Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Flux informații Life Opinii SELECTED

Clasa de mijloc se diluează. ”Decrețeii” au obosit și generațiile noi se mulțumesc cu puțin

26 aprilie 2023 | Dragoș DRAGOTEANU
Dragoş Dragoteanu

Dragoş Dragoteanu

Pentru cei care nu stiu, ”decreteii” sunt copii născuti in perioada 1968-1990, când regimul comunist a interzis avorturile și a descurajat folosirea mijloacelor contraceptive. Pe scurt, ”decreteii” sunt copiii doriti de sistemul comunist, care le-au facut viata grea parintilor. Expresia ”o gura de hranit in plus” a fost des uzitata atunci. Multi sunt plini de traumele generate de comunism, obositi dupa perioada de tranzitie infinita si ”storsi” de luptele date pentru a obtine ceva/ orice.

”Generatia de sacrificiu”, asa cum a fost denumita, se restrange in mediu privat, mai ales cei nascuti in perioada 1967-1977. Unii au ”rupt norii” si au ajuns departe. Au creat branduri, au ajuns CEO, CFO, COO, medici de top, ingineri sau constructori de prestigiu, IT-isti cu renume mondial, in tara sau strainatate. Ma plec in fata lor si a profesionalismului acestora. Ceea ce multi nu au cunoscut despre ei este tenacitatea care i-a ghidat spre evolutie. ”Setea” de cunoastere si ”foamea” de a demonstra ca pot sa fie printre cei mai buni.

Truda si zbaterile traite in comunism s-au inzecit dupa Revolutie. Numai cine a realizat ceva consistent in viata accepta ca performanta inseamna presiune, uneori dusa la extrem. In primul rand in viata cotidiana, cu propria fiinta sau ca angajat in mediu privat. Apoi pe cei din jur, familia, pentru binele comun. Explicati-le copiilor acum despre sacrificiile facute de cei care sunteti nascuti in comunism si intrebati-i daca sunt dispusi sa faca aceleasi eforturi pentru a reusi in viata. Daca aveti deja raspunsul intelegeti si acceptati diferenta dintre generatii.

Stresul ”mancat” pe vremea lui Ceausescu si in cele peste trei decenii scurse au inceput sa se vada/ simta, in timp. Unii ‘’decretei’’ au ”plecat” deja, avand ghinionul de a fi rapusi de soarta. Altii, cat mai pot, inca se zbat sa le fie bine la batranete. Putini se declara impacati cu realizarile parcurse in primele 2/3 din viata sau nu-si fac timp sa se gandeasca la asta. Vorbind cu sute de colegi din generatia ”decreteilor”, din care fac si eu parte, pot sa afirm ca cei mai multi s-au saturat de munca. Multi sunt extenuati incat nici nu se mai pot bucura de viata sau de ceea ce au realizat.

Generatiile Millennials si ”Z” au prins alte vremuri, mult mai bune. Mai putin stresante. Energia acestora este debordanta pentru ca democratia instalata dupa 1990, cu toate neajunsurile ei, a eliminat o buna parte din lupta pentru supravietuire traite anterior de ”decretei”. E normal ca ”lupii tineri” – cum ii numesc eu – sa nu contina suferintele celor au prins cea mai mare parte a tineretii sub regimul comunist.

Generatia ”cu cheia la gat”- o alta denumire generica data ”decreteilor”- au avut sansa istorica sa prinda Revolutia din 1989 la o varsta la care exista cele mai mari oportunitatii in viata. Unii au reusit sa profite de acest eveniment, altii mai putin. Cei care au fost mai norocosi si mai activi in afaceri au indurat toate neajunsurile perioadei de tranzitie. Pentru tot ceea ce au obtinut, cu mici exceptii, au luptat cu birocratia, cu mentalitatea comunista din diverse insitutii ale statului, cu coruptia sistemului post-revolutie, cu lipsa legislatiei si a educatiei adaptate economiei de piata. Nu a fost usor, dar, paradoxal, toate aceste perioade au constituit si mari oportunitati.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Obsesia de a face si a avea i-a adus pe multi in stadiu de oboseala cronica. Fiecare etapa a vietii traite ca ”decretel” a necesitat eforturi greu de descris. In opinia mea, perioada 1990, 2010 a fost cea mai intensa. Primii 2-3 ani dupa criza economica din 2008 a fost cea mai intensa. Au fost 3 decenii de incercari si provocari, pentru ca intre comunism si capitalism este o prapastie. Din 2030, vor aparea primii pensionari ”decretei”, din cei 2 milioane de romani care fac parte din aceasta generatie. Daca veti discuta cu unii dintre ei, intrebati-i daca au obosit. Uneori, si tacerea este un raspuns. Chipul lor va poate spune multe si are in spate o istorie zbuciumata.

Chiar daca nu exista o statistica oficiala, este evident ca cei mai multi antreprenori din Romania sunt nascuti in perioada 1967-1977. In opinia mea, s-au saturat sa traga de ei, sa se lupte cu autoritatile sau sa dea salarii. Apetitul lor de business a scazut si asta se va vedea in urmatorii ani in economie.

Dragos Dragoteanu
Certified International Property Specialist

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership