Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Linii directoare privind punerea în aplicare a restricției temporare a călătoriilor neesențiale către UE, facilitarea modalităților de tranzit pentru repatrierea cetățenilor UE și efectele asupra politicii în domeniul vizelor
07.04.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria CI 102/3 din 30 martie 2020, au fost publicate Liniile directoare privind punerea în aplicare a restricției temporare a călătoriilor neesențiale către UE, facilitarea modalităților de tranzit pentru repatrierea cetățenilor UE și efectele asupra politicii în domeniul vizelor.

Coronavirusul s-a răspândit în întreaga lume și a determinat adoptarea de măsuri diferite pentru a încetini ritmul contagiunii. La 10 martie 2020, șefii de stat sau de guvern au subliniat necesitatea unei abordări europene comune și a unei coordonări strânse cu Comisia Europeană. În special, miniștrii sănătății și miniștrii de interne au fost invitați să se consulte zilnic, astfel încât să asigure o coordonare adecvată și să urmărească elaborarea de linii directoare europene comune.

Amploarea amenințării cu care ne confruntăm astăzi la nivel global pune în evidență necesitatea absolută a coordonării la nivelul UE, pentru a maximiza impactul potențial al măsurilor luate la nivel național.

În acest context, Comisia a adoptat la 16 martie 2020Comunicarea către Parlamentul European, Consiliul European și Consiliu (denumită în continuare „comunicarea”), prin care a solicitat restricționarea temporară a călătoriilor neesențiale către UE având în vedere epidemia de COVID-19. Obiectivul comunicării era de a garanta că acțiunile întreprinse la frontierele externe ale UE sunt coerente și adecvate.

Comunicarea completează Orientările Comisiei privind măsurile de gestionare a frontierelor în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale (denumite în continuare „orientările”), adoptate cu obiectivul de a proteja sănătatea cetățenilor, de a garanta tratamentul adecvat al persoanelor ale căror călătorii sunt esențiale și de a asigura accesul la bunurile și serviciile esențiale în interiorul UE.

Comunicarea a subliniat faptul că frontiera externă a UE ar trebui să constituie un perimetru de securitate, iar statele membre și țările asociate spațiului Schengen ar trebui să restricționeze călătoriile neesențiale din țări terțe către zona UE+. S-a clarificat faptul că statele membre și țările asociate spațiului Schengen sunt autorizate să refuze intrarea la frontierele externe a „resortisanților țărilor terțe nerezidenți în cazul în care aceștia prezintă simptome relevante sau au fost expuși în mod deosebit riscului de infecție și sunt considerați o amenințare pentru sănătatea publică”.

La 17 martie 2020, șefii de stat sau de guvern au răspuns pozitiv cererii de a consolida frontierele externe prin aplicarea unei restricționări temporare coordonate a călătoriilor neesențiale către UE pentru o perioadă de 30 de zile, pe baza abordării propuse de Comisie. De asemenea, șefii de stat sau de guvern au aprobat orientările privind gestionarea frontierelor.

Pe baza măsurilor naționale adoptate pentru a asigura acțiuni coordonate la frontierele externe ale UE, polițiștii de frontieră ar trebui – în conformitate cu comunicarea Comisiei – să refuze intrarea tuturor resortisanților din țări terțe ale căror călătorii nu sunt considerate esențiale în circumstanțele actuale.

Pentru a susține aceste acțiuni la frontierele externe, Comisia Europeană a pregătit prezentele linii directoare (denumite în continuare „liniile directoare”), pe baza informațiilor primite de la Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), cu sprijinul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Europol.

Liniile directoare dau curs, de asemenea, declarației comune a membrilor Consiliului European din 26 martie 2020, care a subliniat necesitatea de a intensifica eforturile pentru a se garanta că cetățenii UE blocați în țări terțe se pot întoarce acasă dacă doresc acest lucru.

Liniile directoare oferă recomandări și instrucțiuni practice pentru punerea în aplicare a măsurilor adoptate de statele membre și de țările asociate spațiului Schengen în urma comunicării.

În special, se oferă îndrumări cu privire la:
— introducerea restricției temporare de călătorie aplicabile tuturor călătoriilor neesențiale din țări terțe către zona UE+;
— facilitarea modalităților de tranzit pentru repatrierea cetățenilor UE și a membrilor de familie a acestora blocați în țări terțe;
— serviciul minim în consulate pentru prelucrarea cererilor de viză și
— abordarea aspectelor legate de depășirea perioadei permise de ședere ca urmare a restricțiilor de călătorie, inclusiv în cazul resortisanților țărilor terțe scutiți de obligația de a deține viză.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO