WOMEN IN LAW. Flavia Popa: Mediul juridic este oceanul perfect în care femeile produc valoare și excelează
24 aprilie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Flavia Popa, Secretar General BRD, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Flavia Popa: Mulțumesc mult pentru invitația Dvs. și mă grăbesc să vă mărturisesc că mă onorează să mă așezați lângă femei pe care le apreciez și admir foarte mult – femeile din breasla juridică.
Și ca să vă răspund la întrebare, cred că munca/profesia este un element definitoriu pentru fiecare ființă umană, ba mai multe, că fiecare om este împlinit plenar și prin munca pe care o face, oricare ar fi aceasta.
În ceea ce mă privește, știu să fac lucrurile pe care le fac în profesie doar cu o implicare de 110 la sută – 🙂 – cu pasiune, cu etică și cu gândul la cel căruia îi servesc acțiunile mele.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Flavia Popa: Implicarea femeilor este evidentă în oricare din profesiile juridice actuale – de la judecători, procurori, avocați, practicieni în insolvență, consilieri juridici, notari, executori judecătorești, până la cadre didactice universitare, manageri sau meserii diverse care își trag seva și au o componentă importată iî domeniul dreptului. Aș îndrăzni chiar să afirm că femeile predomină în mai toate ariile juridice. De ce? Pentru că profesiile juridice potențează unele din calitațile excepționale cu care sunt femeile înzestrate precum altruism, intuiție, perseverență și ambiție sau inteligență și capacitate de muncă. Corelativ, toate aceste calități și multe altele întorc în meseriile juridice valoare inestimabilă.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Flavia Popa: Este o întrebare cu un răspuns complicat din multe puncte de vedere, cu atât mai mult cu cât sunt mult mai multe ”roluri”: de mamă, de soție/iubită, de fiică și soră, de prietenă, de om în permanentă căutare de sine și evoluție, de mentor sau dascăl, dar și de profesionist al muncii tale.
Continuând seria mărturisirilor 🙂 am căutat mereu acest echilibru și mărturisesc că uneori am reușit și alteori nu am reușit să îl găsesc. Am privilegiat în anumite perioade din viață meseria și am plătit un preț în unele din rolurile menționate mai sus. Am învățat cât am putut din greșeli, dar aș spune că mereu e loc de mai bine pe această temă. Mai cred că femeia jurist va fi mereu în căutarea justei măsuri și acest efort susținut este unul complex și cu dublu tăiș.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Flavia Popa: Oamenii au calitățile necesare să fie ce vor ei să fie, în orice mediu sau circumstanță. Cât privește femeile care au ales să studieze dreptul, este indubitatabil că o astfel de formare își pune amprenta asupra caracterului fiecăreia dintre ele. Așa încât, mediul juridic este oceanul perfect în care activează și se pot dezvolta, în care produc valoare și excelează. De ce? Pentru că mediul juridic este un catalizator pentru ce au nativ femeile în personalitatea lor, pentru ce au dobândit prin școală și pentru ce presupune acest mediu în esența lui: etică, logică, dreptate, muncă, intuiție, principii morale, umanitate.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Flavia Popa: Este o perioadă favorabilă dezvoltării tuturor oamenilor, dar în egală măsură și al roboților :). Un subiect la care trebuie să ne uităm cu mare atenție și din perspectiva efectelor asupra acestei dezvoltări. Și da, orice drepturi și prerogative vin la pachet, corelativ, cu obligații și responsabilități pentru toți.
Revenind la rolul femeii în societate, acesta a fost și va rămâne unul esențial din toate punctele de vedere.
E drept că din punct de vedere profesional, au existat schimbări semnificative, care au dat femeii libertatea să își aleagă profesii diverse și să exceleze. Fără îndoială, față de tot ce s-a spus mai sus și nu numai, responsabilitatea femeii jurist este una fără precedent față de alegerile pe care le face ea însăși, dar și pentru impactul asupra celorlalți, direct sau indirect.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Flavia Popa: Mă inspir mult din interacțiunile pe care le am cu oamenii, iar femeile autentice, blânde și generoase, care știu să îți păstreze feminitatea, care radiază feminitate în orice circumstanță sunt modelele mele și sunt recunoscătoare pentru asta.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Flavia Popa: Pandemia ne-a dat ocazia și, mai ales, impulsul să ne gândim la lumea și la viața pe care ni le dorim. Ne-a reamintit cât de puternic este caracterul uman, dar, în egala masură, și cât este de fragil.
Într-un studiu realizat la nivel global de Ipsos se spune că nivelul general de fericire nu s-a modificat în cursul anului 2020, iar sănătatea și bunăstarea fizică, relațiile personale și securitatea au devenit prioritățile noastre incontestabile. Îmi place să cred că, pornind de aici, am învățat cu toții să acordăm împreună și nu separat, prioritate reală, atenție și grijă acestor subiecte.
Cred că o altă lecție esențială care ne-a fost predată vizează solidaritatea și puterea comunităților, importanța digitalizării în lumea de azi, dar și impactul acesteia asupra individului și societăților în ansamblu.
La nivel personal, cea mai importantă lecție pe care mi-a predat-o pandemia a fost cea legată de reziliență, luciditate și de forța nebanuită pe care o aveam, noi, femeile, în situații ca acestea.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Flavia Popa: Am citit candva o frază a Mayei Angelou care mi s-a lipit de suflet și care spune așa: „O femeie care este convinsă că merită să accepte doar ceea ce este mai bun, se provoacă pe sine însăși să ofere ceea ce are cel mai bun. Apoi va trăi fenomenal.”
Așadar, minunate doamne din lume juridică, vă rog să primiți admirația mea nemarginită pentru tot ce sunteți și ce faceți, alături de urarea: „să trăiți fenomenal!”
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Flavia Popa: Mulțumesc încă o dată pentru oportunitatea și bucuria de a fi discutat, felicitări pentru demersul de a pune în lumină femeile din mediul juridic și mult succes în toate!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro