Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

WOMEN IN LAW. Ioana Sadovec: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a-și construi propria strategie de muncă


15 decembrie 2022 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Ioana Sadovec

Ioana Sadovec

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Ioana Sadovec, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ioana Sadovec: Eu vă mulțumesc pentru invitație. Sunt onorată să fac parte din acest proiect minunat dedicat femeilor din lumea juridică.

Grija față de oameni și dorința de face lucrurile bine îmi definesc activitatea. Avocatura m-a învățat că, în realitate dreptul nu este despre dosare sau spețe, ci despre oameni.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ioana Sadovec: Eu nu am întâlnit obstacole ori limitări în exercitarea profesiei și cred că ele nu mai există, indiferent de profesia juridică aleasă. Sunt nenumărate femei în funcții de conducere, femei care scriu istorie în domeniul juridic, motiv pentru care consider că implicarea acestora este nelimitată.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ioana Sadovec: Deși este dificil să pui ambele ”roluri” într-un singur sac, femeile reușesc să facă asta folosindu-se de înțelepciune, răbdare și sacrificiu. Nu cred că există o ”rețetă” care să conducă către echilibru dar cred că este important ca femeile să tindă către acesta.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ioana Sadovec: Da! Cred că mediul juridic oferă femeilor, indiferent de domeniul juridic în care acestea au ales să activeze, oportunitatea de a-și construi propria strategie de muncă, folosindu-se de propriile cunoștințe, valori și principii.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ioana Sadovec: Femeile din lumea juridică știu să cântărească fiecare alegere, sunt perspicace și conștientizează că atât vorbele cât și faptele sunt însoțite de consecințe. De asemenea, femeile juriste se îngrijesc de generațiile viitoare, prețuiesc perioada în care se află și o îmbunătățesc continuu, construind astfel un spațiu mai avantajos prin fiecare alegere, indiferent că vorbim despre alegeri profesionale ori personale.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ioana Sadovec: Da! Sunt atât de multe femei care mă inspiră, nu aș avea cum să aleg una singură, însă, gândindu-mă, cred că blândețea este calitatea comună a acestora.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ioana Sadovec: Din punct de vedere profesional a fost o provocare din care am învățat însă foarte multe lucruri, lucruri care-mi folosesc și acum. Din punct de vedere personal a fost dificil întrucât obișnuiesc să-mi petrec timpul cu familia și prietenii însă, a fost și o perioadă bună pentru introspecție.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ioana Sadovec: Să nu își compromită grația în drumul către reușită, să rămână dominate de zâmbet și modestie!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ioana Sadovec: Eu îți mulțumesc, Alina! Discuțiile cu tine sunt o mângâiere.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii