Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Studiu PwC România: 90% dintre companii consideră că amânarea plății obligațiilor fiscale este cea mai utilă dintre măsurile fiscale luate în actualul context
02.04.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Amânarea plății obligațiilor fiscale fără instituirea accesoriilor până la 30 de zile de la încetarea situației de urgență este considerată cea mai utilă măsură luată de guvern în contextul pandemiei COVID-19 de către 90% dintre companiile respondente în cadrul studiului Barometrul de HR, realizat de PwC România.

Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România: “Mediul de afaceri se confruntă cu un climat imprevizibil, fără precedent, care duce la o scădere neașteptată a veniturilor într-un termen scurt. Multe companii găsesc cu greu soluții pentru a-și asigura lichidități și au nevoie de sprijinul guvernului. Amânarea plății taxelor reprezintă o gură de oxigen în aceste condiții. În continuare, va fi nevoie de alte măsuri pentru a combate efectele negative ale pandemiei COVID-19. Totuși așteptările trebuie să rămână realiste, raportate la posibilitățile bugetare. Spun asta pentru că în ultimii ani, deși am avut creștere economică, a fost aplicată o politică fiscală prociclică care a dus la restrângerea spațiului fiscal, limitând mijloacele de intervenție ale guvernului într-o situație de criză, așa cum este cea pe care o traversăm acum.”

În ceea ce privește impactul măsurilor luate de autorități în contextul pandemiei COVID-19, marea majoritate a respondenților au apreciat ca benefice și alte măsuri luate în zona fiscală, astfel:

– 88% consideră ca binevenită măsura de amânare a termenului de plată pentru impozitul pe clădiri, teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport (inclusiv termenul pentru acordarea bonificatiei) de la 31 martie 2020 pana la 30 iunie 2020

– 70% cred că este utilă masura ce stabilește plățile anticipate trimestriale la nivelul sumei rezultate din calculul impozitului pe profit trimestrial curent.

Daniel Anghel, Partener, liderul serviciilor fiscale și juridice PwC România: ”În contextul crizei actuale, măsuri precum folosirea Spațiului Privat Virtual pentru emiterea documentelor, depunerea declarațiilor online și arhivarea electronică sunt necesare în relația autorități – contribuabili. Recent, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență, încă nepublicată, prin care autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să accepte documentele semnate cu semnătură electronică, trimise online de firme și persoane fizice. Știm, de asemenea, că anul acesta administrația fiscală are în pregătire mai multe proiecte de digitalizare pentru a fi aplicate. Sperăm că tot acest proces de digitalizare a serviciilor publice va fi accelerat în perioada următoare pentru că este în avantajul autorităților și al contribuabililor atât din perspectiva simplificării interacțiunii, precum și a reducerii costurilor.”

În ceea ce privește măsurile propuse public de mediul de afaceri, companiile au răspuns astfel:
– 70% spun că ar fi utilă implementarea facturării și arhivării electronice
– 64% consideră benefică deductibilitatea integrală din punct de vedere fiscal pentru donații efectuate pentru eradicarea și combaterea Covid-19
– 58% sunt de părere că ar fi nevoie de emiterea prin Spațiul Privat Virtual a certificatelor de înregistrare, de rezidență, de înregistrare și orice alte certificate
– 52% ar vrea deductibilitatea integrală pentru provizioanele pentru risc de neplata constituite ca urmare a efectelor pandemiei, precum și ajustarea bazei de impozitare a TVA pentru creanțe neîncasate în perioada în care este aplicabilă starea de urgență precum și pentru 60 zile după data de încetare a acesteia
– 34% cred că ar fi utilă implementarea rambursării TVA cu control ulterior pentru toți contribuabilii, indiferent de suma solicitată la rambursare.

Andreea Mitiriță, Partener Servicii fiscale PwC România: ”Măsurile luate până acum pentru a sprijini companiile vizează problemele identificate pe termen scurt, având aplicabilitate pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile după încheierea ei. Este evident că trebuie analizate, cât mai repede, alte măsuri fiscale care să ajute mediul de afaceri pe termen mai lung și, în acest scop, ne putem uita la ceea ce fac alte state din Europa și să preluăm bune practici din experiența lor. De exemplu, măsurile pentru optimizarea fluxului de numerar ar trebui să fie primele luate în calcul, cum ar fi compensarea sumelor plătite în plus sau de rambursat cu obligații fiscale curente sau rambursarea cu celeritate a acestora.”

Măsurile în domeniul taxării luate de alte state au fost colectate și centralizate de firmele din rețeaua PwC. Dintre acestea, unele se află în discuții în România.

Exemple de măsuri adoptate în alte state:
– Rambursarea accelerată a TVA (Belgia, Luxemburg si Letonia)
– Prelungirea termenului pentru depunerea declarațiilor fiscale / plata obligațiilor fiscale (Italia, Cehia, Belgia, Austria, Malta, Franța, Luxemburg)
– Stimulente fiscale pentru donațiile efectuate de contribuabili (Grecia, Italia, Polonia, Ucraina)
– Suspendarea acțiunilor de control fiscal / control fiscal online (Austria, Italia, Franta, Polonia)
– Contribuabilii pot deduce pierderea înregistrată în 2020 din veniturile obținute în 2019 (Polonia) – impozit pe profit și impozit pe salarii.

Despre studiu

Studiul PwC România HR Barometru a fost derulat în perioada 23-26 martie 2020 pe baza informaţiilor furnizate de 91 de companii din sectoarele: bunuri de larg consum, auto (producție și distribuție), transporturi, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, energie (producție, utilități, distribuție), distribuitori (retail & logistică), servicii externalizate, altele.

Despre PwC 

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din rețeaua PwC ajută oamenii și organizațiile să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o rețea de firme prezentă în 157 de țări cu mai mult de 276.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică. © 2020 PwC. Toate drepturile rezervate.

:: English version

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti