« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Drepturile persoanei anchetate de Parchetul European
06.04.2020 | Adrian ŞANDRU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Trei straturi de protecție a drepturilor suspecților și persoanelor acuzate pot fi distinse în acest cadru complex (pe mai multe niveluri) privind operaționalizarea EPPO:
(i) Drepturile procedurale garantate de legislația națională, în măsura în care Regulamentul EPPO nu include norme specifice, iar activitatea EPPO se bazează, prin urmare, pe dreptul național;
(ii) standarde minime pentru drepturile individuale în procedurile penale prevăzute în directivele UE din 2010 și
(iii) drepturile fundamentale, deoarece acestea sunt garantate de Carta drepturilor fundamentale și de Convenția europeană a drepturilor omului a Consiliului Europei.

De exemplu, dreptul la o procedură rapidă a fost recunoscut nu numai de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ci și de instanțele de la nivelul statelor membre. Prin urmare, EPPO va trebui să se asigure că structura sa complexă de guvernare pe mai multe niveluri nu duce la investigații îndelungate.

Respectarea prezumției de nevinovăție (articolul 48 Carta drepturilor fundamentale) este crucială într-un sistem de drept până la sfârșitul procesului penal – cu atât mai mult în timpul unei anchete penale cu un posibil caracter transnațional.

Efectivitatea și limitele drepturile procedurale ale suspecților în cazurile investigate de EPPO vor depinde în principal de legile statelor membre care sunt încă foarte divergente. Până în prezent, legislația UE definește doar standarde minime pentru drepturile procedurale ale suspecților și persoanelor acuzate. Din 2010, directivele UE au fost adoptate în acest scop, însă modalitatea în care statele au înțeles să transpună aceste prevederi diferă de la stat la stat.

Cu toate acestea, întrucât se vor desfășura acte de procedură penală pe teritoriul diferitor state membe este vital ca persoana acuzată să aibă cunoștință despre toate drepturile ăe care le are pentru asigurarea unei apărări efective. Asistența juridică a persoanei anchetate are o importanță majoră pentru contestarea anumitor acte de urmărire penală care ar putea vătăma drepturile acuzatului.

Regulamentul EPPO instituie un control jurisdicțional al actelor de procedură întocmite de EPPO, acesta fiind reglementat la art. 42. Controlul jurisdicțional se va exercita atât de instanțele interne care vor verifica legalitatea sau valabilitatea unor acte de procedură întocmite de procurorii EPPO în anumite cazuri individuale, cât și de către Curtea de Justiție a Uniunii europene, care, conform art. 267 TFUE, poate pronunța decizii preliminare cu privire la:
a) valabilitatea actelor de procedură ale EPPO, în măsura în care chestiunea valabilității este ridicată înaintea oricărei instanțe a unui stat membru, direct în temeiul dreptului Uniunii;
b) interpretarea sau valabilitatea dispozițiilor din dreptul Uniunii, inclusiv prezentul regulament;
c) interpretarea art. 22 (competența materială) și art. 25 (exercitarea competenței EPPO) din Regulament în ceea ce privește orice conflict de competență între EPPO și autoritățile naționale competente.

Av. Adrian Șandru
act | Botezatu Estrade Partners

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Implicațiile înființării Parchetului European în procesele penale din România„, ediția 341, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
Cuvinte cheie: ,
Secţiuni/categorii: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD