WOMEN IN LAW. Cristina Olariu: Femeile juriste ar trebui să aibă rolul de exemple ale dreptului absolut de alegere
13 decembrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Cristina Olariu, OGLINDĂ & PARTNERS, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Cristina Olariu: Sunt câteva trăsături de caracter pe care le-am avut dintotdeauna însă le desăvârșesc în fiecare zi în profesie.
1. Cred cu tărie că în orice situație există o parte pozitivă / o soluție / o lecție, oricât de neagră ar părea. Deci sunt optimistă și pozitivă.
2. Am (uneori prea multă) empatie pentru clienți, pentru colegi, pentru oameni în general. Pe de o parte, mă ajută această trăsătură să construiesc o relație de încredere și profundă cu oamenii din jur, însă poate deveni uneori obositor.
3. Când / dacă ajung să cred în ceva, nimic nu mă mai poate opri. Am convingerea că îmi voi atinge toate obiectivele și am o răbdare (aproape) infinită în ceea ce privește aspectele cu adevărat importante, atât ale profesiei, cât și personale.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Cristina Olariu: Singurele limite pot fi cele pe care ni le impunem singuri.
Astăzi nu cred că mai putem vorbi despre limite impuse în mod particular femeilor în profesiile juridice.
În schimb, faptul că “numele mari” din profesiile juridice nu sunt (încă) majoritar femei cred că se datorează deciziilor pe care multe femei le iau de a-și împărți resursele între viața personală și profesională, în timp ce bărbații sunt mai predispuși spre a tura toate motoarele în direcția carierei. Și această balanță se schimbă încet, dar sigur, iar criteriile pentru a accede într-o poziție de autoritate / conducere / excelență nu mai țin de sex, ci de calități, aptitudini și competențe.
Desigur, există și vor mai exista preconcepții, etichete, presupuneri, însă din experiența mea, toate pot fi depășite sau schimbate, cu timp și profesionalism.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Cristina Olariu: Primul și poate singurul filtru important e cel al obiectivelor pe termen lung, analizate cu sinceritate, asumare și flexibilitate.
Din punctul meu de vedere, în intensitatea ce caracterizează dreptul azi, există 3 direcții posibile pentru orice jurist în general:
1. o carieră excepțională și o viață personală normală;
2. o viața personală excepțională și un job normal;
3. îmbinare între carieră și viață profesională, situație în care niciuna din cele 2 nu vor putea fi excepționale, însă vor fi în armonie.
Ceea ce trebuie să facem fiecare este să decidem care este direcția noastră, nu doar pentru următorul an sau următorii 5 ani, ci pentru întreaga viață. Odată luată această decizie, cu sinceritate și asumare față de sine, restul deciziilor și acțiunilor vor urma natural spre atingerea obiectivului ales.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Cristina Olariu: Da, fără îndoială! Există atât de multe moduri în care poți să profesezi în domeniul dreptului sau în job-uri conexe dreptului încât oricine își poate găsi locul ideal. Iar dacă locul ideal nu există, oricând există oportunitatea de a-l crea singur, într-o piață atât de dinamică.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Cristina Olariu: Femeile juriste ar trebui să aibă rolul de exemple ale dreptului absolut de alegere. Dacă vom învăța să înțelegem și să acceptăm când o femeie alege asumat cariera în detrimentul familiei sau invers, vom putea accepta mai ușor și alte alegeri personale și profesionale ale celor din jur (femei sau bărbați, juriști sau nu).
Fiecare dintre noi este responsabil, în primul rând, să construiască și să trăiască o viață frumoasă. Iar ce înseamnă frumosul pentru fiecare dintre noi este o chestiune atât de intimă și de personală, încât este extrem de naiv să judecăm alegerile altora prin prisma propriilor filtre.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Cristina Olariu: Da. Eu din viitor. Am visat / vizualizat întotdeauna foarte sus în legătură cu dezvoltarea mea, atât profesională, cât și personală. Iar motivația și inspirația cea mai puternică o iau din aceste obiective spre care aspir și care încep să devină realitate.
Nu cred că poți găsi o singură persoană care să aibă tot ”pachetul”. În schimb, sunt inspirată de fiecare persoană care se intersectează cu viața mea, de la un copil până la cel mai înțelept erudit. Mă las inspirată de partea frumoasă pe care o văd în orice om, fie că e o emoție, o acțiune, un gând, o perspectivă, o trăsătură de caracter, un bun material sau orice altceva.
Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Cristina Olariu: A fost o perioadă de introspecție pentru a clădi mai așezat și conștient viitorul. Asemenea unui arc la care cu cât este tensiunea mai mare, cu atât va fi mai puternic și va lansa săgeata mai departe. Iar acum că săgeata a fost lansată, cum spuneam la început, nimic nu o mai poate opri să atingă ținta.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Cristina Olariu: Să creadă în fiecare zi că orice și totul este posibil. Să aibă răbdarea, intuiția și eleganța să-și construiască idealul.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Cristina Olariu: Vă mulțumesc și eu pentru oportunitate! Este întotdeauna o plăcere și o lecție de autocunoaștere să răspund întrebărilor dvs.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro