Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Olivia-Diana Morar, secretar de stat în Ministerul Justiției, a participat la reuniunea informală a Consiliului JAI, organizat în format video-conferință
07.04.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 6 aprilie 2020, Olivia-Diana Morar, secretar de stat în Ministerul Justiției, a participat la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat în format video-conferință, potrivit unui comunicat.

Pe agenda discuțiilor, au figurat măsurile luate de fiecare stat membru, în contextul pandemiei de COVID-19.

Întrebările la care miniștrii au fost solicitați să răspundă au vizat măsurile luate la nivelul sistemelor judiciare, a sistemelor penitenciare și a profesiilor liberale din domeniul justiției, măsuri care să asigure accesul la actul de justiție, siguranța profesioniștilor și a publicului, cu respectarea, în același timp, a drepturilor fundamentale și a principiilor statului de drept.

Măsurile luate de autoritățile române au fost prezentate de către secretarul de stat Olivia-Diana Morar, accentul fiind pus pe dispozițiile cuprinse în Decretul prezidențial prin care a fost instituită starea de urgență, precum și pe cele ale OUG 28/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Olivia-Diana Morar: „Deși a fost un Consiliu JAI într-un format neobișnuit, întâlnirea s-a dovedit extrem de utilă. Fiecare dintre statele membre a prezentat modificările legislative și administrative în contextul pandemiei de COVID-19. În intervenția din cadrul Consiliului, am explicat faptul că, în România, orice infracțiune săvârșită în timpul stării de urgență poate fi pedepsită în regim agravat, la maximul pedepsei prevăzute de lege pentru respectiva infracțiune putându-se adăuga un spor de până la 2 ani închisoare, conform art. 77 lit. g din Codul penal. De asemenea, am subliniat că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut mai multe intervenţii publice pentru a explica cetățenilor care sunt pedepsele la care se expun cei care comit fapte de natură penală în această situaţie. Este important să asigurăm cetăţenii că justiţia merge înainte şi îi protejează. Suntem în plină criză, conștienți că mai avem până la finalizarea acesteia. Justiția trebuie să funcționeze, inclusiv în acești parametri atipici, suntem preocupați să asigurăm respectarea drepturilor și valorilor fundamentale ale oamenilor în acest context – dreptul la viață, la sănătate, acces la justiție.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti