Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Comunicarea Comisiei privind modificarea Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19
07.04.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria CI 112/1 din 4 aprilie 2020, a fost publicată Comunicarea Comisiei privind modificarea Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19.

La 19 martie 2020, Comisia a adoptat Comunicarea „Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19” (denumită în continuare „cadrul temporar”), care, printre altele, stabilește posibilitățile pe care le au statele membre în temeiul normelor Uniunii pentru a asigura lichiditatea și accesul la finanțare al întreprinderilor, mai ales al întreprinderilor mici și mijlocii („IMM-uri”), care se confruntă cu un deficit brusc în această perioadă astfel încât acestea să poată să se redreseze odată ce situația actuală este depășită. Scopul este de a stabili un cadru care să le permită statelor membre să sprijine întreprinderile care întâmpină dificultăți ca urmare a epidemiei actuale de COVID-19, menținând în același timp integritatea pieței interne a UE, asigurând condiții de concurență echitabile.

Aplicarea clar direcționată și proporțională a controlului UE privind ajutoarele de stat are rolul de a asigura eficacitatea măsurilor naționale de sprijin în ajutarea întreprinderilor afectate în cursul epidemiei de COVID-19, dar și să le permită acestor întreprinderi să se redreseze odată ce situația actuală este depășită, ținând seama de importanța realizării dublei tranziții verzi și digitale în conformitate cu obiectivele UE.

Scopul prezentei comunicări este de a identifica alte măsuri temporare de ajutor de stat pe care Comisia le consideră compatibile în temeiul articolului 107 alineatul (3) din TFUE, în contextul epidemiei de COVID-19.

Comisia consideră că, pe lângă asigurarea accesului la lichidități și finanțare, este, de asemenea, esențial să se faciliteze activitățile relevante de cercetare și dezvoltare privind COVID-19, să se sprijine construirea și modernizarea unităților de testare a produselor relevante pentru COVID-19, precum și să se sprijine crearea de capacități suplimentare pentru fabricarea produselor necesare care să răspundă la epidemie. Printre acestea se numără medicamentele (inclusiv vaccinurile) și tratamentele relevante, produsele intermediare, ingredientele farmaceutice active și materiile prime aferente acestora; dispozitivele medicale, echipamentele spitalicești și medicale (inclusiv ventilatoare și îmbrăcăminte și echipamente de protecție, precum și instrumente de diagnosticare) și materiile prime necesare; dezinfectanții, produsele lor intermediare și materiile prime chimice necesare pentru producția acestora, precum și instrumentele de colectare și de prelucrare a datelor.

Totodată, în circumstanțele actuale, este, de asemenea, esențial să se păstreze locurile de muncă. Pentru a limita constrângerile întreprinderilor în materie de lichidități și pentru a păstra locurile de muncă, amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări sociale poate fi un instrument foarte util. Dacă amânarea plăților se aplică la nivelul întregii economii, aceasta nu intră în domeniul de aplicare al controlului ajutoarelor de stat. Dacă prin amânarea plăților întreprinderile beneficiază de un avantaj selectiv, ceea ce se poate întâmpla dacă aplicarea acestei măsuri se limitează la anumite sectoare (precum transporturi, turism, sănătate), anumite regiuni sau anumite tipuri de întreprinderi, atunci amânarea plăților implică ajutor în sensul articolului 107 alineatul (1) din TFUE.

Similar, pentru a păstra locurile de muncă, statele membre pot avea în vedere să contribuie la costurile salariale ale întreprinderilor care, în caz contrar, ar disponibiliza personal din cauza epidemiei de COVID-19. Dacă aceste scheme de sprijin se aplică la nivelul întregii economii, atunci nu intră în domeniul de aplicare al controlului ajutoarelor de stat. Dacă aceste scheme de sprijin se aplică pe scară limitată, de exemplu anumitor sectoare (precum transporturi, turism, sănătate), anumitor regiuni sau anumitor tipuri de întreprinderi, atunci schemele de sprijin implică ajutor în sensul articolului 107 alineatul (1) din TFUE.

Comisia are un punct de vedere favorabil în ceea ce privește măsurile luate de statele membre pentru a asigura o mai mare flexicuritate și a evita disponibilizările masive. Sistemele de șomaj tehnic temporar cu aplicare generală, care au scopul de a le oferi angajaților o compensație totală sau parțială pentru pierderea remunerației lor pe perioada în care se află în șomaj tehnic nu sunt de obicei selective.

În plus, aplicarea cadrului temporar a arătat necesitatea de a introduce clarificări și modificări suplimentare în ceea ce privește anumite dispoziții, în special în secțiunile 3.1, 3.2, 3.3 și 3.5.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.