Regulamentul (UE) 2020/493 privind sistemul Documente false și autentice online (FADO)
07.04.2020 | Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 107/1 din 6 aprilie 2020, a fost publicat Regulamentul (UE) 2020/493 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 martie 2020 privind sistemul Documente false și autentice online (FADO) și de abrogare a Acțiunii comune 98/700/JAI a Consiliului.
Sistemul european de arhivare a imaginilor Documente False și Autentice Online (FADO) a fost instituit prin Acțiunea comună 98/700/JAI a Consiliului în cadrul Secretariatului General al Consiliului. Sistemul FADO a fost creat pentru a facilita schimbul de informații cu privire la documentele autentice și la metodele de falsificare cunoscute între autoritățile statelor membre. Sistemul FADO asigură stocarea electronică, schimbul rapid și validarea informațiilor referitoare la documente autentice și false. Având în vedere că depistarea documentelor false este importantă și pentru cetățeni, organizații și mediul de afaceri, Secretariatul General al Consiliului a pus la dispoziție documente autentice și într-un registru public online al documentelor autentice de călătorie și de identitate, cunoscut sub denumirea de PRADO.
Întrucât gestionarea sistemului FADO este depășită și ar trebui să fie adaptată cadrului instituțional instituit de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Acțiunea comună 98/700/JAI ar trebui abrogată și înlocuită cu un nou instrument, actualizat.
Prezentul regulament constituie noul temei juridic necesar pentru reglementarea sistemului FADO.
Fraudarea documentelor poate submina, în cele din urmă, securitatea internă a Uniunii. Utilizarea sistemului FADO ca sistem de stocare electronică care descrie posibilele puncte de detecție, atât în cazul documentelor autentice, cât și al celor false, este un instrument important de combatere a fraudării documentelor, în special la frontierele externe. Având în vedere că sistemul FADO contribuie la menținerea unui nivel ridicat de securitate în Uniune prin sprijinirea poliției, a poliției de frontieră și a altor autorități de aplicare a legii ale statelor membre în combaterea fraudării documentelor, sistemul FADO constituie un instrument important pentru aplicarea acquis-ului Schengen.
Prezentul regulament stabilește sistemul Documente false și autentice online (FADO), care conține informații privind documentele autentice emise de statele membre, Uniune și părți terțe cum ar fi țări terțe, entități teritoriale, organizații internaționale și alte entități cărora li se aplică dreptul internațional, precum și informații privind versiunile false ale acestor documente.
Scopul sistemului FADO este de a contribui la combaterea fraudării documentelor și a fraudei de identitate prin schimbul de informații cu privire la elementele de securitate și la caracteristicile potențiale ale fraudei în documentele autentice și false între autoritățile statelor membre competente în domeniul fraudării documentelor.
De asemenea, scopul sistemului FADO este de a contribui la combaterea fraudării documentelor și a fraudei de identitate prin schimbul de informații cu alți actori, inclusiv publicul larg.
Sistemul FADO conține informații privind documentele de călătorie, de identitate, de ședere și de stare civilă, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare ale vehiculelor emise de statele membre sau de Uniune, precum și privind versiunile false ale acestor documente.
Sistemul FADO poate conține informații privind documentele menționate la primul paragraf emise de părți terțe cum ar fi țări terțe, entități teritoriale, organizații internaționale și alte entități cărora li se aplică dreptul internațional, precum și versiunile false ale acestor documente.
Sistemul FADO poate conține informații privind alte documente oficiale conexe, în special documente utilizate în sprijinul cererilor de documente oficiale, emise de statele membre și, după caz, de părți terțe cum ar fi țări terțe, entități teritoriale, organizații internaționale și alte entități cărora li se aplică dreptul internațional, precum și versiunile false ale acestor documente.
Sistemul FADO poate conține, de asemenea, manuale, liste de contacte, informații privind documentele de călătorie valabile și recunoașterea acestora de către statele membre, recomandări privind modalități eficiente de depistare a metodelor specifice de falsificare și alte informații conexe utile.
Statele membre și Uniunea transmit fără întârziere Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (denumită în continuare „agenția”) informațiile referitoare la documentele mai sus menționate.
Prezentul regulament intră în vigoare la 26 aprilie 2020.
Consilier juridic Elena Albu