« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
 1 comentariu

Digitalizarea Justiției: Simularea primei ședințe de judecată printr-o platformă online
03.04.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Vineri, 3 aprilie 2020, la ora 11:30, a avut loc primul proces simulat din România, realizat exclusiv printr-o platformă online. Digitalizarea Justiției, în ordine alfabetică, respectiv avocat Dragoș Benga din Baroul Brașov, avocat Sergiu Capisizu, avocat Tudor Colțan și avocat Diana Ghinculov din Baroul București, avocat Antonio Iordan, Prodecanul Baroului Brăila, avocat Călin Iuga din Baroul Cluj, avocat Șerban Lovin Decanul Baroului Ilfov, avocat Dragoș Nicu, Prodecanul Baroului Dolj și avocat Sergiu I. Stănilă, Decanul Baroului Timiș.

Obiectul cauzei, denumirea părților reprezentate de avocați, precum și numărul de dosar sunt fictive, orice asemănare cu realitatea fiind pur întâmplătoare.

Toți participanții la cercetarea judecătorească s-au conectat prin intermediul aplicației ZOOM, a cărei licență de exploatare a fost achiziționată de Baroul Timiș. Judecătorul și grefierul cauzei s-au conectat prin intermediul unei tablete cu conexiune proprie la internet, pusă la dispoziție de Baroul Timiș, fiecare avocat participant conectându-se prin intermediul propriului terminal, din locația în care se afla (identificate mai sus). Revoluția digitală a început la Timișoara.

În acest sens, în urma acordului exprimat de reprezentanții instanțelor de judecată din Timișoara, respectiv de reprezentanții Penitenciarului Timișoara, Consiliul Baroului Timiș a aprobat achiziționarea de tablete cu conexiune proprie la internet, precum și licența de exploatare a aplicației ZOOM, pentru a le pune la dispoziție, cu tilu gratuit, instanțelor de judecată, în vederea derulării proceselor judiciare prin videoconferință.

Au mai anunțat derularea ședințelor de judecată prin videoconferință Tribunalul Municipiului București și, respectiv, Înalta Curte de Casație și Justiție, care de altfel a judecat în acest sistem mai multe recursuri în interesul legii în data de 30.03.2020.

Titlului proiectului pus în practică de Digitalizarea Justiției a fost COVID-19 și prima sedință de judecată în domeniul online. Între protecția sănătății oamenilor din domeniul judiciar și oportunitatea forțată a digitalizării sau Digital vs Old school, membrii grupului, pornind de la dispozițiile art. 42 alin. 3 din Anexa 1 a Decretului nr. 195/2020, potrivit cărora în procesele prevăzute la alin. (1), când este posibil, instanţele judecătoreşti dispun măsurile necesare pentru desfăşurarea şedinţei de judecată prin videoconferinţă (…), propunându-și și atingând următoarele obiective:
–  Prioritizarea sănătății participanților la actul de justiție în această perioadă, prin implementarea și folosirea mijloacelor digitale în sistemul judiciar;
– Conștientizarea avantajelor privind folosirea tehnologiei în înfăptuirea actului de justiție pe perioada stării de urgență, respectiv folosirea unei aplicații digitale (ex. ZOOM) pentru o sedință de judecată într-un dosar civil aflat virtual pe rolul Tribunalului Timiș;
– Înlăturarea unui viciu de procedură prin amânarea cauzei pentru un alt termen de judecată fără să fie nevoie de deplasarea și prezența avocaților părților la sediul instanței de judecată, din orașe diferite, precum București, Brașov, Cluj-Napoca, Brăila, Craiova, Timișoara;
– Respectarea principiului solemnității în cadrul sedinței de judecată și comunicarea eficientă în relația „instanță de judecată – avocați/părți”;
– Respectarea principiului publicității ședinței de judecată;
– Oferirea unui exemplu la nivel național, atât din perspectiva instanței de judecată, cât și din perspectiva avocaților, cu privire la existența și implementarea unei modalități alternative de judecare a cauzelor în perioada stării de urgență declanșate de epidemia Covid-19.

Cerințele tehnice necesare sunt:
– câte un terminal conectat la internet (conexiune de internet stabilă), sursă de curent, cameră video frontală și microfon/difuzor, pentru fiecare participant; s-a identificat necesitatea acestor cerințe și pentru grefierul cauzei;
– o aplicație licențiată care oferă posibilitatea de realizare a unei videoconferințe.
Digitalizarea Justiției, împreună cu ceilalți participanți la derularea acestui proces simulat, declară experimentul unul reușit.

Desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință, atât în cauzele penale, cât și în cele non-penale, este posibilă atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere legislativ.

Desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință, ca de altfel justiția telematică, poate reprezenta o alternativă la justiția clasică, fără pretenția de a o înlocui. În mod cert, semnele de întrebare ridicate de utilizarea unor sisteme informatice în derularea actului de justiție, trebuie să primească răspuns. În mod cert, principiile dreptului material, dar mai ales procesual, nu trebuie abandonate. În mod cert, trebuiesc identificate cele mai sigure soluții, care să răspundă acestor deziderate. Însă, în același timp, trebuie să ținem cont de dreptul la sănătate, de dreptul la viață al ființei umane, al participantului la înfăptuirea actului de justiție, valori sociale supreme, chiar deasupra unor reguli și principii care la prima vedere par a fi imuabile.

Nu trebuie ignorate și celelalte avantaje pe care le poate oferi utilizarea videoconferinței în procesul judiciar: punerea în practică a dosarului electronic, accesul facil al participanților la conținutul acestuia, încărcarea automată a încheierii de ședință și a înscrisurilor transmise de participanți prin intermediul aplicației, pe lângă cheltuielile sau economiile realizate la ce înseamnă factorul uman, temporal sau spațial.

În prezent mai multe persoane au acces la internet decât la justiție, modalitatea online de desfășurare a procesului judiciar mărind accesul la justiție.

 
Secţiuni: Anunțuri, Content, Covid 19 Legal React, Cyberlaw, Selected, Sistemul judiciar, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Digitalizarea Justiției: Simularea primei ședințe de judecată printr-o platformă online”

  1. Andrei SĂVESCU spune:

    Este o realizare foarte importantă, care indică viitorul, chiar dacă aplicația utilizată nu este optimă (https://cert.ro/citeste/alerta-zoom-vulnerabilitati). Felicitări inițiatorilor!

    Pentru detalii ref. preocupările în acest sens a se vedea (2004) Online Dispute Resolution: Challenges for Contemporary Justice – Gabrielle Kaufmann-Kohler, Thomas Schultz https://www.amazon.com/Online-Dispute-Resolution-Contemporary-International/dp/9041123180, și (2018) First online courtroom hearings to pave way for digital justice https://www.theguardian.com/law/2018/feb/15/first-online-courtroom-hearings-to-pave-way-for-digital-justice

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD