Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Cererea de recuzare şi excepţia de necompetenţă. Ordinea şi procedura de soluţionare
06.04.2020 | Radu NECULA

Secţiuni: Content, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Radu Necula

Radu Necula

În ceea ce priveşte raportul existent între cererea de recuzare şi excepţia de necompetenţă, apreciez că un complet de judecată cu privire la care planează dubii legate de compatibilitatea sa, dubii reflectate prin formularea unei cereri de recuzare, nu poate soluţiona nicio categorie de excepţii procesuale şi, evident, nici fondul cauzei până la momentul soluţionării respectivei cereri de recuzare.

Anumite probleme apar în legătură cu procedura de soluţionare a celor două probleme juridice, întrucât cererea de recuzare nu este soluţionată, de regulă[1], de completul recuzat, ci de un alt complet de judecată.

Mai exact, completul recuzat trebuie să înainteze cererea de recuzare completului competent să soluţioneze cererea de recuzare[2].

Problema care se pune este dacă până la momentul la care cererea de recuzare va fi soluţionată de completul competent, completul recuzat poate să pună în discuţie o excepţie procesuală sau trebuie să amâne cauza până la momentul la care cererea de recuzare va fi soluţionată.

Apreciez că răspunsul rezultă din art. 49 alin. 2 C.proc.civ. care prevede că: „formularea unei cereri de recuzare nu determină suspendarea judecăţii. Cu toate acestea, pronunţarea soluţiei în cauză nu poate avea loc decât după soluţionarea cererii de recuzare”.

Aşadar, în temeiul art. 49 alin. 2 C.proc.civ., completul recuzat poate să pună în discuţie excepţia necompetenţei şi poate reţine cauza în pronunţare asupra acestei excepţii, doar că nu se poate pronunţa cu privire la excepţie, fiind obligat să aştepte soluţionarea cererii de recuzare, respectiv să amâne pronunţarea până la momentul soluţionării cererii de recuzare.

Uneori, însă, în practica judiciară cauza se amână în vederea soluţionării cererii de recuzare, fără a se da cuvântul asupra excepţiei de necompetenţă.

Cred că o astfel de măsură nu este în concordanţă cu voinţa legiuitorului, întrucât scopul art. 49 alin. 2 C.proc.civ. este de a se evita tergiversarea procesului prin formularea unor cereri de recuzare şicanatorii.

În plus, în măsura în care cauza se reţine spre soluţionare şi se dispune amânarea pronunţării, în vederea soluţionării cererii de recuzare, în situaţia în care cererea de recuzare va fi admisă, partea care a formulat respectiva cerere de recuzare nu va suferi nicio vătămare procesuală, întrucât cauza va fi repusă pe rol, excepţia de necompetenţa urmând a fi, din nou, pusă în discuţie şi soluţionată de noul complet de judecată.


[1] Pentru excepţiile de la această regulă, a se vedea art. 47 alin. (2) – (4) C.proc.civ.
[2] Pentru modalitatea de constituire a completului competent să soluţioneze cererea de recuzare, a se vedea art. 110 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti.


Judecător Radu Necula
Tribunalul Bucureşti

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Ordinea soluționării incidentelor și excepțiilor în cadrul unui proces civil„, ediția 344, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti