda Manu una dintre personalitățile cele mai respectate și îndrăgite în lumea teatrului”, spunea Radu Beligan, citat de Cinemagia.

Ediţiile emisiunii „Profesioniştii” a Televiziunii Române (TVR) – 1999 – și podcastului „Poezie și creație” al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) – 20 martie 2022 – în care invitata Eugeniei Vodă și, respectiv, a Loretei Popa a fost regretatul om de teatru Sanda Manu pot fi vizionate In Memoriam aici (VIDEO) și aici (VIDEO).

Dumnezeu să o odihnească în pace, la Dreapta Sa!

***

Familia Regală a României a postat următorul mesaj de condoleanțe „Sanda Manu, In Memoriam”:

„Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au aflat cu mare tristețe vestea trecerii la Domnul a profesoarei și regizoarei de teatru Sanda Manu.
Doamna Manu a fost unul dintre cei mai străluciți profesori pe care i-a avut vreodată teatrul românesc și a format, de-a lungul a șase decenii, generații întregi de valoroși slujitori ai scenei. Ea a fost, de asemenea, un eminent director de scenă, legându-și numele de zeci de spectacole ce au îmbogățit tezaurul ultimilor șaizeci de ani de teatru în România.
Pentru excepționalele sale realizări în arta dramatică și în educația universitară, Sanda Manu a fost distinsă cu Decorația Regală “Nihil Sine Deo” în anul 2018, de către Majestatea Sa Custodele Coroanei.
Familia Regală transmite condoleanțe și întreaga compasiune familiei îndoliate și tuturor studenților marei dispărute!
Dumnezeu să o odihnească în pace!”

***

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a dat publicității un mesaj, intitulat „Rămas bun, Sanda Manu!”:

„Am primit cu întristare vestea plecării dintre noi a Sandei Manu, unul dintre românii care și-au adus contribuția la îmbogățirea culturii noastre, precum și la recunoașterea valorii acesteia în lume.
Regizor de teatru și profesor universitar, Sanda Manu a fost un reprezentant de seamă al școlii și culturii românești, un om apreciat de colegi și public, iubit de apropiați și regretat acum de noi toți.
Uneori, cuvintele par de prisos, iar nouă nu ne rămâne decât să îi păstrăm vie memoria.
Dumnezeu să o odihnească în pace! Condoleanțe celor apropiați!”

***

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” a postat pe contul acesteia de Facebook următorul ferpar:

„Anunțăm cu enormă tristețe stingerea din viață a profesoarei și regizoarei de teatru Sanda Manu.
A fost o onoare pentru noi ca una dintre personalitățile cele mai respectate și îndrăgite din lumea teatrului să fi fost și profesor al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București.
Sandu Manu a absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A fost profesor, regizor de teatru și de televiziune, montând spectacole pe scene din țară și străinătate, distinse cu numeroase premii. Din 2009 este Doctor Honoris Causa al UNATC.
Condoleanţe familiei şi tuturor celor apropiaţi! Dumnezeu să o odihnească în pace!”

***

Uniunea Teatrală din România a transmis următorul ferpar:

„Este de prisos să înșiruim premiile și distincțiile pe care le-a primit sau spectacolele pe care le-a regizat. Pentru că ele rămân cu noi în acest spațiu și timp. Vom face mereu apel la ele când ne vom aminti de SANDA MANU.
Esențial este să ne oprim în loc pentru câteva minute și să ne amintim de inteligența, tăria, înțelepciunea, încăpățânarea, uriașa putere de muncă și devotamentul doamnei SANDA MANU, unul dintre cei mai iubiți și apreciați padagogi ai teatrului românesc. Profesoara care a format jumătate din actorii români. Mulți dintre ei o numesc „o a doua mamă”.
Așa cum ea însăși afirma într-un interviu, „teatrul este făcut din generozitate și din oameni care dau”. Și doamna SANDA MANU a făcut teatru cu și din generozitate, cu o dăruire totală și cu o iubire nemărginită față de teatru și față de actorii pe care i-a modelat cu răbdare și migală.
Lucru evident și de necontestat, SANDA MANU a fost omul care a pus piatra de temelie în viețile multor actori români. Profesorul de teatru prin excelență. Omul căruia teatrul românesc îi datorează enorm.
„Dacă ei îmi datorează o bucățică din cariera lor, eu le datorez foarte mult din cariera mea.” (dintr-un interviu [aici, VIDEO] realizat de Mirela Nagâţ şi difuzat de TVR pe 27 august 2011).
Vă mulțumim pentru că v-ați dăruit și pentru că ne-ați dăruit felul dumneavoastră temeinic și unic de a face teatru.

Cei care doresc să își ia rămas bun o pot face vineri, 21 aprilie, începând cu ora 15.00 la Biserica Amzei (Strada Biserica Amzei nr. 12).
Sâmbătă, 22 aprilie la ora 11.00 va avea loc slujba de înmormântare la aceeași biserică, urmată de înmormântarea la Cimitirul Sfânta Vineri (Calea Griviței nr. 202).

Dumnezeu să o ierte!”

* Consemnări biobibliografice: Răzvan Constandache.
Credit foto: MNLR & „România Regală”.


Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories