Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Legea privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România
06.04.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul securitatii sociale, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Notari, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 281 din 3 aprilie 2020, a fost publicată Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România.

Dreptul la pensie și alte prestații de asigurări sociale, pentru notarii publici și urmașii acestora, se exercită în condițiile acestei legi, prin sistemul propriu de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, gestionat de Casa de Pensii a Notarilor Publici din România.

În linii mari, Legea reglementează:

I. Prestațiile de asigurări sociale, care se divid în:

1. Pensii

Astfel, în sistemul propriu, asigurații au dreptul la următoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limită de vârstă;
b) pensia anticipată;
c) pensia de invaliditate;
d) pensia de urmaș.

Pensiile acordate nu se pot cumula cu veniturile realizate în calitate de notar public.

Pensionarii sistemului propriu sunt obligați să comunice Casei de pensii orice schimbare de natură să conducă la modificarea condițiilor în funcție de care i-a fost stabilită sau i se plătește pensia, în termen de 15 zile de la data apariției acesteia.

2. Ajutoare financiare

În cadrul sistemului propriu, asigurații au dreptul la următoarele categorii de ajutoare financiare:
a) ajutor financiar pentru retragerea din profesie;
b) ajutor de deces.

Admiterea sau respingerea cererii privind acordarea ajutorului financiar pentru retragerea din profesie se face prin decizie emisă de Casa de pensii, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii la această instituție. Admiterea sau respingerea cererii privind acordarea ajutorului de deces se face prin decizie emisă de Casa de pensii, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii la această instituție.

II. Jurisdicția sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România

Potrivit Legii, deciziile emise de Casa de pensii în legătură cu drepturile și obligațiile asiguraților și pensionarilor sistemului propriu pot fi contestate în termen de 30 de zile de la comunicare la Biroul executiv al Consiliului Uniunii.

Procedura de examinare a deciziilor supuse contestării reprezintă procedură administrativă prealabilă, obligatorie, fără caracter jurisdicțional.

Prin hotărârile pronunțate în soluționarea contestațiilor, Biroul executiv al Consiliului Uniunii poate decide:
a) admiterea totală sau parțială a contestației, având drept consecință revizuirea în mod corespunzător a deciziei de către Casa de pensii, potrivit prezentei legi;
b) respingerea contestației.
* Termenul de soluționare a contestației este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia la Casa de pensii.

III. Contribuabilii la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România

Contribuabili la sistemul propriu sunt notarii publici în funcție, membri ai Uniunii. Notarii publici au obligația să depună declarația individuală de asigurare, în scopul comunicării opțiunii privind venitul lunar asigurat.
* Termenele, procedura de depunere și modelul declarației individuale de asigurare sunt prevăzute în Statutul Casei de pensii.

Contribuția individuală datorată de asigurați reprezintă 20% din venitul lunar asigurat, la care asiguratul a optat. Contribuția individuală a asiguraților la sistemul propriu se datorează de la data numirii în funcție, în condițiile prevăzute de lege.

IV. Bugetul sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România

Astfel, veniturile sistemului propriu provin din:
a) contribuții individuale lunare ale asiguraților;
b) dobânzi și penalități de întârziere pentru neplata la termen a contribuțiilor individuale lunare;
c) donații, legate, subvenții, precum și orice alte venituri prevăzute de lege, de Statut, de regulamentele proprii și de hotărârile Consiliului Uniunii;
d) venituri realizate din folosirea patrimoniului sistemului în activități economice producătoare de venituri, în condițiile legii;
e) venituri realizate din investirea sumelor prevăzute la lit. a)-d), în condițiile prezentei legi, ale Statutului Casei de pensii, ale regulamentelor proprii și ale hotărârilor Consiliului Uniunii.

Totodată, structura cheltuielilor sistemului propriu cuprinde:
a) contravaloarea prestațiilor de asigurări sociale din sistemul propriu;
b) cheltuieli privind organizarea și funcționarea sistemului propriu;
c) finanțarea unor investiții proprii;
d) alte cheltuieli prevăzute de prezenta lege, de Statutul Casei de pensii, de regulamentele proprii și de hotărârile Consiliului Uniunii.

În vederea asigurării veniturilor necesare acoperirii cheltuielilor sistemului propriu, Casa de pensii întreprinde periodic măsuri privind evaluarea actuarială a bugetului sistemului propriu, realizată de către actuari autorizați.

V. Casa de Pensii a Notarilor Publici din România

Casa de pensii administrează și gestionează sistemul propriu în interesul asiguraților, în vederea asigurării protecției sociale a notarilor publici și are drept scop îndeplinirea misiunii sociale de asigurare a solidarității sociale între notarii publici din România, prin colectarea de contribuții și acordarea de prestații de asigurări sociale potrivit prezentei legi asiguraților care și-au pierdut veniturile profesionale ca urmare a producerii riscurilor asigurate.

Organele de conducere ale Casei de pensii sunt:
a) Consiliul de administrație;
b) președintele;
c) vicepreședintele;
d) directorul general.

***

De asemenea, în Monitorul Oficial nr. 280 din 3 aprilie 2020, a fost publicată Legea nr. 38/2020 pentru modificarea Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995.

Prin Legea nr. 38/2020, se modifică art. 63 alin. (1) și (4) care se referă la Casa de Pensii a Notarilor Publici.

Astfel, Legea prevede că în scopul stabilirii și acordării pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale ale notarilor publici se înființează, sub autoritatea Uniunii, Casa de Pensii a Notarilor Publici, denumită în continuare Casa de pensii, instituție autonomă, de interes public, cu personalitate juridică.

Organizarea și funcționarea Casei de pensii, contribuabilii la sistemul propriu de pensii, persoanele asigurate, contribuțiile asiguraților, perioadele de contribuție, categoriile de pensii, calculul pensiilor, categoriile de ajutoare financiare, emiterea deciziilor de pensionare, căile de atac împotriva deciziilor emise de Casa de pensii și altele asemenea se stabilesc prin lege specială. Casa de pensii are sediul în municipiul București și se înființează în baza prezentei legi și se organizează și funcționează în baza legii speciale, fără îndeplinirea altor formalități.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti